Mitkä ovat käytetyimmät ja suosituimmat sosiaalisen median kanavat Suomessa vuonna 2024? Tuorein luotettava tutkimus aiheesta on DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus vuodelta 2023. Esittelemme tärkeimmät tutkimustulokset tässä blogissa. Tutkimuksen sosiaalisen median käyttöä käsittelevä osio sisältää tietoa esimerkiksi siitä, mitä sosiaalisen median alustoja suomalaiset käyttävät viikoittain ja miten eri palveluiden käyttö jakaantuu ikäryhmittäin.

Päivitämme tähän blogiin tietoa vuoden 2024 tutkimuksista sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Tässä kohtaa juonnamme tuloksia viime vuoden puolella toteutetusta kyselystä, joka antaa todennäköisesti aika tarkan kuvan eri somekanavien suosiosta myös tällä hetkellä.

Käytetyimmät ja suosituimmat sosiaalisen median kanavat Suomessa viikottaiseen käyttöön perustuen

Tutkimuksen osiossa suomalaiset sosiaalisen median käyttäjät kertoivat somealustoista ja -palveluista, joita he käyttivät vähintään kerran viikossa. Prosenttiosuus kertoo siis sen prosentin vastanneista, jotka käyttävät kyseistä sosiaalista mediaa vähintään kerran viikossa.

Käytetyimmät sosiaalisen median kanavat Suomessa viikottaiseen käyttöön perustuen ovat:

 1. WhatsApp 89%
 2. Facebook 80%
 3. YouTube 77%
 4. Instagram kuvat 58%
 5. Facebook Messenger 48%
 6. Instagram Stories 43%
 7. Instagram Reels 36%
 8. TikTok 33%
 9. Internetin keskustelupalstat 29%
 10. Twitter (X) 28%
 11. Snapchat 26%
 12. Pinterest 23%
 13. LinkedIn 17%
 14. Jodel 14%
 15. Twitch 12 %

Tutkimus käytetyimmistä somekanavista Suomessa viikottaiseen käyttöön perustuen graafisena esityksenä:

Käytetyin sosiaalisen median kanava Suomessa on WhatsApp, jota 89% suomalaisista käyttää viikoittain. WhatsApp on siis integroitunut lähes kaikkien suomalaisten arkeen suosituimpana pikaviestipalveluna.

Toiseksi sijoittuu Facebook, jota käyttää viikoittain 80% vastanneista. Facebookin korkea käyttäjälukema tuntuu jopa hieman yllättävältä, sillä nuoriso viihtyy jo muilla alustoilla, kuten Snapchatissa ja TikTokissa.

Tutkimuksen mukaan kolmanneksi suosituimmaksi somekanavaksi yltää Youtube, jota hyödyntää 77% suomalaisista. Youtuben suosio ei yllätä, sillä alusta on jo pitkään ollut numero yksi videoidenkatselupalvelu maailmassa.

Neljänneksi eniten Suomessa käytetään Instagramin kuvaosiota, jonka parissa viihtyy 58 prosenttia viikoittain. Viidenneksi sijoittuu Facebook Messenger, jota käyttää 48% vastanneista.

Kuudenneksi käytetyin sosiaalisen median kanava on Instagramin Stories ja Reels -osiot, joiden parissa viihtyy viikoittain 43% ja 36% kansasta.

Paljon huomiota tietoturvan mahdollisilla puutteillaan ja koukuttavuudellaan kerännyt TikTok on Suomen kahdeksanneksi käytetyin sosiaalinen media, jota käyttää viikoittain 33% suomalaisista.

Internetin keskustelupalstat ovat yhdeksänneksi käytetyin sosiaalinen media, jota seuraa 9% suomalaisista. Keskustelupalstat sisältävät esimerkiksi Vauva.fin ja Futisforumin tapaiset alustat. Keskustelupalstat keräävät myös valtavasti orgaanista liikennettä Googlesta, jolloin niitä käytetään tietolähteenä mitä erilaisimmissa kysymyksissä.

Kymmenenneksi suosituin sosiaalisen median kanava on X, joka tunnettiin vielä tutkimuksen tekoaikaan Twitterinä. Onkin mielenkiintoista nähdä tulevissa sosiaalisen median käyttöä käsittelevissä tutkimuksissa minkä verran Twitterin brändiuudistus ja Elon Muskin tempoileva politiikka on todellisuudessa vaikuttanut Twitterin käyttäjämääriin.

