Mobiiliapplikaatio eli “app” on mobiililaitteilla, kuten esimerkiksi matkapuhelimilla, tableteilla tai kelloilla toimimaan suunniteltu ohjelmisto. Mobiiliapplikaatioilla on lukemattomia erilaisia käyttötarkoituksia uutisista peleihin tai pörssikursseista kuvankäsittelyyn.

Yleensä mobiililaitteet sisältävät pienen mobiiliapplikaatiovalikoiman jo tehtaalta tullessaan. Lisäksi mobiilisovelluksia ostetaan tai ladataan ilmaiseksi tai maksusta sovelluskaupoista, jotka yleensä ovat mobiilikäyttöjärjestelmän omistajan hallinnoimia. Dominoivat kaksi mobiiliapplikaatiokauppaa ovat Applen App Store ja Googlen Google Play.

Valtaosa mobiililaitteiden käyttäjistä suosii mobiiliapplikaatioita verkkoselaimen sijasta. Yritykset julkaisevat mobiiliapplikaatioita tavoittaakseen paremmin mobiilikäyttäjiä ja sitouttaakseen näitä mobiilipalveluidensa käyttöön vahvemmin.

Mobiiliapplikaatiot suunnitellaan mobiililaitteiden rajoituksia ja mahdollisuuksia huomioiden. Rajoitteita mobiiliapplikaatioiden suunnittelulle asettavat muun muassa pöytätietokonetta heikompi prosessori, akun varassa toimiminen, vaihtelevat ruudun koot sekä eri laitevalmistajien eroavaisuudet. Mobiililaitteissa on toisaalta erilaisia ominaisuuksia, joita sovellukset voivat hyödyntää, kuten riippumattomuus sijainneista ja virtalähteistä, gps-paikannus, kamera, kiihtyvyysanturi, Bluetooth ja internetyhteydet, sekä yleensä tarkka kosketusnäyttö.

 

Mobiilikehityksen osaajayritykset
iOS-mobiilikehityksen osaajayritykset
Android-mobiilikehityksen osaajayritykset