Progressive web application tai progressiivinen verkkosovellus (lyhenne PWA) on mobiilissa verkkoselaimessa toimiva verkkosivu tai sovellus, joka pyrkii yhdistelemään natiivin mobiilisovelluksen ja responsiivisen verkkosivun parhaat puolet. PWA:n tarkoituksena on tehdä verkkosovelluksesta enemmän natiivisovelluksen kaltainen ja progressiivinen verkkosovellus pyrkiikin parantamaan nimenomaan verkkosovelluksen käyttäjäkokemusta mobiililaitteella.

Progressiivisen verkkosovelluksen käyttö onnistuu natiivisovelluksen tavoin myös offline-tilassa ja ne pystyvät hyödyntämään laitteen sisäänrakennettuja ominaisuuksia, kuten gps-paikannusta tai kameraa. Yksi progressiivisen sovelluksen vahvuuksista on mahdollisuus lähettää push-ilmoituksia toiminnon hyväksyneille käyttäjille, mikä on erityisesti digitaalisen markkinoinnin kannalta keskeinen ominaisuus. Toisaalta progressiivisessa verkkosovelluksessa vierailu on käyttäjälle yhtä helppoa kuin tavallisen verkkosivun selailu. Halutessaan käyttäjä voi myös ladata progressiivisen verkkosovelluksen kuvakkeeksi päätelaitteensa aloitusnäytölle.

Progressiiviset verkkosovellukset voivat mobiililaitteilla häivyttää mobiiliselaimen elementit pois näkyvistä, jolloin käyttökokemus on applikaation tapainen.

Progressiivinen verkkosovellus -termi luotiin vuonna 2015, kun Googlen insinööri Alex Russell käytti sitä ensimmäisen kerran. Nykyisin progressiivinen verkkosovellus onkin yksi nouseva ohjelmistotekniikan trendi. Vuonna 2018 kaikki yleisimmät verkkoselaimet tukivat progressiivisia verkkosovelluksia ja tulevaisuudessa yhä useamman selaimen odotetaan tukevan niitä.

 

Mobiilikehityksen osaajayritykset
Mobiilikehityksen ja mobiilisovelluskehityksen referenssit
Webkehityksen osaajayritykset
Webkehityksen ja verkkopalveluiden referenssit