WordPress (lyhennettynä WP) on internetin suosituin sisällönhallintaohjelmisto, jota hyödynnetään verkkosivujen, verkkopalveluiden ja kotisivujen kehitykseen, suunnitteluun ja julkaisuun. Se on alun perin blogien ylläpitoon kehitetty avoimen lähdekoodin alustariippumaton ohjelmisto, jolla voi nykyisin luoda myös tyylikkäitä kotisivuja tai sovelluksia. WordPress on koodattu PHP -ohjelmointikielellä ja tietojen tallentamiseen se käyttää MySQL -tietokantaa. Tällä hetkellä WordPress toimii pohjana 31 prosentille kaikista maailman internetsivuista ja sitä käyttää 60 miljoonaa ihmistä.

WordPress on käytettävissä myös täysin maksutta. Se tarjoaa ilmaisversiossa tehokkaita työkaluja mm. sivuston ulkoasun muokkaukseen tai hakukoneoptimointiin. Lisäksi WordPress tarjoaa mahdollisuuden hankkia lukuisia lisäosia, joilla sivuja saa räätälöityä käyttäjän tarpeita vastaaviksi. Tarjottuja lisäominaisuuksia ovat mm. verkkokauppa, postituslistat sekä analytiikka.

WordPressiä on kehitetty aktiivisesti vuodesta 2003 lähtien, jolloin sen ensimmäinen versio julkaistiin. WordPress onkin aikeissa julkaista seuraavan laajan päivityksen eli WordPress 5.0:n vielä vuoden 2018 aikana. Tällä hetkellä uusin käytettävissä oleva versio julkaistiin marraskuussa 2017 ja se kantaa koodinimeä Tipton. WordPress on julkaistu GNU General Public License -lisenssin alla, mikä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi vapaasti käyttää, kopioida ja muokata sen lähdekoodia.

WordPress on saatavilla myös Android- ja iOS -mobiililaitteille.

WordPressin etuna julkaisujärjestelmänä on laaja kehittäjien ekosysteemi, joka mahdollistaa WordPress-osaajien rekrytoinnin tai alihankinnan verkkosivujen kehityshankkeisiin. WordPressin etuna on myös laaja määrä ilmaisia ja maksullisia lisäosia, joilla omaa verkkosivua voi kehittää eteenpäin.

 

WordPress-kehitystä ja WordPress-sivujen suunnittelua tarjoavat ohjelmistoyritykset

WordPress-kehitykseen ja WordPress-sivujen suunnitteluun liittyvät referenssit