iOS on Applen kehittämä, kosketusnäyttöön perustuva, mobiilikäyttöjärjestelmä, joka on käytössä useissa Apple-tuoteperheen laitteissa, kuten esimerkiksi iPhonessa, iPadissa ja iPodissa. Käyttöjärjestelmä toimii linkkinä Applen laitteiden ja ohjelmiston välillä mahdollistaen iOS-sovellusten suorittamisen käytettävissä olevalla laitteistolla.

Nimi iOS on lyhenne sanasta iPhone OS – käyttöjärjestelmä kehitettiin käytettäväksi Applen mobiililaitteissa, kun Applen työpöytätietokoneiden käyttöjärjestelmä on nimeltään Mac OS X. iOS-käyttöjärjestelmä pohjautuu samaan Unix-ytimeen, kuin Mac OS X, ja se on ensimmäinen älypuhelimiin toteutettu käyttöjärjestelmä, joka piilotti tiedostojärjestelmän käyttäjältä. Tämän ominaisuuden vuoksi käyttöjärjestelmä on tullut tunnetuksi helppokäyttöisyydestään ja selkeydestään. iOS on myös ensimmäinen mobiilikäyttöjärjestelmä, joka tukee kapasitiivista kosketusnäyttöä ja monen sormen kosketusta.

Käyttöjärjestelmän sovelluskehitys tapahtuu sitä varten kehitetyssä iOS Software Development Kit sekä Apple XCode -alustoissa, käyttäen objektiivista C-kieltä. Toisin kuin web-sovellukset, natiivisovellukset ladataan suoraan laitteeseen, ja ovat siksi käytettävissä ilman verkkoyhteyttä.  

Käyttöjärjestelmä koostuu neljästä tasosta. Näistä alin, ns. OS-ydin, vastaa käyttöjärjestelmän perustoiminnoista, kuten virtuaalimuistista, tiedostoista ja siirrännästä. Järjestelmän ylemmät tasot on varattu hienostuneempien toimintojen ja teknologioiden käyttöön, ja sisältää esimerkiksi kehyspohjia sovelluksille. Järjestelmän suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota iOS-sovelluskehityksen helppouteen.

Applen laitteisiin kehitettyjen sovellusten kauppapaikka on App Store. Sovelluskehittäjät, jotka haluavat julkaista iOS-sovelluksia App Storessa maksavat Applelle vuosittaista jäsenmaksua, ja kaikki App Storessa myytävät sovellukset ovat Applen tarkastamia ja hyväksymiä. App Storessa sovelluskehittäjä saa itse määritellä sovelluksensa hinnan, ja Apple palauttaa myytyjen sovellusten myyntituloista 70 % kehittäjälle kuukausittain tapahtuvana maksuna.

Käyttöjärjestelmää päivitetään jatkuvasti.

 

Lähteet:

  1. https://developer.apple.com/library/ios/documentation/Miscellaneous/Conceptual/iPhoneOSTechOverview/Introduction/Introduction.html
  2. https://noppa.lut.fi/noppa/opintojakso/ct50a2602/lisatty/ios.pdf

iOS-teknologian tarjoajayritykset

iOS-tarjoajayritykset ite wikissä

iOS-teknologian tarjoajayritykset

iOS-teknologian referenssitoteutukset

iOS-teknologian julkaisut