Snapchat ja Pinterest sijoittuvat tutkimuksessa sijoille 11 (26%) ja 12 (23%). Linkedin on Suomen 13. suosituin sosiaalisen median kanava, jota käyttää viikoittain 17% suomalaisista. LinkedInin käyttö oli pudonnut edeltävistä vuosista, mikä voi hyvinkin johtua siitä, että alusta pursuaa nykyään itsekeskeistä ja jopa narsistista sisältöä, joka on osalle käyttäjistä luontaantyöntävää.

Jodel (14%) ja striimauspalvelu Twitch (12%) sijoittuvat tutkimuksessa sijoille 14 ja 15.

Sosiaalisten medioiden käytön aktiivisuus

Oheinen graafi näyttää eri sosiaalisten medioiden käytön aktiivisuuden. Tummanpunainen pylväs kuvaa käyttäjäryhmää, joka hyödyntää alustaa useita kertoja päivässä.

Seuraava pylväs puolestaan somekäyttäjiä, jotka käyttävät palvelua 1-2 kertaa päivässä. Vaaleanpunainen pylväs kuvaa käyttäjiä, jotka hyödyntävät sosiaalisen median alustaa 3-6 kertaa viikossa.

Harmaa pylväs kuvaa käyttäjiä, jotka hyödyntävät alustaa 1-2 kertaa viikossa.

Käytetyimmät ja suosituimmat sosiaalisen median palvelut ikäryhmittäin

 

Seuraavat osiot eivät ole suoraan DNA:n sosiaalisen median käytön tutkimuksesta, vaan tulkintaa ja analyysia suosituimmista sosiaalisen median kanavista Suomessa.

Suosituin somekanava 16-24-vuotiaiden keskuudessa: Snapchat

Snapchatin suosio 16–24-vuotiaiden keskuudessa Suomessa johtuu muun muassa palvelun visuaalisuudesta ja viestien lyhytaikaisuudesta: Snapchat mahdollistaa käyttäjilleen nopean ja helpon tapahtumien jakamisen kuvien ja lyhyiden videoiden muodossa. Snapchatissa viestit katoavat automaattisesti muutaman sekunnin kuluttua, mikä luo kiireisyyden tunteen ja samalla kannustaa käyttäjiä olemaan aktiivisia palvelussa. Snapchat käyttää siis ovelasti varsinkin nuoria koukuttavia ominaisuuksia.

Snapchat tuntuu onnistuvan välittämään käyttäjilleen mahdollisuuden välittää spontaaneja ja aitoja hetkiä reaaliajassa. Tämä tekee palvelusta kenties henkilökohtaisemman ja autenttisemman verrattuna muihin sosiaalisen median alustoihin, joissa sisällön tuottaminen voi vaatia enemmän vaivaa. Myös Snapchatin Stories-ominaisuus on erityisen suosittu nuorten keskuudessa, sillä se mahdollistaa käyttäjille tarinoiden jakamisen päivän tapahtumista tai mielenkiintoisista hetkistä, mikä sitouttaa käyttäjiä palveluun päivittäin.

Snapchatia voisi myös pitää kokeellisena ja hauskana sosiaalisena mediana. Snapchatin filtterit, linssit ja erilaiset hauskanpitoon tarkoitetut ominaisuudet ovat nimittäin suuri vetovoimatekijä nuorten keskuudessa. Käyttäjät voivat leikkiä erilaisilla visuaalisilla efekteillä, mikä tekee palvelusta nuoremmille viihdyttävämmän, mutta toisaalta sisältää ehkä turhaa krumeluuria iäkkäämmille käyttäjille.

Snapchat vaikuttaa myös panostaneen yksityisyyteen ja tietoturvallisuuteen. Snapchatin ominaisuudet, kuten automaattinen viestien tuhoaminen ja ilmoitus siitä, jos joku ottaa kuvakaappauksen, lisäävät käyttäjien tunnetta yksityisyydestä ja turvallisuudesta, mikä saattaa houkutella erityisesti nuorempia käyttäjiä.

Suosituin sosiaalisen median palvelu 25-54-vuotiaiden keskuudessa: WhatsApp

WhatsAppin suosio 25–54-vuotiaiden keskuudessa Suomessa on vankka, mikä tekee siitä käytetyimmän sosiaalisen median kanavan tässä kohortissa. Suosion takaa kenties WhatsAppin luoma yksityisyyden ja turvallisuuden tunne, sillä WhatsApp tarjoaa vahvan salauksen viestien ja puheluiden suojaamiseksi. Tämä on usein erityisen tärkeää vanhemmille käyttäjille, jotka saattavat olla huolissaan yksityisyydestään ja tietoturvastaan. Toisaalta WhatApp on menettänyt käyttäjiä nopeasti esimerkiksi Telegramille silloin, kun huoli sen tietosuojasta tai maksuttomuuden poistumisesta on nostanut päätään.

