Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mobiilisovelluksen ylläpito – näin onnistut pitämään käyttäjät tyytyväisenä

BloggausMobiilikäyttöjärjestelmät kehittyvät hurjaa vauhtia. Uusia ominaisuuksia lanseerataan vuosittain, ja tämä vaatii sovelluksen tarjoajalta reagointia nopeallakin aikataululla. Paraskaan mobiilisovellus ei voi olla sovelluskaupassa vuosikausia ilman muutoksia. 

Mobiilisovelluksen kehitysprojektin aikana olisi hyvä tehdä suunnitelma miten mobiilisovelluksen ylläpito tullaan hoitamaan. Tässä blogipostauksessa käydään läpi niitä asioita, joita kannattaa miettiä ylläpitoa suunniteltaessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jokainen sovellus on erilainen, joten kaikki mainitut asiat eivät välttämättä koske jokaista sovellusta.

Mitoita sovelluksen asiakastuki oikein

Kun sovellus julkaistaan sovelluskauppoihin, ja aidot loppukäyttäjät alkavat käyttämään sitä, vääjäämättä ilmaantuu erilaisia yhteydenottoja ja tukipyyntöjä sovellukseen liittyen. Seuraaviin kysymyksiin olisi hyvä pohtia vastauksia jo ennen sovelluksen julkaisua:

  • Kenen vastuulla organisaatiossa on toimia asiakastukena mahdollisissa ongelmatapauksissa?
  • Miten ja mihin kellonaikaan asiakastukeen saa yhteyden?
  • Kuinka nopeasti asiakastuen on mahdollista vastata asiakkaalle?

Tärkeintä on mitoittaa sovellukselle tarjottava asiakastuki oikein. Asiakastuelta vaaditut resurssit ja tekninen osaaminen kulkevat oikeastaan käsi kädessä sovelluksen ominaisuuksien, käyttäjäryhmän ja käyttäjämäärän kanssa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että joskus ongelma ei ratkea pelkästään opastamalla käyttäjää. Tällöin ongelman ratkaisuun voidaan vaatia teknisempää osaamista, jota ei asiakastuesta löydy. Siksi on hyvä sopia etukäteen, onko joku sovelluskehittäjä käytettävissä tällaisten ongelmatapausten varalle, ja millä aikataululla.

Varaudu käyttöjärjestelmän muutoksiin ajoissa

Kuten alussa mainitsin, mobiilikäyttöjärjestelmän muutokset saattavat vaatia reagointia sovelluksen tarjoajalta. Yleensä Apple ja Google tiedottavat etukäteen tulevista muutoksista kehittäjille suunnatuilla verkkosivuillaan. Näitä uutisia on hyvä seurata säännöllisesti. Lisäksi valmistajat tarjoavat tulevista käyttöjärjestelmäversioista beta-versioita kehittäjille, joiden avulla on hyvä testata sovelluksen toimintaa. Mikäli tätä ei tehdä, pahimmassa tapauksessa sovellus lopettaa kokonaan toimintansa ennen pitkää.

Osa varsinkin käyttöliittymiä koskevista muutoksista ei välttämättä riko sovellusta kokonaan, mutta vaatii kehittäjältä reagointia, jotta sovelluksen käytettävyys säilyy hyvänä. Esimerkiksi muutamia vuosia sitten, kun Apple julkaisi näyttölovellisen iPhone X -puhelinmallin, vanhat sovellusversiot jatkoivat toimintaansa ilman muutoksia, mutta näytön ylä- ja alareunoihin jäi sentti tyhjää tilaa. Sovelluspäivitys vaadittiin, jotta ne toimivat näyttöloven kanssa oikein.

On myös hyvä tiedostaa, että osa käyttöjärjestelmän muutoksista saattaa myös piillä “konepellin alla”. Vanha sovellusversio saattaa jatkaa toimintaansa aivan kuten ennen, mutta pinnan alla esimerkiksi käyttöjärjestelmän rajapinnat ja ohjelmointikielen versiot ovat muuttuneet merkittävästi ajan kuluessa. Useimmiten tällaiset muutokset ovat kehittäjälle työläitä varsinkin kasaantuessaan (kutsutaan myös tekniseksi velaksi), joten niiden toteuttamista ei kannata lykätä.

Monitoroi, tutki, korjaa

Kuvitellaan, että asiakastukeen tulee kiukkuinen viesti: “Sovellus kaatuu kun yritän tehdä asiaa x”. Asiakastyytyväisyyden kannalta tämä on pahin mahdollinen tilanne, koska asiakas ei voi käyttää haluamaansa toimintoa lainkaan. Mutta miten tällaiset tilanteet saadaan selvitettyä mahdollisimman pikaisesti, ja miten näitä voidaan ennaltaehkäistä?

Yleisesti käytämme sovellusten monitorointiin teknisiä ratkaisuja, kuten Googlen Firebasea. Tämä palvelu mahdollistaa sovelluksen kaatumis- ja analytiikkatietojen keräämisen keskitetysti yhteen paikkaan. Se antaa hyvän yleiskuvan sovelluksen käyttäjämääristä ja mahdollisesti piilevistä ongelmista.

Firebasen voi myös konfiguroida lähettämään sähköpostilla varoituksia uusista potentiaalisista ongelmista, jolloin korjaava päivitys saadaan julkaistua mahdollisimman nopeasti. Ongelman selvittelyssä Firebase on usein kehittäjän paras apuri. Parhaimmillaan se osoittaa kehittäjälle oikean paikan koodista, josta ongelmaa kannattaa lähteä selvittämään. Tämä nopeuttaa huomattavasti ongelman selvitystyöhön kuluvaa aikaa.

Reagoi sovelluskaupan arvosteluihin

Sovelluskauppojen arvostelut ja muuta kautta saapuvat palautteet ovat tärkeitä sovelluksen käyttäjätyytyväisyyden mittareita. On hyvä sopia etukäteen, kuka arvioita seuraa, ja miten niihin reagoidaan. Ystävällinen vastaus sovelluskaupan arvioihin antaa aina hyvän kuvan sovelluksen tarjoajasta. Jos arvioiden kautta tulee toiveita uusille ominaisuuksille, miten niiden kanssa edetään? Jos arvioista ilmenee ongelmia sovelluksen käytössä, kuka niitä alkaa selvittämään ja millä aikataululla?

Automaattinen testaus ja julkaisu

Kun sovellukseen myöhemmissä vaiheissa kehitetään uusia ominaisuuksia, tai mahdollisesti korjataan sovelluksessa olevia ongelmia, ovat automaattisesti ajettavat testit tärkeässä roolissa. Automaattisesti ajettavien testien avulla sovelluskehittäjä voi hakea lisävarmistuksen sille, että julkaistava päivitys toimii kuten pitää. Tämä pienentää huomattavasti tahattomien virheiden mahdollisuutta.

Automaattinen julkaisuprosessi helpottaa kehittäjän työtä, vähentää virheiden mahdollisuutta ja säästää merkittävästi julkaisun tekemiseen kuluvaa aikaa. Kriittisissä ongelmatapauksissa tämä on tärkeää, sillä aikaa ei usein ole hukattavaksi, ja päivitys tulee saada mahdollisimman pikaisesti julkaistua käyttäjille.

Päivityksen pakotus

Sekä iOS:lla, että Androidilla on olemassa automaattiset sovelluspäivitykset, jolloin laite lataa saatavilla olevat sovelluspäivitykset yleensä yön aikana. Valitettavasti toiminnon voi kuitenkin ottaa pois päältä, jonka vuoksi osa käyttäjistä ei välttämättä päivitä sovellusta pitkään aikaan. Olemme nähneet jopa useita vuosia vanhoja sovellusversioita edelleen asennettuna käyttäjien laitteissa. Arvatenkin tämä ei ole sovelluksen käyttökokemuksen kannalta kovin optimaalinen tilanne.

Jos sovelluksessa havaitaan jokin kriittinen ongelma, jonka vuoksi sovellus täytyy päivittää, on hyvä olla jokin toinen keino kehottaa tai pakottaa käyttäjää päivittämään. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi näyttämällä käyttäjälle ilmoitus saatavilla olevasta päivityksestä sovelluksen sisällä. Ääritapauksissa on myös mahdollista pakottaa päivitys estämällä sovelluksen käyttö kokonaan, kunnes päivitys on asennettu. Näin voidaan tehdä esimerkiksi tietoturvakriittisissä sovelluksissa (esim. pankkisovellukset), joissa on tärkeää, että on käytössä aina viimeisin versio sovelluksesta.

Mobiilisovelluksen ylläpito vaivattomasti

Mobiilisovelluksen kehityksessä kannattaa suosia toimittajaa, joka pystyy tarjoamaan varsinaisen suunnittelu- ja kehitystyön lisäksi myös jatkuvat ylläpitopalvelut. Tämä varmistaa sen, että sovelluksen ylläpitoon vaadittu tieto ja osaaminen pysyvät lähellä, sitten kun niitä tarvitaan. Meillä Vincitillä kaikki ylläpitopalvelut on koottu Vincit DiPS liiketoiminnan alle. Tarvittaessa pystymme tarjoamaan asiakkaillemme myös 24/7 päivystyksen ongelmatilanteiden varalle.

Pinterest
Vincit logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vincit kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys

Teknologia

Android
iOS
Windows Phone
React
React Native

Omat tagit

mobiili
mobiiliapplikaatio

Siirry yrityksen profiiliin Vincit kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Vincit - Muita referenssejä

Vincit - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia