Windows Phone on Microsoftin kehittämä mobiilikäyttöjärjestelmäsarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2010. Ilmestyessään Windows Phone korvasi Microsoftin aiemmat mobiilikäyttöjärjestelmät  Windows Mobilen ja Zunen. Windows Phonen uusin versio Windows Mobile 10 on suunniteltu yhteneväksi Windows 10 -käyttöjärjestelmän kanssa, ja ulkoiseen näyttöön liitettynä Windows Phone toimiikin riisuttuna versiona Windows 10 -käyttöjärjestelmästä.

Windows Phone 7 -sovellukset tehdään pääosin Silverlight:llä tai XNA:lla ja Visual Studio -kehitystyökaluilla. Uusimpien Windows Phone -käyttöjärjestelmien sovellusten ohjelmointi tapahtuu useinmiten Visual C#, Visual Basic ja Visual C++ -kielillä.

Ohjelmistokehittäjät voivat julkaista ja hallita Windows Phonelle kehitettyjä sovelluksia App Hub verkkosovelluksessa. Kaikki julkaistavaksi tarkoitetut sovellukset läpikäyvät Microsoftin tarkastusprosessin. Sovellusten hinta on täysin sovelluskehittäjän päätettävissä, mutta Microsoft veloittaa 20% kunkin myydyn sovelluksen hinnasta. Lisäksi sovelluskehittäjät joutuvat maksamaan Microsoftille vuosittaista maksua oikeudesta julkaista Windows Phone -sovelluksia.   

Microsoftin lisäksi Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustettuja älypuhelimia valmistavat esimerkiksi HTC ja Samsung. Käyttöjärjestelmää varten kehitetyt sovellukset on ostettavissa Windows Phone -kaupassa.

 

Windows Phone-teknologian tarjoajayritykset

Windows Phone-tarjoajayritykset ite wikissä

Windows Phone-tarjoajayritykset

Windows Phone referenssitoteutukset

Windows Phone julkaisut