PayPalin omistama iZettle on jo jonkin aikaa hallinnut Suomen kuukausimaksuttomien maksupäätteiden markkinoita. Yritystä on lähtenyt haastamaan saksalainen SumUp, joka tarjoaa kilpailukykyistä vaihtoehtoa iZettlelle. Mutta kumpi on parempi, iZettle vai SumUp?

Edullinen maksupääte ilman kuukausimaksua houkuttelee monia pienyrittäjiä. Jos maksutapahtumia on vähän, liikevaihto pieni tai tarvetta maksupäätteelle epäsäännöllisesti, voivat perinteisten tarjoajien kuukausimaksut koitua liian kalliiksi. Teimme vertailun palveluiden hinnoista ja ominaisuuksista.

Etsitkö kumppaniyritystä taloushallinnon ja maksamisen digitalisointiin? Ite wikin yrityshaku listaa digitaalisen maksamisen osaajayritykset, referenssit ja julkaisut.

iZettle kuukausimaksuton maksupääte

iZettle-laitteita on saatavana mustana ja valkoisena.

iZettle

Laitteiden hinnat: Ensimmäinen kortinlukija tarjoushintaan 19 € + alv, normaalihinta alkaen 79 € + alv, myyntipistepakettien hinta alkaen 249 € + alv

Välityspalkkio: Korttimaksut 1,95 % ja Zettle-maksulinkit 2,5 %

Tilitysnopeus: 1-2 pankkipäivää

iZettlen verkkosivut

iZettle vai SumUp maksupääte vertailu

SumUp maksupääte on käteen sopiva pieni laite.

SumUp

Laitteiden hinnat: Kortinlukija tarjoushintaan 19 € + alv, normaalihinta alkaen 39 € + alv

Välityspalkkio: Debit-kortit 0,95 % ja luottokortit 2,75 %

Tilitysnopeus: 2-3 pankkipäivää

SumUpin verkkosivut

iZettle vai SumUp? 

Molemmat maksupäätteet ovat perustoiminnoiltaan melko samanlaisia. Langaton laite yhdistetään bluetooth-yhteydellä iOS- tai Android-käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen tai tablettiin. Maksuja hallinnoidaan mobiilisovelluksen kautta. Palvelussa ei ole kuukausimaksuja tai piilotettuja kuluja, vaan hinta muodostuu laitteen hankintahinnasta sekä jokaisesta maksutapahtumasta perittävästä välityspalkkiosta.

Langaton laite yhdistetään bluetooth-yhteydellä iOS- tai Android-käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen tai tablettiin ja maksuja hallinnoidaan mobiilisovelluksen kautta.

iZettlen ja SumUpin laitteissa, hinnoittelussa ja ominaisuuksissa on kuitenkin joitakin eroja.

Yksi iZettlen etu SumUpiin verrattuna on sen laajempi palvelutarjonta. iZettlen applikaatio sisältää enemmän ominaisuuksia. Maksupääte voidaan laajentaa kokonaiseksi kassajärjestelmäksi johon kuuluu muun muassa raportointi ja varastonhallinta. iZettle tarjoaa myös ravintola-alalle ja vähittäismyyntiin suunniteltuja palvelupistepaketteja.

SumUp -applikaation ominaisuudet ovat suppeammat. Suomessa palvelu tarjoaa toistaiseksi vain maksutapahtumien käsittelyn. Ostokset veloitetaan kortilta ja maksutapahtumista luodaan raportit, mutta varsinaista kassajärjestelmää SumUpilla ei ole.

iZettle hyväksyy jonkin verran laajemman valikoiman maksuvälineitä. Molemmilla laitteilla voidaan kuitenkin maksaa Suomen yleisimmillä maksukorteilla sekä lähimaksulla. iZettle tarjoaa lisäksi myös MobilePayn, osamaksun Klarnan avulla sekä mahdollisuuden myydä ja lunastaa lahjakortteja. SumUpilla on laskutuspalvelu, jonka kautta maksetuista maksuista peritään 2,75 % välityspalkkio.

Hinnaltaan SumUp on hieman edullisempi. SumUp perii debit-maksutapahtumista 0,95 % välityspalkkion. iZettlellä vastaava palkkio on 1,95 %. Laitteiden hinnat vaihtelevat halutuista laitteista ja lisätarvikkeista riippuen. Molemmilla yhtiöillä on välillä erilaisia tarjouskampanjoita. Välityspalkkioiden edullisuuden myötä SumUpin käyttö voi pidemmän päälle tulla jonkin verran halvemmaksi.

Asiakaskuitit saadaan molemmista laitteista SMS-viestinä, sähköpostitse tai erillisellä kuittitulostimella tulostettuna. Molemmat yritykset myyvät myös kuittitulostimia.

Kirjanpito on molemmissa toteutettu web-pohjaisena sivustona, johon kirjautumalla voi tarkastella ja ladata itselleen listan toteutuneista maksutapahtumista. iZettle tarjoaa lisäksi hiukan edistyneempää analytiikkaa myynnistä.

iZettlestä poiketen SumUpin valikoimaan kuuluu myös täysin itsenäinen SumUp 3G -kortinlukija, jonka käyttämiseen ei tarvita älypuhelinta tai tablettia. Se voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos kortinlukijan ja mobiililaitteen yhdistelmän kokee hankalaksi.

Millaisille yrityksille iZettle ja SumUp sopivat?

Joitakin esimerkkejä iZettleä tai SumUpia suosivista toimialoista ovat esimerkiksi ravintolat ja kahvilat, kauneushoitolat, vähittäismyyjät, liikkuvat yrittäjät sekä tapahtuma-ala. Jos myyntiä on paljon, voi olla hyödyllistä tehdä laskelmia siitä, tulisiko kuukausimaksullinen maksupääte halvemmaksi. Molemmat yritykset tarjoavat myös mahdollisuutta neuvotella tapauskohtaisia sopimuksia.

Palvelut rajoittavat jonkin verran, mitä niiden maksupäätteillä saa myydä ja missä. SumUp kieltää ennakkomaksujen ja jäsenmaksujen perinnän, ja iZettlellä kiellettyjä ovat muun muassa seuralaispalvelut, aseet, laittomat uhkapelit sekä time sharing-palvelut. Pääsääntöisesti molemmissa palveluissa suomalainen käyttäjätili saa vastaanottaa maksuja vain Suomessa.

Yhteenveto: iZettle vai SumUp? 

Sekä iZettle että SumUp tarjoavat käyttäjälle edullisen langattoman maksupäätteen ilman kuukausimaksuja, ja palveluiden perusominaisuudet ovat melko samanlaiset. iZettle kuitenkin tarjoaa laajempia ominaisuuksia kirjanpidon ja kassajärjestelmän pyörittämiseen. SumUpin erikoisuutena taas on itsenäinen kortinlukija, johon ei tarvita mobiililaitetta.

Mikäli tarvetta ei ole iZettlen tarjoamille laajemmille ominaisuuksille, SumUp tarjoaa jonkin verran edullisemmat välitysmaksut. Mikään ei kuitenkaan estä ostamasta vaikka molempia maksupäätteitä.

Vertailun loppukaneetiksi tein myös pienen kyselyn lähipiirini pienyrittäjiltä: SumUp sai kiitosta yksinkertaisuudesta, helppokäyttöisyydestä ja halvoista välitysmaksuista, kun taas iZettle laajemmista maksuvaihtoehdoista ja ominaisuuksista.

Tutustu myös digitaalisen taloushallinnon osaajayrityksiin Ite wikin yrityshaussa. Löydät Ite wikistä taloushallinnon kumppanit, referenssitoteutukset sekä julkaisut. Voit myös tilata digitalisaation viimeisimmät uutiset sähköpostiisi! Liity Ite wikin uutiskirjeeseen tästä.

 

Kuvat: Pexels, iZettle, SumUp

 

Lue myös: