Digitalisaatiosta viestiminen on haastavaa.

Yhtä kehitysprojektia saattaa pystyä kuvaamaan lukuisilla termeillä ohjelmistokehityksestä käyttöliitymäsuunniteluun ja pilvipalveluihin.

Entä mitä prosesseja hankkeessa kehitettiin, tai teknologioita hyödynnettiin? Lista voi kummassakin kohdassa äityä pitkäksi.

Myöskään yhteen hypetermiin kuten “digitalisaatioon” tukeutuminen ei tee oikeutta it- ja ohjelmistoprojektien sisällöille.

”Yhteen hypetermiin tukeutuminen ei tee oikeutta it- ja ohjelmistoprojektien sisällöille”

Siksi referenssitoteutukset ovat niin toimiva tapa viestiä digitalisaation potentiaalista. Ne avaavat samalla eri toimialojen yrityksille sitä, miten omia prosesseja voisi kehittää ja keiden kumppanien kanssa projekteihin kannattaa lähteä.

Suomalaiset ohjelmistoyritykset ovat jäsentäneet Ite wikiin referenssitoteutuksiaan jo kohta viiden vuoden ajan.

Poimimme tähän juttuun joitain hiljattain wikissä julkaistuja referenssitoteutuksia. Emme suosineet asiakkaitamme, vaan otimme mukaan melko suoraan Ite wikin referenssihausta vastaan tulleita caseja.

Emme myöskään suosineet erikoisia caseja, vaan mukana on suora listaus tämänhetkisistä hankkeista ja hankinnoista  jotka oli julkaistu alustalla muutama viikko takaperin, kun juttua alettiin kirjoittaa.

Tässä ajassa referenssihaun ensimmäinen sivu on ehtinyt täyttyä jo uusilla mielenkiintoisilla referenssikuvauksilla!

1. Virta vauhdittamassa sähköautoihin siirtymistä

Virta tarjoaa ratkaisuja älykkäisiin sähköverkkoihin, joiden avulla voidaan ladata sähköautoja kotona, töissä tai tien päällä. Virta pyrkii vauhdittamaan sähköajoneuvoihin siirtymistä tuomalla kaikki ekosysteemin tärkeimmät tahot yhteen.

Virran palvelukehityksessä mukana oleva Gofore keskittyy ennakoimaan käyttäjän tarpeita ja varmistamaan, että Virran digitaaliset rajapinnat ovat helposti saavutettavia, ymmärrettäviä ja käytettäviä. Toteuttaakseen nämä, Gofore tuottaa muun muassa houkuttelevia visuaalisia ja graafisia elementtejä digitaalisiin palvelupisteisiin.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Goforen Ite wiki-profiili
Virran verkkosivut

 

2. Pelagon hienolle pyörädesignille toteutettu arvoisensa verkkokauppa

Pelago on suomalainen yritys, joka valmistaa laadukkaita polkupyöriä ja pyöräilytarvikkeita kaupunki-, työmatka ja harrastuskäyttöön. Pelagon desing on tunnettu charmistaan suomalaisessa pyöräilyskenessä.

Verkkopalveluiden kehityshankkeisiin erikoistunut Web-Veistämö suunnitteli Pelagon verkkosivuston, sekä toteutti verkkokaupan Magenton teknologiaan perustuen.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Web-Veistämön Ite wiki-profiili
Pelagon verkkosivut

 

3. Valio ohjaa työsuhteen elinkaarta kokonaisvaltaisella HR- ja palkanlaskentaohjelmalla

Suomalainen elintarvikeyritys Valio on automatisoinut HR-prosesseja Accountor HR Solutions Oy:lta hankitulla henkilöstö- ja palkanlaskentaohjelmallaan.

Kun Valiossa oli tunnistettu tarve palkka- ja henkilöstöhallinnon sähköistämiselle ja yhtenäiselle ohjaamiselle, ohjelmistoratkaisu löytyi melko nopeasti.

”Ihastuimme Mepco HRM:n käyttäjäystävällisiin verkkopalveluihin, jotka palvelevat esimiehiä ja koko henkilöstöä. Ratkaisu vastaa sekä HR:n että palkkahallinnon tarpeita kokonaisvaltaisella tavalla”, palkanlaskentapäällikkö Verena Hakanen Valio Oy:stä kertoo suosituksessaan.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Accountor HR Solutions Ite wiki-profiili
Valion verkkosivut

 

4. Ensto on hyödyntänyt Machine Track -seurantaohjelmistoa vuodesta 2000 ja nyt sen piirissä on lähes 90 konetta.

17 maassa toimiva, sähkötarvikkeita valmistava Ensto valmistaa talotekniikan tarvitsemia sähkötuotteita. Arrowin Machine Track -seurantaohjelmisto on Enstolle tärkeä työkalu.

“Olemme parantaneet saantoamme ehkä parilla prosenttiyksiköllä. Tämä on sikäli merkittävää, että saanto oli alunperinkin selvästi yli 90 prosenttia, joten kehitystyön rima oli jo valmiiksi korkealla”, sanoo Enston tekninen päällikkö Edward Frisk.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Arrow Engineering oy:n Ite wiki -profiili
Enston verkkosivut

 

5. Eatech toteutti yritysmaailman car sharing -palvelun

Etteplanin tänä vuonna yrityskaupassa hankkineen Eatechin ALD Automotivelle toteuttama ALD Yhteiskäyttö -palvelu on eräänlainen yritysmaailman car sharing –palvelu, joka toimii vastauksena yritysautoilun muuttuneisiin tarpeisiin.

Helppokäyttöisen sovelluksen, automatisoitujen prosessien ja huoltotarvetta ennakoivan fiksun IoT-teknologian avulla autoilija voi keskittyä ajamiseen.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Eatechin Ite wiki-profiili
ALD Yhteiskäytön verkkosivut

 

6. Kiinteistöhuollon palveluiden ostamista helpottava verkkokauppa

Avoimeen innovaation soveltamiseen erikoistuneella Perfektiolla on mittava kokemus hackathoneista. L&T Kioskin kehitystyö alkoi hackathonista, jossa ratkottiin kiinteistöhuollon ongelmia. L&T Kioski toteutettiin tiiviissä yhteistyössä L&T:n kanssa ketteriä menetelmiä hyödyntäen.

Tavoitteena oli luoda uusi palvelu, josta L&T:n asiakkaat voivat tilata haluamiaan kiinteistöhuollon palveluita ilman ylimääräisiä työvaiheita. Mahdollisuus ostaa palveluita suoraan verkosta vähentää myyjien ja asiakaspalvelijoiden työtaakkaa perustilausten osalta.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Perfektion Ite wiki-profiili
L&T Kioskin verkkosivut

 

7. Suomen myymäläkaluste valitsi kasvun kumppanikseen liiketoimintamuotoiluun erikoistuneen Veren

Suomen Myymäläkalusteen liiketoiminnan kasvaessa nousi tarve palveluiden konseptoinnille, sekä prosessien ja työkalujen modernisoinnille. Yritys valitsi kasvun kumppanikseen liiketoimintamuotoiluun erikoistuneen Veren.

Projektin lopputuloksena yrityksen verkkopalvelut uudistettiin tukemaan uutta konseptia ja graafista ilmettä. Teknologia-alustaksi valittiin HubSpot, jota on tähän asti totuttu käyttämään ennemmin markkinoinnin ja myynnin työkaluna kuin prosessien automaatiotyökaluna. Lisäksi HubSpotin päälle rakennettiin verkkokauppaan sekä tarjoustenkäsittelyyn liittyviä toiminnallisuuksia helpottamaan niin asiakkaan kuin henkilökunnan arkea.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Veren Ite wiki-profiili
Suomen Myymäläkalusteen verkkosivut

 

8. Sähköansio Oy organisoi ja sujuvoitti arkeansa Adminetillä

Vuonna 1992 perutettu tamperelainen Sähköansio Oy on sähköurakoinnin asiantuntija, jonka osaamiseen kuuluvat muun muassa saneeraussähkötyöt, tietoverkot ja KVR-urakointi.

Vuoden alussa uusi vuosi toi Sähköansiolle mukanaan uudet kujeet, sillä tammikuussa yritys alkoi käyttää Admicomin Adminettiä toimintojensa hallintaan. Tarve muutokselle lähti erityisesti halusta saada tuntikirjaukset sähköiseen muotoon. Adminet on tuonut Sähköansiolle mukanaan useita arjen hallintaa helpottavia muutoksia, kuten sähköinen kirjaus, töiden resursointi, raportointityökalu ja kalustojen hallinta.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Admicomin Ite wiki-profiili
Sähköansion verkkosivut

 

9. Senaatti-kiinteistöjen taloushallinnon ERP-järjestelmä pysyi aikataulussaan ja budjetissaan

Senaatti-kiinteistöt on perinteikäs julkisten tilojen hallinnoija, jonka toiminta ulottuu yli 200 vuoden päähän.

Senaatti-kiinteistöt hankki muuttuvan toimintansa tueksi uuden taloushallinnon ERP-järjestelmän. Hankinta ja muutos toteutettiin huolella ja tiiviillä liiketoiminnan, taloushallinnon ja tietohallinnon yhteistyöllä.  Microsoft-teknologiaa hyödyntävän Efiman kanssa toteutettu projekti onnistui toteutuen aikataulussaan ja budjetissaan.

“Me haluamme tietää, mitä kumppani tekisi toisin. ERP-projektimme aikana kysyimme usein Efimalta, onko muutospyyntö järkevä, vai ammummeko itseämme jalkaan, jos vaadimme räätälöintiä” Mikko Ahola, Senaatti-kiinteistöjen talousjohtaja kuvaa prosessin kulkua.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Efiman Ite wiki-profiili
Senaatti-kiinteistöjen verkkosivut

 

10. Asiakaspalautteen käsittelyä automatisoivan järjestelmän kehityksen tukeminen

Lumoa on voimakkaasti kansainvälistyvä suomalainen teknologia-alan startup-yritys. Lumoan palvelu auttaa suurten asiakaspalautemäärien käsittelyssä automatisoimalla palautteiden sävyn ja sisältöjen analysoinnin. Ratkaisu mahdollistaa asiakaspalautteen keräämisen yli 60 eri kielellä reaaliaikaisesti päätöksenteon tueksi.

Sysart on auttanut arkkitehtuurin ja sovelluksen suunnittelussa sekä DevOps-puolessa ja konseptoinnissa, jossa testattiin ja arvioitiin eri vaihtoehtoja sovelluksen eri osa-alueisiin.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Sysartin Ite wiki-profiili
Lumoan verkkosivut

 

11. Hallintamalli kyberturvallisuustyötä ohjaamassa

Rakennusliike Fira toteuttaa ketterää liiketoimintaa ja pyrkii viemään digitalisaatiota rakennustoimialalle. Tämän tarpeen pohjalta heräsi myös tarve kyberturvallisuuden hallinnalle erilaisissa digitaalisen alustan palveluissa.

Arterin ARC-ohjelmiston, sekä konsultti- ja asiantuntijapalveluiden avulla Firalle luotiin palvelun pilotissa kyberturvallisuuden hallintamalli, joka työkalujen ja valmiin pohjan avulla mahdollistaa yrityksen kokonaisvaltaisen kyberturvallisuuden hallinnan, sekä vie Firan tietoturvatyön lähemmäs ISO 27001-standardia.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Arterin Ite wiki-profiili
Firan verkkosivut

 

12. Liikuntaohjelmistopaketti sujuvoittaa liikuntayrityksen toimintaa

HaNi-Halli Oy on 7,5 vuotta sitten Mynämäelle perustettu perheyritys. Yrityksellä on kaksi toimipistettä, Mynämäen keskustassa sijaitseva HaNi-Halli sekä entisen Mynämäen liikuntahallin tiloissa toimiva Sporttihalli.

HaNi-Hallilla on käytössään Tehden Liikunta ohjelmistopaketti, joka sisältää kassajärjestelmän lisäksi myös ajanvarauksen ja kulunvalvonnan. Lisäosia, kuten laskutus, on otettu käyttöön sitä mukaa kun niitä on tarvittu.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Tehdenin Ite wiki-profiili
HaNi-Hallin verkkosivut

 

13. Työtehoa parannetaan IoT-akustiikkaratkaisuilla

Jatkuva melu väsyttää ja heikentää työtehoa. Kunnollisten akustiikkaratkaisujen lisäksi tarvitaan melutasosta osoittava mittari. Entäpä jos molemmat saisi samassa paketissa?

Systencess oy ja Innofusor ovat kehittäneet Innofusorin Rimpi-valaisimeen ratkaisun, joka osoittaa liiallisen melutason värein. Lisäksi ratkaisu seuraa melutasoja jatkuvasti. Työympäristön tila voidaan tallentaa ja analysoida myöhemmin meluhaittojen ehkäisemiseksi.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Systencess oy:n Ite wiki-profiili
Innofusorin verkkosivut

 

14. Vantaa – Tulevaisuuden suunnannäyttäjä hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa

Kun työkuorman määrä on suuri, automaatio tuo helpotusta sen purkamiseen. Vantaan kaupungin Talouspalvelukeskuksessa käsiteltävien laskujen kokonaismäärät ovat huimat, joten robotiikan käyttöönotto on ollut strateginen valinta.

Ensiaskeleet robotiikkaan otettiin Vantaan Talouspalvelukeskuksessa yhteistyössä Valamiksen kanssa. Ohjelmistorobotti toimitettiin Vantaalle SaaS-mallilla, mikä tarkoittaa kokonaisvaltaista palvelua niin, että palvelun ylläpito ei tuota asiakkaalle päänvaivaa.

Tulevaisuuden suunnannäyttäjänä Vantaan kaupunki jatkaa ohjelmistorobotiikan ja muiden digitaalisten ratkaisujen kokeilua ja käyttöönottoa.

Tutustu referenssiin Ite wikissä
Valamiksen Ite wiki-profiili
Vantaan verkkosivut

 

Johannes Puro – seuraa twitterissä tai verkostoidu LinkedInissä

Olemme koostaneet avoimeen Ite wikiin kaikki Suomen ohjelmistoyritykset ja näiden referenssit ja suositukset. Löydät alustaltamme pätevät kumppanit liiketoiminnan digitalisointiin.