Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Lue 10 vinkkiä parempaan projektisuunnitelmaan!

BloggausProjektisuunnitelma on onnistuneen projektin lähtökohta. Sen laajuus riippuu täysin projektin luonteesta. Jos kyseessä on yksinkertainen ja lyhyt projekti, projektisuunnitelmakin voi olla yksinkertainen.

Projektin ollessa kuukausien pituinen, sisältäen useita osapuolia eli sidosryhmiä, aikataulupaineita ja ison kasan euroja, vaatii tämä jo hyvinkin syvällistä ja pitkälle vietyä suunnittelua. Projektin monimutkaistuessa myös riski poikkeamien syntymiseen kasvaa ja ne tulevat aina yllätyksenä. Yllätykset tietysti kuuluvat osaltaan projektin luonteeseen, joten täysin niiltä ei voida suojatua, eikä kaikkiin kannatakaan varautua. Riskeiltä suojautuminenkin maksaa. Hyvällä suunnittelulla itse työkin sujuu paljon nopeammin.

HYVÄ PROJEKTISUUNNITELMA SISÄLTÄÄ:

1. Projektipäällikön 

Projektipäällikkö on henkilö, joka vastaa projektin viestinnästä, johtamisesta ja toimii ns. solmukohtana kaikelle tekemiselle. Hänen tulee tietää projektin tilanteesta ja etenemisestä kaikki. Projektin teknisestä sisällöstä ja syvemmästä asiantuntijaosaamisesta vastaavat projektiresurssit.

2. Projektin tavoitteen ja lopputuloksen määritelmän

Kuvaa mitä projektilla tavoitellaan ja miksi. Kerro myös mitä valmis projekti sisältää, eli rajaa projektin sisältö. Tällä on merkitystä projektin päättämiseen.

3. Projektin vaiheet ja välietapit, miten päästään tavoitteeseen

Projektin jakaminen pienempiin osakokonaisuuksiin ja tehtäviin helpottaa projektin läpivientiä, seurantaa ja aikataulussa pysymistä.

4. Projektin kriittiset resurssit ja muut resurssitarpeet

Kuvaa projektisuunnitelmassa projektin onnistumisen kannalta kriittiset resurssit. Ilman näitä resursseja, projekti kohtaa ylimääräisiä haasteita. Kerro myös projektin muut osapuolet, kuten esimerkiksi yrityksen ulkopuoliset toimijat jotka ovat mukana toteutuksessa tavalla tai toisella.

5. Työnjaon resursseille

Kerro, miten projektin työtehtävät jaetaan resursseille. Kerro myös ne tehtävät joissa resurssivalinta ei voi vaihtua ilman suurempia aikatauluviivästyksiä tai muita lisähaasteita.

6. Projektin aikataulun

Suunnittele projektille, projektin osakokonaisuuksille ja tehtäville tavoiteaikataulut. Varaudu myöhästymisiin ja mieti eri osakokonaisuuksien aikataulujen pelivarat.

7. Projektin riskit

Käy läpi projektin mahdolliset riskit. Mikä projektissa voi mennä pieleen, millä todennäköisyydellä ja millaiset vaikutukset toteutuessaan riskillä on? Miten vaikutuksiltaan vakavimmat riskit voidaan ennaltaehkäistä ja mitä tapahtuu, jos riski toteutuu?

8. Projektin dokumentoinnin

Projektiosapuolien tulee dokumentoida omaa tekemistään tavalla tai toisella. Yleisesti kohdistetaan työtunnit projektille ja kerrotaan mitä ko. aikana tuli tehtyä. Mutta dokumentointia saatetaan tarvita myös laajemmin. Yleensä projektin lopputulos on jotain ainutlaatuista tai kertaluontoista, joten siihen liittyvä tieto pitää saada dokumentoitua myöhempää käyttöä varten.

9. Projektin viestinnän

Projektin onnistumisen yksi kulmakivi on projektiviestintä. Kerro, miten projektissa viestitään eri osapuolten kesken ja kuvaa mahdolliset raportointitarpeet.

10. Projektin kustannukset

Projektiin sitoutuu aina myös kustannuksia, vähintään henkilöiden työaika. Mikäli projekti on kustannuksiltaan isompi, budjetoi osakokonaisuudet ja tehtävät esimerkiksi erottelemalla työtunnit, materiaaliostot, ulkopuoliset palvelut ja matkakulut. Näistä saat laskettua koko projektin kustannukset aikatauluun sidottuna.

Näiden asioiden kirjoittaminen dokumentiksi on hyvä lähtökohta onnistuneeseen projektiin. Kun projektisuunnitelma on valmis, se jaetaan kaikille projektin osapuolille luettavaksi. Tämä on erityisen tärkeä vaihe, koska projektin onnistunut lopputulos on myös riippuvainen projektin osapuolten toiminnasta.

Projektisuunnitelma on projektin sääntökirja. Sitä voidaan päivittää projektin edetessä, mutta varsinaisia muutoksia sisältöön käsitellään erillisissä läpikäynneissä. Muutoksia ei siis tehdä ilman, että huomioidaan myös niiden vaikutukset projektin läpimenoon ja kustannuksiin. Muutosten jälkeen muistetaan taas jakaa päivitetty projektisuunnitelma kaikille osapuolille.

Lue lisää Lemonsoft projektinhallinnasta >>

Pinterest
Lemonsoft Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Lemonsoft kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Projektinhallinta

Siirry yrityksen profiiliin Lemonsoft kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Lemonsoft - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Lemonsoft - Muita referenssejä

Lemonsoft - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia