EU:n PSD2-maksupalveludirektiivin tarkoitus on parantaa kuluttajansuojaa ja hankaloittaa maksupalveluihin liittyvää väärinkäyttöä. Direktiivin myötä verkkomaksujen tekemiseen vaaditaan lisävahvistus, joka voi olla esimerkiksi tekstiviestitse lähetettävä koodi tai verkkopankkitunnistautuminen.

Vuodenvaihteen jälkeen lisävahvistus on pakollinen kaikille verkkokaupoille Euroopassa.

Vahvistus on jo käytössä suurella osalla suomalaisista verkkokaupoista, mutta maksupalveluyhtiö Nets kertoo, että osa kauppiaista ja maksunvälittäjistä on uudistuksen suhteen myöhässä.

”Vuodenvaihteen jälkeen lisävahvistus on pakollinen kaikille verkkokaupoille.”

”Maksun lisävahvistaminen verkkopankkitunnuksilla tai tekstiviestikoodin avulla on jo tuttua useimmille, jotka tekevät ostoksia verkossa. Vuodenvaihteen jälkeen lisävahvistus on pakollinen kaikille verkkokaupoille. Kauppiaiden on syytä toimia viimeistään nyt ja varmistaa omalta maksupalveluntarjoajaltaan, että palvelu on käytössä, jotta myyntiä ei menetetä hylättyjen maksujen vuoksi”, toteaa Netsin maajohtaja Sirpa Nordlund.

Vaatimus korttimaksujen lisävahvistuksesta verkossa tuli alun perin voimaan jo vuoden 2019 syyskuussa, mutta määräaikaa siirrettiin jotta palveluntarjoajilla ja kauppiailla olisi aikaa valmistautua muutokseen.

Useimmat kauppiaat ovat päivittäneet maksutapansa vaatimuksen mukaisiksi, mutta Netsin mukaan pienellä osalla muutokset ovat edelleen tekemättä.

”Viimeisen vuoden ajan olemme muistuttaneet asiakkaitamme säännöllisesti uusista vaatimuksista, jotta he välttyisivät mahdollisilta maksujen hylkäyksiltä. Jos asia ei vielä ole hoidossa, kehotamme vahvasti toimimaan viimeistään nyt, jotta kauppa käy sujuvasti myös jatkossa”, sanoo Nordlund.

”Jos asia ei vielä ole hoidossa, kehotamme vahvasti toimimaan viimeistään nyt, jotta kauppa käy sujuvasti myös jatkossa”

Tarkkaa tietoa valmistautumattomien verkkokauppiaiden määrästä ei ole, mutta Netsin mukaan eri konsulttiselvitykset arvioivat kyseessä olevan 20-30 % verkkomaksuista Euroopassa. Määrä voi kuitenkin vaihdella EU-jäsenmaiden välillä ja tietenkin vähenee, kun yhä useammat verkkokauppiaat päivittävät järjestelmiään.

Lisävahvistusta ei vaadita alle 30 euron ostoksista eikä toistuvista maksuista samalle kauppiaalle, kuten erilaisten palveluiden kuukausimaksuista.

 

Lue muita verkkokauppauutisia

 

Löydät kaikki maksuratkaisujen toimittajayritykset Ite wikin yrityshausta. Maksupalveluiden referenssitoteutukset listataan Ite wikin referenssihaussa.

Kuva: Unsplash