Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

IT-alalla myllertää – miten Raketissa toimitaan?

Bloggaus

IT-alaan vaikuttanut maailman taloudellinen tilanne ei ole jättänyt Rakettia koskemattomaksi, vaikka isommilta myrskyiltä on säästytty. Kuukypäriä on aseteltu tiukemmin paikoilleen, kun kasvu koko IT-sektorilla on hidastunut. Miten markkinatilanne näkyy Raketin arjessa, ja millaisia toimenpiteitä on tehty?

Useat ohjelmistotalot Suomessa ovat viestineet kuluneen vuoden aikana muutosneuvotteluista, joiden taustalla on hidastunut kysyntä palveluille. Tivin mukaan tilannetta voisi kuvailla “paluuna normaaliin” alan reilun huippujakson jälkeen. Myös Kauppalehti kertoo, kuinka kasvu koko IT-sektorilla on hidastunut ja lähes kymmenen vuotta jatkunut kilpailu osaavista koodareista on vaihtunut kädenvääntöön toimeksiantojen löytymisestä. 

Käytännössä siis koko Rakettitieteen olemassaolon ajan markkinatilanne on ollut poikkeuksellisen suotuisa. 

“Investoinnit alalla ovat vähentyneet”, kertoo Raketin toimitusjohtaja Juha Huttunen. Uusia investointeja kyllä tehdään, mutta vauhti viime vuosiin on hidastunut. Markkinatilanne on haastava, mutta ei missään nimessä pysähtynyt – kasvua on edelleen. 

Tilannetta voisi kuvata hengähdystaukona, jonka aikana vedetään happea, tasataan sykkeitä, tarkistetaan kanssamatkustajien tunnelmat ja arvioidaan, mihin suuntaan huristellaan seuraavaksi. 

Vähentyneiden investointien myötä myös alan tekijöiden, erityisesti konsulttien, työmahdollisuuksia on aiempaa vähemmän.

 “Osaajille on nyt markkinoilla vähemmän työmahdollisuuksia, kun asiakkaat valikoivat tarkemmin, mihin asioihin kehittäjien ja erityisesti konsulttien aika käytetään”, Juha sanoo.

Ja kun osaajia on paljon markkinoilla, asiakkailla on nyt varaa valikoida. “Tällä hetkellä asiakkaiden oma rekrytointi saattaa myös vetää paremmin, jolloin pysyvämpää henkilöstövajetta ei tarvitse paikata niin paljon konsulteilla”, huomauttaa Raketin Growth Lead Tessi Reispakka

Varovaisuus on lisääntynyt myös alan tekijöiden keskuudessa. “Jos on turvallinen ja vakaa työpaikka, sieltä ei uskalleta vaihtaa yhtä huolettomasti kuin esimerkiksi vuosi sitten. Alalle on tullut tervettä kriittisyyttä myös palkkaavia yrityksiä kohtaan. Tekijät ovat kiinnostuneita yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja pitkän aikavälin suunnitelmista”, Tessi sanoo. 

Rakettitieteen komentajan Juhan kanta tilanteeseen on kuitenkin selvä: “Tavoitteemme on olla rakettitieteilijöille sekä asiakkaille tässäkin taloudellisessa tilanteessa aidosti paras vaihtoehto.”

Mitä se oikein tarkoittaa ja miten hiljentynyt markkinatilanne näkyy Raketissa? Otetaanpa selvää. 

Raketti kasvaa edelleen – hitaammin, mutta erittäin varmasti 

Huoli pois, Raketilla menee tilanteeseen nähden edelleen oikein hyvin, kun Juhalla on tiukka ote komentokeskuksen ohjauspyörästä.

“Kasvamme edelleen noin 9 % vuositahtia, joka on toki jäljessä suunnitellusta 20 % vuosikasvusta. Mittarit ovat kuitenkin reilusti plussan puolella”, Juha sanoo.

Myönnettäköön, että Juhan kuukypärän alla on kuitenkin vierinyt muutama hikipisara kuluneen vuoden aikana. Pähkäilyä on vaatinut se, miten Rakettitiedettä kehitetään yrityksenä, jotta asetettuihin kasvutavoitteisiin päästään tulevaisuudessa. 

Kaksi syytä siihen, miksi Raketti porskuttaa vakaasti eteenpäin tässä markkinatilanteessa: 

#1 Osaavat asiantuntijat, joiden työn laatuun voi luottaa

Haastavassa taloustilanteessa yksi asia korostuu ylitse muiden: osaamisen laatu. Ja jos Raketin riveistä jotain löytyy, se on laadukasta osaamista. 

Raketin kasvulle yksi olennainen palanen on erityisen osaavat ohjelmistokehittäjät, joilla osaamista riittää vaativien ohjelmistokiemuroiden ratkaisuun. He vakuuttavat asiakkaat osaamisellaan vuodesta toiseen. 

“Tekijöiden tuottaman työn laatu on tässä tilanteessa kovinta valuuttaa. Markkinoilla on nyt vapaana kapasiteettia, mutta laatua ei sen enempää”, Juha sanoo ja jatkaa: “Meidän konsultit ovat kokeneita, osaavia ja ennen kaikkea myös tuottavia, joka on asiakkaalle erityisesti tässä markkinatilanteessa tärkeää.” 

#2 Toimeksiannot, jotka ovat keskittyneet asiakkaiden tuotekehitykseen

“Suhdanteiden vaihtelut tuotekehitykseen eivät ole niin valtavat. Se näkyy meidän bisneksessä hyvällä tapaa”, Juha sanoo. Tuotekehitys on pitkäjänteistä tekemistä niin toimeksiantojen pituuksien kuin myyntisyklien suhteen. Raketin perustajapoppoo on ollut kaukaa viisas, kun yrityksen suuntaviivoja on maalailtu. 

Rakettitiede ei laita konsulttia mihin tahansa toimeksiantoon tai palkkaa tällä hetkellä uutta tiimiläistä ilman ymmärrystä siitä, istuuko hän Rakettitieteellä myös isoon kuvaan vai pelkästään yhteen asiakkuuteen.

“Emme halua joutua tilanteeseen, jossa vaikeassa tilanteessa joudumme laittamaan porukkaa ulos, koska olemme ahneuksissamme haalineet kaikki mahdolliset toimeksiannot ilman arvioita siitä, millaisia hommia osaajalle löytyy toimeksiannon päätyttyä”, Juha sanoo. 

Tarkkuutta tekijän osaamisen arvioinnissa = onnellisempi konsultti 

Jos tekijöiden osaamisen laatu on kultaa nykymarkkinoilla, ovatko Raketin rekrytointikriteerit nousseet uusiin sfääreihin? 

Ei sentään. Joitain muutoksia on kuitenkin tehty. 

“Osaamiskriteerit ovat pysyneet ennallaan, mutta kiinnitämme entistä enemmän huomiota osaajan monipuoliseen osaamiseen. Onko hänellä esimerkiksi hyvin spesifiä asiantuntijuutta yhdestä aihealueesta vai onko osaaminen laveampaa?” Tessi sanoo ja jatkaa: “Olisi mielestäni vastuutonta palkata opportunisesti konsultti yhteen toimeksiantoon ilman itsevarmuutta siitä, että hänen osaamisellaan löydetään seuraavakin keikka.”

Lavea osaaminen – eli se miten monipuolisesti erilaista osaamista konsultilla on – on tällä hetkellä kovaa valuutta. “Emme Rakettitieteellä keskity tiettyihin teknologioihin, joten monipuolinen osaaminen parantaa osumatarkkuutta toimeksiannoissa, joita on tällä hetkellä aiempaa vähemmän”, Tessi kertoo. 

Raketista ei vielä löydy kristallipalloa ennustamista varten, mutta tekijän tulevaisuutta ja onnellisen työsuhteen mahdollisuutta arvioidaan monelta eri kantilta. “Haluamme varmistaa, että konsultille löytyy hommia nopeasti, jos toimeksianto loppuu. Pidämme kiinni hyvistä tekijöistä”, Tessi sanoo. Osaamisen tason varmistaminen todistetusti toimii. Rakettitieteen työntekijävaihtuvuus on 5 %, joka on tekkialan keskiarvoihin (globaali 13 %, Suomi 17 %) verrattuna alhainen.

“Etsimme tarkoin valitun toimeksiannon, emmekä lupaile turhia ennen kuin konsultin työllistymiskuviot ovat selvillä.”

“Vaikka olisimme valmiita palkkaamaan hyvän tekijän, tässä markkinatilanteessa emme palkkaa penkille ketään odottelemaan ja turhautumaan. Etsimme tarkoin valitun toimeksiannon, emmekä lupaile turhia ennen kuin konsultin työllistymiskuviot ovat selvillä”, Tessi vakuuttaa. 

Mitä tuumii konsultti Raketin tilanteesta? 

Joskus rekrytointiprosessi Raketin riveihin voikin kestää yllättävän pitkään, jotta kaikki osapuolet voivat varmistua siitä, että kuupuku istuu kuin hansikas ja edessä on onnellinen sekä vakaa tulevaisuus – vaikka markkinatilanne vähän horjuisikin. 

Yksi esimerkki pitkästä deittailuvaiheesta on Raketin tuore vahvistus Nicoandres Rodriguez, full stack -kehittäjä ja rakettitieteilijä #67, joka rekrytoitiin Raketille keväällä 2023. Alun perin tiet Raketin kanssa kohtasivat loppuvuodesta 2022. 

“Rakettitiede sai minut pohtimaan vaihtoa konsultoinnin pariin tuotetalosta. Konsultoinnissa kiehtoi oman asiantuntijuuden syventäminen ja mahdollisuus vaikuttaa palkkatasoon”, hän kertoo. Maailman- ja markkinatilanteen takia sopivaa toimeksiantoa ei heti löytynyt. Nico päätti ottaa vastaan toisen työn, mutta oltuaan siellä hetken hän huomasi edelleen haikailevansa Raketin perään. 

“Saattaa kuulostaa rakkausdraamalta, mutta tuntui, että sydän jäi sykkimään Raketille”, hän hymyilee. Nico otti uudelleen yhteyttä Rakettiin, ja tällä kertaa sopiva toimeksianto löytyi muutaman kuukauden kuluttua. 

“Raketin porukka arvioi rehellisesti osaamiseni tason ja varmisti, että sopiva toimeksianto löytyy. Tuli varmuutta siihen, että jos keikka loppuisi jossain vaiheessa, todennäköisyys uuden homman löytymiselle on suuri.”

Mikä sai Nicoandreksen vakuuttuneeksi siitä, että vaihto konsultoinnin pariin oli järkevää?

“Raketin porukka arvioi rehellisesti osaamiseni tason ja varmisti, että sopiva toimeksianto löytyy. Tuli varmuutta siihen, että jos keikka loppuisi jossain vaiheessa, todennäköisyys uuden homman löytymiselle on suuri”, hän kertoo. Puoli vuotta konsulttina on opettanut hänelle, että vahva resilienssi ja henkinen mielenlujuus ovat konsultin valttikortteja.  

Nicoandreksen mielenrauhaa ja luottoa tulevaan ylläpitävät Juhan lähettämät viikkokatsaukset asiakkuuksiin ja alan tilanteeseen.

Viime aikoina viesti on ollut tämä: suurinta osaa rakettitieteilijöistä markkinatilanteen muutokset eivät kosketa. Toimeksiannot rullaavat normaalisti, mutta mikäli uudet hommat kiinnostavat tai nykyinen keikka loppuu, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. 

Nicoandresta tämä ei huoleta. “Tuntuu, että mielenrauhani on taattu Rakettitieteellä”, hän hymyilee. 

Tunnelin päässä näkyy kirkasta valoa 

Kiikarissa on kasvua mutta ei korporatisoitumista.

“Tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä tulevat nykyiset työntekijät ja heidän viihtyvyytensä, sen jälkeen yrityksen tasainen kasvu ja kolmantena työn kannattavuus. Emme halua kasvaa hinnalla millä hyvänsä, vaan tehdä järkeviä valintoja tekijöiden kannalta”, vakuuttaa Juha.

Tessi nyökyttelee ja jatkaa: “Oli markkinatilanne mikä tahansa, pohdimme pitkään konsultin hyvän elämän edellytyksiä palkkauspäätöstä tehdessä. Tällä hetkellä huoli keikkojen löytymisestä on erittäin validi, ja teemme paljon töitä sen eteen, että voimme hälventää näitä pelkoja.”

Raketin tavoittelemamme kasvu on siis hyväksi jokaiselle. “Haluamme olla varteenotettava kumppani potentiaalisille asiakkaille, jotta voimme tarjota kasvun paikkoja meidän omalle porukalle”, Juha tiivistää.

Kiikarissa kiinnostavat työt, kovat kollegat ja kiva palkka? Lue lisää täältä ja astu Rakettiin!

Lue myös:

Onko IT-konsultointi vastuutonta?

Raketin toimari Juha: “Ihmisiä pitää johtaa niin kuin he haluavat tulla johdetuksi”

Oman onnensa seppä ja muita myyttejä konsulteista

Lähteet:

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

it-ala
juhahuttunen
osaajapula
tessireispakka
nicoandresrodriguez

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia