Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Työsuojelutarkastus tulee, oletko valmis?

BloggausTyösuojelutarkastus! Nyt se aluehallintovirasto tulee raipan kanssa kurittamaan meidänkin nuhteellisia työläisiämme. Vai miten se menikään?

Lokakuussa saapui yllättävä ja pelottava kirje: meille tulee työsuojelutarkastus! Viimeksi IT-alan ollessa syynissä emme kuuluneet vielä kokomme vuoksi kohderyhmään, mutta nyt Raketissa on yli 30-henkinen miehistö, joten mekin saimme ilon osallistua tähän byrokraattiseen paperisotaan.

Mistä tällainen nihkeä asenne? Twitterissä on toinen toistaan katkerampia postauksia siitä, kuinka yrittäjän muutenkin vaativaa arkea kiusataan vielä tällaisilla joutavilla tarkastuksilla:

“Huomenna on #yrittäjä ‘n joulu! #Työsuojelutarkastus tulee heti aamusta. Maltankohan innoltani nukkua? Dokumentaatiota on maailman luotu…”
“Eilen #työsuojelutarkastus. Reikiä nolla (kai), mutta vitutti se viisastelu siltikin.”
“Katkee verisuoni päästä. Miten tuo on mahdollista? Verorahat tehokkaassa käytössä.”
“Koita kestää #byroslavia n ehtymättömiä innovaatioita.”

Järjestelmän rattaat olivat jo pyörimässä, joten ei auttanut muu kuin alistua ja alkaa miettiä, mitähän meiltä puuttuu. Olisimme voineet olla heti yhteydessä lakitoimistoomme, mutta se unohtui kaikessa tohinassa.

Valtaosin asiat näyttivät olevan hoidossa. Luottamusvaltuutetun ja työsuojeluvaltuutetun vaalit olimme järjestäneet ajallaan jo vuosi sitten, ja molempien toimikausi on vielä voimissaan. Check. Työsopimukset. Check. Perehdytys. Check.

Asiat ovat hyvällä tolalla

Otimme tarkastukseen saman asenteen kun vanhan auton katsastukseen: auto viedään katsastusinsinöörille näytille ja huomautuksen saaneet asiat korjataan jälkikäteen. Lopetimme hötkyilyn sen jälkeen, kun olimme nimenneet työsuojelukomitean (ilmiselvä mutta helposti korjattava puute).

Tarkastajan vierailu oli mainio näyte nykybyroslavian ja tämän päivän virkamiehen tavasta hoitaa tarkastus.

Kysymyksiä oli paljon, mutta kaikki käytiin läpi keskustellen, ei kuulustellen. Tapaamisen sävy oli rauhallinen, opastava ja kannustava. Muutamia puutteita oli, ja saimme joitakin kotitehtäviä, mutta valtaosin asiamme olivat kunnossa. Myös kotikutoinen tuntikirjanpitomme läpäisi tarkastuksen.

Anonyymit työsuojelukomitealaiset intoutuivat keskustelemaan kirjauksista:

“TTK:lle piti kirjata työsuojeluhenkilöstön nimet ja yhteystiedot ja syntymäajat ja ÄO ja kengännumero. Siellä oli myös ystävälliset rastit ruutuun ‘suoramarkkinointikielto’ ja ‘vain ruotsinkielistä postia’, jotka me rastittiin kans kaikilta.”
“Ai mikä mun ÄO on?”
“Laitettiin 180 kaikille yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti. Vaikka ei me tykätä numeroida ihmisiä. T. Resurssi #1.”

Työolosuhdemittarit kaakossa

Ehkäpä rakettitieteilijöille lähetetyn Valmeri-kyselyn vastaukset olivat iso syy myönteiseen keskustelun sävyyn. Saimme kyselystä huikeat pisteet (4,6/5), ja vastausprosenttimmekin oli korkea (85 %). Työpaikkana Rakettitiede on reilusti yli vertaantoyritysten.

Konsultin on hyvä olla meillä, se on todistettu tänä vuonna jo monta kertaa, nyt myös viranomaisen puolelta. Edellisen kerran ulkopuolinen taho kyseli kulumisiamme puolisen vuotta sitten, kun vaihdoimme työterveyden palveluntarjoajaa. Siinäkin kyselyssä tyytyväisyys työoloihimme oli reilusti yli keskiarvon.

Satsaamme työtyytyväisyyteen

Jotta tietäisimme missä mennään, teemme jatkuvaa pulssikyselyä omalla tuotteellamme VibeCatchillä. Jatkuvasti työoloja parantaen olemme päässeet nykytilanteeseen. Työilmapiirimme on avoin, ja kaikkia kuunnellaan.

Tasainen nillitys sallitaan taustahyminäksi ja siitäkin otetaan opiksi. Isommat poikkeamat käsitellään erikseen tai yhdessä porukalla ja tilanteet korjataan välittömästi. Tämä kaikki tekee myös viranomaistarkastuksista helpompia ja luontevia.

Mitä työsuojelutarkastuksesta opimme? Tarkastuksen kanssa ei kannata hötkyillä, jos asiat ovat kunnossa. Hankalimmat ja työllistävimmät byrokratian kukkaset kannattaa teettää yrityksen kasvaessa ammattilaisilla. Me käytämme Turre Legalia, joka myös proaktiivisesti neuvoo, mitä komiteoita, äänestyksiä ja lippulappuja pitää kulloinkin tehdä.

Pakkopullahommistakin voi saada miellyttävää, kun ottaa senkin yhdeksi mahdollisuudeksi saada aikaan yhteistä tekemistä ja parantaa työtyytyväisyyttä. Seuraavaksi stilisoimme yhdenvertaisuussuunnitelman Raketin näköiseksi, vaikka se nykymuodossaan hyväksyttiinkin.

Kiinnostaako ura rakettitieteilijänä?

Lue lisää VibeCatchista:

Case VibeCatch

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

Rakettikulttuuri
turrelegal
VibeCatch

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia