Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Yksi reilu yrityskulttuuri kaikilla mausteilla, kiitos

Bloggaus

Rakettikulttuuri on tekijöidensä näköinen. Kasvusta huolimatta perusteet ovat pysyneet samana: byrokratiaa ei juuri ole, puhumme asioista avoimesti ja jokainen saa olla oma itsensä. Millaista on arki tällaisessa ympäristössä, ja mitä iloa tästä on kokeneelle ohjelmistokehittäjille? Entä miten yrityskulttuuri ja kestävä kasvu oikein liittyvät toisiinsa?

Parhaimmillaan yrityskulttuuri mahdollistaa firman menestymisen ja auttaa pysymään vakaana silloinkin, kun ympärillä tuulee ja tuiskuaa. Vahva kulttuuri on apuna erityisesti nyt, kun IT-alalla monta vuotta jatkunut talouden kasvu on hidastunut. Raketissa porskutamme edelleen 9 % kasvun vuosivauhtia. Yksi monista syistä kasvun taustalla on vahva yrityskulttuuri. 

Niin, siis mikä yrityskulttuuri?

“Yrityskulttuuri on se, mitä tapahtuu silloin, kun kukaan ole katsomassa”, kertoo yrityskulttuurimuotoilija ja -asiantuntija Panu Luukka William Wolframin määritelmää mukaillen. Sana ‘kulttuuri’ juontaa maaperän kultivoinnista. “Eli kun yrityksen maaperä on kunnossa, siellä tapahtuu merkityksellisiä asioita”, Panu sanoo. 

Kun Rakettitieteen maaperää perustusvaiheessa kylvettiin, päättivät perustajajäsenet Juha, Arttu, Marko, Kalle ja Jarno ottaa kaikki työntekijät mukaan toiminnan ja kulttuurin muodostamiseen. Täysin tietoinen valinta se ei ollut, mutta osoittautui lopulta erinomaiseksi suunnaksi. 

“Periaatteemme oli alusta asti rakentaa kulttuuri sen päälle, miten meidän porukalle on luontaista toimia. Kun oma suunta löytyi, teimme tietoisen päätöksen kehittyä ja kasvaa yrityksenä juuri näin”, kertoo Raketin toimitusjohtaja Juha. 

Miltä Raketin yrityskulttuuri konsultin arjessa näyttää, tuntuu ja kuulostaa? Miten varmistetaan, että kulttuuri on aidosti tekijöidensä näköinen?

Luottamus, reiluus, läpinäkyvyys – ja yhteinen tulevaisuus?

Rakettikulttuuri kiteytyy Juhan mukaan avoimuuteen ja rehellisyyteen.

Hän kuvailee Rakettitieteen poppoota “kaveriporukaksi, joka on hiljalleen kasvanut”. Vuosien saatossa kaveriporukka on paisunut, kun kuupuvun on heittänyt päälle viitisenkymmentä rakettitieteilijää. Jo ensikättelystä uudet työntekijät tehdään tutuiksi firman kotoisan sielun kanssa. 

Ytimeen on helppo päästä kiinni, kun kaikki rakettitieteilijät konsultista perustajiin ja toimistoporukkaan ovat läsnä toisilleen arjessa. 

“Jokainen työntekijä – lähteneet ja nykyiset – ovat muokkanneet omalla toiminnallaan meidän kulttuuria. Tutustuminen toisiimme ihan ensimmäisestä päivästä lähtien rakentaa pohjan luottamukselliselle ja avoimelle keskusteluyhteydelle. Tämä ei onnistuisi, jos meillä olisi paljon byrokratiaa ja portteja johdon ympärillä”, Juha kertoo. 

Raketin konsultit Edvard “Ed” Majakari (rakettitieteilijä #20), Pawel Defée (rakettitieteilijä #12) ja Rostislav Galimskii (rakettitieteilijä #52) vahvistavat Juhan puhuvan totista totta. 

Konsultit kertovat – 5 faktaa Raketin kulttuurista

#1 Mahdollisimman vähän byrokratiaa

Konsultin elämä on mutkatonta, kun työnantaja keskittyy olennaisiin asioihin. 

Papereiden pyörittelyä on konsultin näkökulmasta juuri sopivasti eli vain muutamia välttämättömiä prosesseja. “Kriittiset asiat hoidetaan erittäin mallikkaasti, mutta turhia lomakkeita ei ole konsultin täyteltävänä”, Ed kertoo.

Jos rakettitieteilijä tarvitsee esimerkiksi uuden tietokoneen, sen voi ilmoittaa suoraan komentosillan koordinaattorille Miralle, ja hän hoitaa homman käden käänteessä ilman turhia kysymyksiä.

Usein konsultin toimintaympäristö onkin asiakkaan puolelta emoalusta mutkikkaampi. Siksi myös Pawel arvostaa helpoutta arjessa, jossa hänellä on ratkottavana asiakkaan ongelmia sulautettujen järjestelmien parissa. “Minimoitu byrokratian määrä vähentää työn kognitiivista kuormaa, ja voin käyttää energiani täysillä asiakastyöhön”, hän kertoo.  

#2 Vahva omistajuus omista duuneista

“Konsultin ammatti on itsenäistä asiantuntijatyötä. Siihen ei sovi se, että kotijoukot sanelisivat tarkat toimintatavat, joita ei voisi soveltaa eri asiakkailla”, sanoo Pawel. 

Raketin kulttuuri mahdollistaa sen, että konsultti saa toteuttaa työnsä parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan se palvelee asiakasta. 

“Rakettitieteilijät ovat itsenäistä porukkaa ja ovat aloitteellisia siinä, että jos edessä on ongelma, se kyllä ratkotaan”, Ed kertoo ja jatkaa: “Ja jos ongelma on liian suuri yksin ratkottavaksi, apua saa ja annetaan herkästi.”

#3 Läpinäkyvyyttä, rehellisyyttä ja avoimuutta – ihan kaikessa

Vahvaa omistajuutta on mahdollista vaalia, kun firmassa on läpinäkyvä ja avoin kulttuuri. Se näkyy arjessa erityisesti johdon toiminnassa. 

Ed kertoo, ettei hänen tarvitse koskaan arvailla, että “mitäköhän se johto tuolla puuhailee”. Siitä pitää huolen perjantaisin konsulteille lähtevä viikkotiedote, kuukausittaiset katsaukset firman kokonaistilanteeseen, talkkarointihetket sekä yhteiset online-kahvihetket perjantaisin koko porukan kesken. “Se luo arvostusta ja luottamusta siihen, että voin keskittyä asiakastyöhön rauhassa. Kotijoukot kyllä pysyvät taustalla mukana ja ilmoittavat itsestään, kun on tarve”, Ed kertoo. 

Edin mukaan Raketin johto loistaa erityisesti sillä, miten tasavertainen se on työntekijöiden kanssa. 

“Keskustelut johdon kanssa tuntuvat samalta kuin keskustelut hyvän ystävän kanssa”, Ed sanoo. Rostislav komppaa: “Tuntuu myös, että he ovat aina puolellani, tuli mikä tahansa tilanne eteen asiakkaalla tai omassa arjessa.”

#4 Vapaus olla oma itsensä ja vaikuttaa arkeen

Jokainen saa kimmeltää omalla tavallaan. “Kulttuuri on hyvällä tapaa nörttimäinen, ja meitä on montaa erilaista persoonaa tässä porukassa”, kertoo Rostislav.

“Tykkäämme teknologiasta, ja se yhdistää meitä kaikkia. Asiakastoimeksiannot ovat sen verran vaativia, että täytyy olla sisäistä motivaatiota ratkoa teknisiä asioita. On virkistävää, kun ympärillä on ihmisiä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita”, Rostislav jatkaa. 

Rakettitieteilijöillä onkin jos jonkinlaista kiinnostavaa harrastusta, jotka ruokkivat monimutkaista ongelmanratkaisua vaativaa työtä. 

#5 Mahdollisuus vaikuttaa firman kasvuun

Jos yrityskulttuuri on muodostunut tekijöidensä näköiseksi, miten paljon konsultit ovat päässeet vaikuttamaan Raketin kasvuun ja muotoiluun? Hyvinkin paljon. 

“Jos avaa suunsa, että jotakin asiaa voisi kokeilla tehdä toisella tavalla, vastaus on usein myönteinen”, kertoo Pawel, joka on ollut mukana Raketin kiertoradalla jo kahdeksan vuoden ajan. “Vaikka vuosien aikana on tullut uusia ihmisiä ja funktioita, täällä on otettu erilaiset ihmiset ja tarpeet hyvin huomioon”, hän jatkaa. 

Kulttuurilla onkin valtava vaikutus työntekijäpitoon: kun firman toiminta ja kulttuuri koetaan omaksi, sieltä ei hevillä lähdetä. 

Konsultit ovat päässeet mukaan miettimään, mitä voisi tehdä paremmin. Esimerkiksi talkkaritoiminta lähti Edin mukaan konsulttien tarpeesta ja ideasta, jolle johto lämpeni lähes heti. “Tuntuu hyvältä, kun saa vaikuttaa päivittäiseen tekemiseen”, Ed kertoo.  

Vaikuttaa siltä, että Raketin kulttuurin ytimessä on aimo ripaus maalaisjärkeä. 

“Kuuntelemme, mitä konsultit kaipaavat, millaiset asiat heitä kiinnostavat ja missä he kipuilevat. Sitten vastaamme näihin tarvittavalla tavalla”, tiivistää Juha.

Onko kaikki vain sattumaa? 

“Selkeästi sanoitettu ja johdettu kulttuuri mahdollistaa työntekijöille parempaa työelämää”, kertoo yrityskulttuurimuotoilija ja -asiantuntija Panu Luukka, joka tuntee yrityskulttuurien kompastuskivet kuin omat taskunsa.

Vaikka Rakettitieteen kulttuurin kulmakiviä ei painettu kirjoihin ja kansiin firmaa perustaessa, sen rakentaminen vaatii päivittäin tietoisia tekoja, jotta rakettimainen fiilis pysyy mukana vuodesta toiseen. Sen takia kulttuuria on täytynyt tietoisesti johtaa, jotta se toimii kilpailuetuna. 

Kulttuuria johdetaan ensisijaisesti sanoittamalla se selkeästi ja elämällä se todeksi. 

“Kun työntekijä kokee, että on olemassa julkilausuttu kertomus siitä, millainen yritys on, ja se on myös on aidosti totta, hän haluaa antaa oman taitonsa ja tahtonsa yrityksen käyttöön. Selkeästi sanoitetun ja johdetun kulttuurin ansiosta ihmiset tietävät, miten heidän täytyy toimia”, Panu kertoo. 

Mistä tunnistaa, että yrityksen kulttuuri on vahva ja aidosti kilpailuetu?

”Se muodostuu erottuvan, selkeän ja koherentin tarinan ympärille, joka menee läpi kaikessa, mitä yritys tekee. Se tuntuu erilaiselta ja herättää tunteita.” Panu kertoo. “Ja jos halutaan, että kulttuuri kehittyy ihmisten mukana, on tärkeää muistaa vuorovaikutuksen dialogi”, hän muistuttaa. 

Rakettitieteellä kulttuuria johdetaan ja vahvistetaan pysymällä kiinni konsulttien arjessa ja keskustelemalla heidän kanssaan niin paljon kuin mahdollista. 

“Uskon esimerkillä johtamiseen, joten on tärkeää elää todeksi läpinäkyvyyttä, reiluutta ja avoimuutta päivittäin. Se lähtee yksinkertaisista jutuista: mietin, miten kukin haluaisi tulla kohdelluksi ja toimin sen mukaan”, Juha sanoo.  

Kulttuuri onkin tulevaisuudessa yksi firman selviytymisen edellytyksistä. “Yritys voi aidosti menestyä vain, jos siellä on oikeaa osaamista ja organisaatio pystyy hyödyntämään sitä. Se on mahdollista, jos työntekijät kokevat osallisuutta toimintaan, ovat kiinnostuneita siitä mihin yritystä olla viemässä ja heillä on myös valtaa vaikuttaa siihen”, Panu toteaa. 

Kulttuuri kasvaa firman mukana

Rakettitieteellä on onnistuttu luomaan vahva kulttuuri, joka on kasvanut firman mukana kohta 12 vuoden ajan. Vaikka emoalukseen täytynyt rakentaa muutama lisäsiipi uusille rakettitieteilijöille, on fiilis ja tekeminen pysynyt Edin ja Pawelin mukaan hyvällä tapaa yllättävän samanlaisena. “Olo Raketissa on kotoisa, sellainen pienen firman fiilis jo kohtuullisen kokoisessa yrityksessä”, Ed tiivistää. 

Mikä on avain onneen tässä asiassa, Juha?

“Monessa asiassa olemme olleet hyviä, koska olemme aitoja ja tavallaan myös vaatimattomia. Emme esitä mitään, mitä emme ole. Enemmänkin se on sitä, että ‘tämmöisiä me nyt sitten ollaan, ota tai jätä’. Se on varmasti yksi syy, miksi ne ihmiset, jotka meille tulevat töihin, myös viihtyvät pitkään”, Juha sanoo. 

Kuulostaako siltä, että sinäkin viihtyisit? Lue lisää ja hae meille hommiin!

Lue myös:

IT-alalla myllertää – miten Raketissa toimitaan?

Voiko johtamisessa onnistua konsulttibisneksessä?

Luomiskertomus

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

edvardmajakari
johtaminen
juhahuttunen
kulttuuri
rostislavgalimskii
paweldefee

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia