logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

ULKOISTAMINEN VAPAUTTAA ENERGIAA YDINPROSESSEIHIN, CASE LOISTE

ReferenssiKun koko toimiala on voimakkaassa murroksessa ja paineita muutokseen tulee niin alan sisä- kuin ulkopuoleltakin, on yrityksen pakko miettiä strategiaansa uusiksi. Suomalainen energiayhtiö Loiste Oy on päättänyt hakea kustannustehokkuutta ja parempaa kilpailukykyä uudistamalla rohkeasti toimintatapojaan. Yksi suurimmista muutoksista toteutui, kun Loiste ulkoisti talous- ja laskutustoimintonsa palveluprosessit ja niihin liittyvät sovellukset sekä työntekijät Enfolle.Loisteen näkökulmasta energiatoimialan suurimmiksi ongelmiksi, mutta toisaalta myös muutosvoimaksi on noussut kaksi asiaa. Ensimmäinen on maailmanlaajuinen ilmastonmuutos, josta myös Suomi on saanut osansa: esimerkiksi Loisteen kotiseudulla Kainuussa on ollut jo kolme vuotta peräkkäin 12 % normaalia lämpimämpi ilma. Lämpötilojen muutokset puolestaan vaikuttavat energian kysyntään, eli suoraan myynnin määrään ja sitä kautta energiayhtiön liikevaihtoon ja tulokseen. Toinen merkittävä muutos on tapahtunut energian tuotannossa, jossa näkyy sekä kielteisiä että myönteisiä vaikutuksia alueesta ja teknologiasta riippuen.

”Sähköpörssin hinta on ollut todella alhainen, mikä vaikuttaa positiivisesti myyntipuolelle mutta negatiivisesti tuotantopuolelle. Alhainen hinta ei kata tuotantokustannuksia, joten Suomessa on jouduttu sulkemaan muutamia lauhdevoimalaitoksia. Tästä on seurannut paljon keskustelua Suomen huoltovarmuudesta, sillä kovilla pakkasilla olemme tuontisähkön varassa - Suomen oma kapasiteetti ei riitä juuri näiden voimalaitosten alasajon takia”, kertoo Loisteen toimitusjohtaja Markku Ryymin.

”Sähkön hinnan ollessa alhainen, on hintakilpailu luonnollisesti kovaa. Tämän lisäksi myös sähkön siirtopuolella kaikkien energiayhtiöiden on pidettävä kustannukset kurissa. Nämä seikat yhdessä vaikuttivat siihen, että lähdimme aktiivisesti hakemaan toimintatavan muutosta, jolla saadaan kilpailukyky paremmaksi ja lisätään kustannustehokkuutta.”

Keskittyminen ydinprosesseihin lisää tuottavuutta

Vahvat kumppanuudet eivät ole Loisteelle vieraita, sillä yrityksen strategia pohjautuu tavoitteeseen keskittyä sen ydinliiketoimintoihin, eli energiantuotantoon, energian siirtoon ja energian myyntiin. Tietyistä tukitoiminnoista ollaan valmiita luopumaan, kun sopiva kumppani löytyy. Marraskuussa 2015 Loisteen talous- ja laskutustoimintojen palveluprosessit ja niihin liittyvät sovellukset siirrettiin Enfolle. Samalla Enfo perusti palvelupisteen Kajaaniin, jonne siirtyi 10 Loisteen työntekijää vanhoina työntekijöinä. Toimintojen ja henkilöiden siirto uuden työnantajan palvelukseen sujui hyvin, ja toimitusjohtaja on tyytyväinen, että ulkoistuskumppani osaa hoitaa myös henkilöstöasiat tyylikkäästi.

”Olen iloinen, että meidän työntekijöillä on nyt mahdollisuus saada monipuolisempia ja haastavampia tehtäviä Enfolla, jonka ydinliiketoimintaa ovat juuri tällaiset taloushallintoon liittyvät palvelut. Meille jää talousjohtaja ja controller-toiminto, jotka voivat nyt keskittyä täysillä talouden seurantaan ja siinä tehtäviin päätöksiin eli suunnataan katse eteenpäin eikä taaksepäin”, kuvailee Ryymin.

Taloushallinnon palvelut digitalisoituvat

Ennen ulkoistuspäätöstä Loisteella tehtiin tarkkoja laskelmia. Yritys arvioi, että viiden vuoden aikana ulkoistuksesta seuraa 1,5 miljoonan euron säästö, joka on Loisteelle merkittävä toiminnan tehostuminen. Säästö muodostuu siitä, että Loiste ja Enfon muut taloushallintopalveluita käyttävät asiakkaat käyttävät yhteistä palvelukeskusta ja yhteisiä kehittyneitä tietojärjestelmiä, jolloin palvelu voidaan tuottaa kaikille tehokkaammin ja pienemmin kustannuksin.
Enfo ottaa vastuun myös entistä tehokkaammasta digitaalisten palvelujen tuotannosta Loisteelle. Palvelun puitteissa Enfo tulee tehostamaan asiakkaan laskutusta, tiedon välitystä, perintää sekä tuottaa parempia raportteja johtamisen tueksi. Enfo vastaa myös henkilöstön, prosessien ja konseptien kehitystyöstä. Tavoitteena on uudistaa Loisteen taloushallinto tehokkaaksi palveluksi, jossa hyödynnetään digitaalisia mahdollisuuksia esimerkiksi sähköisessä laskutuksessa, automaattisissa liittymäpalveluissa ja johtamista tukevassa analytiikassa. Tulevaisuudessa palvelukeskuksen työn tuottavuutta tullaan tehostamaan myös ohjelmistorobotiikan keinoin.

Pinterest
Referenssin infoboxi
Enfo Oyj

Tiedot

Tilaaja: Loiste

Lisätietoja

Yritysprofiili Enfo kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Enfo kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Enfo - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Enfo - Muita referenssejä

Enfo - Muita bloggauksia

Siirry yrityksen profiiliin Enfo kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Uudenlainen sisällöntuotantoalusta Scoopify kerännyt 150 000 euron rahoituskierroksen
5G Momentum etsii innovaatiokilpailulla suomalaista 5G-yllättäjää
TOP 5 Pitkän aikavälin kyberuhat

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia