IT-alan työvoimapula ja kohtaanto-ongelma ratkeavat vain yhteistyöllä

Vincit haluaa kantaa kortensa kekoon IT-alan työvoiman kohtaanto-ongelman helpottamiseksi. Siksi avasimme junior-rekryn Rising Star -koulutusohjelman. Tässä kirjoituksessa pohdin, mitä tämä merkitsee laajemmassa kontekstissa kuin vain yksittäisen, uransa alkutaipaleella olevan koodarin kannalta ja mitä muuta IT-alan työvoiman kohtaanto-ongelman ratkaisemiseen tarvitaan.
Vaikka IT-alan yrityksissä rekry painaa töitä niska limassa jokaisen uuden työntekijän eteen, ei pidä puhua IT-alan työvoimapulasta. Koodareita kun on myös työtä vailla. Oikeampi ilmaisu on työvoiman kohtaanto-ongelma. Esimerkiksi kokeneista fullstack-kehittäjistä ja pilviasiantuntijoista on huutava pula. Samaan aikaan junioreilla on hankaluuksia päästä kiinni ensimmäiseen työpaikkaansa.
Ratkaisu yritysten käsissä?
Tilanne ei kuitenkaan kuulosta pahalta. Ongelman ratkaisu on yritysten omissa käsissä. Junior-koodaristahan tulee muutamassa vuodessa kokenut seniori, kun hän vain pääsee töihin kerryttämään kokemusta.
Kun aihetta alkaa tutkia tarkemmin Vincitin, tai minkä tahansa muun IT-talon näkövinkkelistä, voi ymmärtää, että tilanne ei ratkea aivan helpolla. Ei riitä, että rekry alkaisi vain palkata junior-tasoisia koodareita. Tämän lisäksi Vincitillä:
- Myynnin pitää onnistua vakuuttamaan asiakkaamme junior-koodareiden kyvyistä tuottaa arvoa.
- Kollegojen pitää tukea junioreita oman asiantuntijatyönsä ohella projektissa.
- Sisäisen koulutusorganisaatiomme Univincityn pitää suunnitella, miten toimintamme tukee parhaalla tavalla projektityössä oppimista, ja mitä muuta projektien lisäksi junior-koodarin kannattaa tehdä.
- People-asiantuntijoiden pitää suunnitella, miten aivan uransa alussa olevalle kollegalle tarjotaan erityistä tukea työelämässä yleensä.
- Liiketoimintajohtajien pitää suunnitella toimintamme kestäväksi kaikista uusista tekemisistä huolimatta ja tukea kaikkia osapuolia tässä yhteisessä hankkeessa.
Tämä valottaa sitä, miksi Riikka Lintukangas kirjoitti aikaisemmassa blogiartikkelissaan, miten haastavaa uran alkutaipaleella olevien koodarien rekryäminen on Vincitillä välillä ollut.
Katse pidemmälle
Kun miettii, miten junior-rekry vaikuttaa Vincitin toimintaan joka tasolla, voi huomata aiheen liittyvän isompaan teemaan: mikä on organisaatiomme olemassa olon tarkoitus ja yhteiskunnallinen merkitys?
Yrityksen tehtävähän on tuottaa voittoa. Junioreita rekrytessään yritys tekee pidemmän tähtäimen investoinnin kuin kokeneita työntekijöitä rekrytessään. Yritys esimerkiksi ottaa vähän koulutusvastuuta harteilleen ja sitoutuu pidemmällä aikajänteellä juniorin osaamisen kehittämiseen.
Siksi myös tuloksia pitää katsoa pidemmällä aikajänteellä ja laajemmasta perspektiivistä. Junior-rekryn tavoitteena ei ole vain tuottaa välitöntä voittoa yritykselle, vaan myös kasvattaa IT-sektorin työpaikkojen määrää mahdollistamalla työt muillekin kuin kokeneille senior-koodareille.
Kun junior-tasoisia tehtäviä on enemmän auki, IT-alalle kouluttautuminen voi alkaa näyttäytyä vetovoimaisena vaihtoehtona yhä suuremmalle joukolle nuoria. Tämän myötä koulutuspaikkojen määrää toivottavasti voidaan kasvattaa, rekry vetää ja koko sektori kasvaa vauhdikkaammin.
Junioreita rekrytessään yritykset kantavat siis oman liiketoiminnallisen vastuunsa lisäksi myös yhteiskunnallista vastuutaan. Se on kvartaalitalouden paineessa suuri haaste.
Uutta näkökulmaa keskusteluun
Kehittäjäpulasta sekä IT-alan työvoiman kohtaanto-ongelmasta kirjoitetaan paljon. Esimerkiksi Talouselämässä 15.10.2021 on käsitelty sitä, että julkisen sektorin projekteihin ostetaan pääasiassa senior-tasoisia tekijöitä, mikä vaikeuttaa junior-koodareiden työllistymistä. Välillä keskustelun sävyssä tuntuu olevan vähän syyllistävääkin vivahdetta: oppilaitoksissa ja koulutusohjelmissa harmitellaan, kun yritykset eivät työllistä opiskelijoita, kun taas kaltaisemme IT-talot voivottelevat näitä haasteita, joita tässäkin kirjoituksessa on lueteltu.
Sen sijaan, että pohditaan teeman hankaluutta ja etsitään syyllisiä oppilaitosten, koulutusfirmojen, erilaisten IT-talojen tai asiakkaiden keskuudesta, toivoisimme suunnan muutosta julkiseen keskusteluun. Olisi hyödyllisempää etsiä yhdessä nykyistä toimivampia ratkaisuja. Niitä varmasti löytyy rekryn lisäksi monista muistakin toiminnoista sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta.
Kaikki yhdessä!
Olemme Vincitillä nyt päättäneet tarttua isosti toimeen yhteiskunnallisen vastuumme suhteen rekryämällä jopa 30 junior-koodaria Rising Star -koulutusohjelmaan loppuvuoden 2021 aikana. Tämä ei kuitenkaan riitä.
Yhden firman junior-rekry ei ratkaise koko sektorin työvoiman kohtaanto-ongelmaa. Tarvitaan dominoefektiä. Siksi haastamme kaikki IT-alan toimijat yhdessä ratkaisemaan IT-alan työvoiman kohtaanto-ongelmaa, ja sitä kautta lopulta myös työvoimapulaa, jokainen omilla keinoillaan.

Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Jarkko Järvenpää
Chief Growth Officer
![]() |
|
Experienced in solution selling, sales and marketing in general, and business and organization development. Interested in all things digital and how to create a better world with .. | |
jarkko.jarvenpaa@vincit.fi +358 40 722 9656 |
|
![]() ![]() |
Vincit - Muita referenssejä
Vincit - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Rekrytointi.com - Laatuasiantuntija (vuorotteluvapaasijaisuus)
- Rekrytointi.com - Sulautettujen ohjelmistojen kehittäjä, Ilmailujärjestelmät, Tampere
- Epec Oy - Senior Engineer, Electronics
- Epec Oy - Test Engineer, Electronics
- Epec Oy - Architect, Electronics
- Epec Oy - Electrical System Engineer
- Geniem Oy - Senior Frontend Developer (React & React Native)
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Netum Group Oyj - HUSin Tutkijan työpöydän uudistus: prosessit nopeutuivat, virheet vähenivät ja tiedon käyttö tehostui
- Netum Group Oyj - Orkla tiedolla johtamisesta: ”Tämä on matka, joka ei pääty koskaan”
- Netum Group Oyj - Telesten uusi huoltoportaali: tehokkaampaa palvelua, ympäristö etusijalle
- Netum Group Oyj - Centria aloitti modernin teknologia-arkkitehtuurin rakennustyöt
- Ceon Oy - Seppo.io pelillistämisalusta saavutettavaksi
- Advania Finland Oy - Moderni pilvialusta takaa skaalautuvuuden ja tietoturvan
- Parm AG - Joustava verkkopohjainen ratkaisu
Tapahtumat & webinaarit
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Efima Oyj - Maailmantilanne uudelleenjärjestää talousjohtajan työpöydän – kohti strategisempaa talousjohtajuutta
- Monitor ERP System Finland AB - Monitor ERP - valmistusyrityksen kannattavan kasvun tukena
- Monitor ERP System Finland AB - Tyytyväiset asiakkaat ovat DNA:mme ytimessä
- Parm AG - Projektikolmio
- Parm AG - Miten chatgpt voi autaa projektinhallinnassa
- Monitor ERP System Finland AB - Monitorin konsulttiorganisaatio kasvaa
- Parm AG - Datan Tarinankerronta
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |