Mobiiliapplikaatio eli “app” on mobiililaitteessa, esimerkiksi puhelimessa, tabletissa tai kellossa toimimaan suunniteltu ohjelmisto. Mobiiliapplikaation kehittäminen viittaa sen suunnittelu- ja toteutusprosessiin.

Mobiiliapplikaatioiden kehittämisessä otetaan huomioon eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien eroavaisuudet, näyttöjen koot sekä mobiililaitteiden käytön erikoispiirteet. Jokaisella mobiiliapplikaatiolla on front-end ja back-end -puolet, joita kutsutaan myös nimellä selainpuoli ja palvelinpuoli.

Mobiiliapplikaation front-endiä on kaikki minkä käyttäjä näkee, kuten applikaation ulkoasu, toiminnot ja rakenne. Ymmärrettävä ja käyttäjäystävällinen käyttöliittymä eli user interface on mobiiliapplikaation suunnittelun keskeisin osa. Käyttöliittymän tulisi minimoida tarpeettomat toiminnot ja tarve näppäimistön käyttöön, sekä ottaa huomioon mobiilikäyttäjien rajallinen tarkkaavaisuus. Mobiiliapplikaatiot ovat tyypillisesti yksinkertaisempia kuin vastaavat verkkosivustot tai pöytätietokoneelle suunnitellut ohjelmistot. Mobiiliapplikaation käyttöliittymän suunnittelussa yleisiä ohjelmointikieliä ovat esimerkiksi Java, Python, Buildfire.js, C#, C++, PHP ja HTML5.

Mobiiliapplikaation taustalla ajettava back-end -koodi huolehtii esimerkiksi datan käsittelystä, kirjautumisista, järjestelmäintegraatioista ja tietokannoista. Tyypillisiä back-end ohjelmointikieliä ovat muun muassa Java, Javascript, PHP ja C#.

Esimerkiksi mobiiliapplikaatioon suunnitellut toiminnot sekä mobiililaitteen käyttöjärjestelmä vaikuttavat ohjelmointikielen valintaan.

Ennen julkaisua mobiiliapplikaatiot testataan emulaattorilla sekä käyttäjillä. Mobiiliapplikaatioita jaetaan ilmaiseksi tai maksusta sovelluskaupoista, jotka yleensä ovat mobiilikäyttöjärjestelmän omistajan hallinnoimia. Dominoivat kaksi mobiiliapplikaatiokauppaa ovat Applen App Store ja Googlen Google Play. Mobiiliapplikaatiolla voi pyrkiä tuottamaan voittoa esimerkiksi sen hankintahinnalla, sovelluksen sisällä olevilla mainoksilla tai maksullisella sisällöllä.

 

Mobiilikehityksen osaajayritykset
iOS-mobiilikehityksen osaajayritykset
Android-mobiilikehityksen osaajayritykset