WhatsAppin käyttöliittymä on myös intuitiivinen ja helppo oppia, mikä on tehnyt siitä houkuttelevan eri-ikäisille käyttäjille. WA tarjoaa yksinkertaisen tavan lähettää viestejä, kuvia, ääniviestejä ja soittaa puheluita ilman monimutkaisia toimintoja. WhatsApp myytiin aikanaan laajan käyttäjäkuntansa ja yksinkertaisen toimivuutensa ansiosta Facebookille peräti 19 miljardilla dollarilla.

Aikanaan WhatsAppin suosiota selitti myös se, että se mahdollisti ilmaisen viestien lähetyksen internetyhteyden välityksellä, siinä missä tekstiviestien lähetys kasvatti puhelinlaskua. Tänä päivänä tekstiviestit tuntuvat kömpelöiltä verrattuna esimerkiksi WhatsAppin ryhmäviesteihin, äänen nauhoittamiseen tai ketterään kyselyiden toteuttamiseen.

Suosituin somekanava 55-74-vuotiaiden keskuudessa: Facebook

Facebookin suosio 55–74-vuotiaiden keskuudessa Suomessa johtuu ensinnäkin siitä, että Facebook on ollut olemassa jo pitkään ja se on ollut yksi ensimmäisistä ja suosituimmista sosiaalisen median alustoista (missä on irc-galleria!?). Tämä on johtanut siihen, että monet vanhemmat käyttäjät ovat tottuneet käyttämään ”Facea” aktiivisesti.

Facebook tarjoaa mahdollisuuden olla yhteydessä entisiin ja nykyisiin ystäviin, perheenjäseniin ja muihin tuttuihin, mikä selvästikin on tärkeää vanhemmile käyttäjille. Samalla Facebookin erilaiset ryhmät ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden liittyä yhteisöihin ja verkostoitua samanhenkisten ihmisten kanssa.

Koska Facebookilla on valtava käyttäjäkunta ympäri maailmaa, se tarjoaa vanhemmille käyttäjille mahdollisuuden pysyä yhteydessä myös kansainvälisiin ystäviin ja sukulaisiin.

Kaiken kaikkiaan Facebookin suosio 55–74-vuotiaiden keskuudessa Suomessa johtuu sen pitkäaikaisesta olemassaolosta, yleisestä käytettävyydestä, yhteisöllisyydestä, valtavasta käyttäjämäärästä ja monipuolisesta sisällöstä.

Video: suosituimmat Sosiaalisen median alustat globaalisti 1997-2023

Oheinen video ei vastaa suoraan artikkelin otsikkoon, mutta kuvaa mielenkiintoisella tavalla sosiaalisen median alustojen käytön evoluutiota 1997-2023:

Tietoa DNA:n digitaalinen elämä 2023 -tutkimuksesta

 • Tutkimuksen tavoitteena on suomalaisten digitaalisten elämäntapojen ymmärtäminen ja kuvaaminen.
 • Tutkimuksen kohderyhmä on 16-74-vuotiaat suomalaiset.
 • Vastaajia oli 1011 kappaletta.
 • Tulokset on painotettu Suomen väestöä edustavaksi iän ja sukupuolen mukaan.
 • Tiedon kerääminen on tapahtunut 18.4.-3.5.2023.
 • DNA on toteuttanut digitaalisiin elämäntapoihin keskittyvän tutkimussarjan vuodesta 2013 lähtien. Tutkimuksen sisältöä muokattiin merkittävästi vuonna 2023, mistä johtuen vuosivertailuja ei ole mahdollista tehdä kaikista kysymyksistä.
 • DNA on lisäksi aiemmin toteuttanut Nepan kanssa tutkimusta digitaalisesta yhdenvertaisuudesta (toteutus 2018, 2021, 2022), mutta vuonna 2023 yhdenvertaisuus-teema sulautettiin mukaan osaksi Digitaalinen elämä -tutkimusta.

Digitaalinen elämä tutkimuksen (sisältäen sosiaalisen median käytön tutkimuksen) tutkimusmenetelmä ja tiedon keräämistapa

 

Lue myös: Ite wiki laajentaa markkinointikenttään – mm. somemarkkinointi, SEO, SEM ja sisältömarkkinointi uusina hakuehtoina