Zalando ja Verkkokauppa.com ovat jälleen Suomen suosituimpia verkkokauppoja. Tieto selviää Postin teettämästä Suuri verkkokauppatutkimus 2020 -raportista, jossa selvitettiin noin 4000 hengen kyselytutkimuksen avulla kuluttajien verkko-ostoskäyttäytymistä. Zalando nimettiin tutkimuksessa parhaaksi ulkomaiseksi ja Verkkokauppa.com parhaaksi suomalaiseksi verkkokaupaksi.

Edellisen kerran listasimme Suomen suosituimmat verkkokaupat viime vuonna, jolloin posti julkaisi tutkimuksessaan TOP12 -verkkokauppalistan.

Adlibris ja CDON.com ovat tipahtaneet sijoituksissaan. CDON oli viime vuonna sijalla neljä, nyt se ylsi kuudenneksi. Adlibris tipahti kolmannesta seitsemänneksi. Elisa on kadonnut listalta kokonaan.

Globaali verkkokauppajätti Amazon vaikuttaa kasvattaneen asemaansa Suomessa. Edellisvuoteen verrattuna Amazon nousi viidenneltä sijalta kakkoseksi asti, tavoittelemaan Zalandon ja “verkkiksen” jaettua kärkipaikkaa. Amazon avasi juuri viime viikolla pitkään odotetun Ruotsin verkkokauppansa, joten siltä voi olla luvassa kylmää kyytiä pohjoismaisille verkkokaupoille myös tulevaisuudessa.

Verkosta ostetaan eniten vaatteita, kenkiä ja asusteita, elektroniikkaa ja tietotekniikkaa, kirjoja ja lehtiä sekä kauneus- ja terveystuotteita.

Listalta löytyvät myös edellisvuodelta tutut eBay, H&M, Kärkkäinen, Gigantti ja AliExpress. AliExpressin lisäksi myös kiinalaista tavaraa myyvä halpakauppa Wish on onnistunut kiipeämään listalle.

Perinteikäs tavaratalo Stockmann päihittää halpakauppa Tokmannin verkkokauppojen listalla, vaikka Tokmanni onkin jo pidemmän aikaa johtanut kilpalijaansa markkina-arvolla mitattuna.

Koronaviruksen vaikutuksista nettishoppailuun kertoo 13. sijalla oleva Fiksuruoka.fi, jossa myydään poisto- ja jäännöseristä peräisin olevaa ruokaa, joka muuten olisi vaarassa tulla hävitetyksi. Tutkimuksessa raportoitiin, että ruuan verkko-ostaminen on viimeisen puolen vuoden aikana lisääntynyt.

Suosituimpien verkkokauppojen lista korreloi hyvin tutkimuksessa selvitettyjen suosituimpien tuotekategorioiden kanssa. Verkosta ostetaan eniten vaatteita, kenkiä ja asusteita, elektroniikkaa ja tietotekniikkaa, kirjoja ja lehtiä sekä kauneus- ja terveystuotteita.

 

Lue myös Suurten yritysten verkkokauppa-alustoissa yksi on ylitse muiden – Suomen suosituimmat verkkokauppateknologiat

 

 

Kansikuva: Unsplash

 

Tilaa digitalisaation viimeisimmät uutiset sähköpostiisi! Liity Ite wikin uutiskirjeeseen tästä.