PayPalin omistama iZettle on jo jonkin aikaa hallinnut Suomen kuukausimaksuttomien maksupäätteiden markkinoita. Yritystä on lähtenyt haastamaan saksalainen SumUp, joka tarjoaa kilpailukykyistä vaihtoehtoa iZettlelle. Mutta kumpi on parempi, iZettle vai SumUp?

Edullinen maksupääte ilman kuukausimaksua houkuttelee monia pienyrittäjiä. Jos maksutapahtumia on vähän, liikevaihto pieni tai tarvetta maksupäätteelle epäsäännöllisesti, voivat perinteisten tarjoajien kuukausimaksut koitua liian kalliiksi. Teimme vertailun palveluiden hinnoista ja ominaisuuksista.

Etsitkö kumppaniyritystä taloushallinnon ja maksamisen digitalisointiin? Ite wikin yrityshaku listaa digitaalisen maksamisen osaajayritykset, referenssit ja julkaisut.

iZettle kuukausimaksuton maksupääte

iZettle-laitteita on saatavana mustana ja valkoisena.

iZettle

Laitteiden hinnat: Ensimmäinen kortinlukija tarjoushintaan 19 € + alv, normaalihinta alkaen 79 € + alv, myyntipistepakettien hinta alkaen 249 € + alv

Välityspalkkio: Korttimaksut 1,95 % ja Zettle-maksulinkit 2,5 %

Tilitysnopeus: 1-2 pankkipäivää

iZettlen verkkosivut

iZettle vai SumUp maksupääte vertailu

SumUp maksupääte on käteen sopiva pieni laite.

SumUp

Laitteiden hinnat: Kortinlukija tarjoushintaan 19 € + alv, normaalihinta alkaen 39 € + alv

Välityspalkkio: Debit-kortit 0,95 % ja luottokortit 2,75 %

Tilitysnopeus: 2-3 pankkipäivää

SumUpin verkkosivut

iZettle vai SumUp? 

Molemmat maksupäätteet ovat perustoiminnoiltaan melko samanlaisia. Langaton laite yhdistetään bluetooth-yhteydellä iOS- tai Android-käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen tai tablettiin. Maksuja hallinnoidaan mobiilisovelluksen kautta. Palvelussa ei ole kuukausimaksuja tai piilotettuja kuluja, vaan hinta muodostuu laitteen hankintahinnasta sekä jokaisesta maksutapahtumasta perittävästä välityspalkkiosta.

Langaton laite yhdistetään bluetooth-yhteydellä iOS- tai Android-käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen tai tablettiin ja maksuja hallinnoidaan mobiilisovelluksen kautta.

iZettlen ja SumUpin laitteissa, hinnoittelussa ja ominaisuuksissa on kuitenkin joitakin eroja.

Yksi iZettlen etu SumUpiin verrattuna on sen laajempi palvelutarjonta. iZettlen applikaatio sisältää enemmän ominaisuuksia. Maksupääte voidaan laajentaa kokonaiseksi kassajärjestelmäksi johon kuuluu muun muassa raportointi ja varastonhallinta. iZettle tarjoaa myös ravintola-alalle ja vähittäismyyntiin suunniteltuja palvelupistepaketteja.

SumUp -applikaation ominaisuudet ovat suppeammat. Suomessa palvelu tarjoaa toistaiseksi vain maksutapahtumien käsittelyn. Ostokset veloitetaan kortilta ja maksutapahtumista luodaan raportit, mutta varsinaista kassajärjestelmää SumUpilla ei ole.

iZettle hyväksyy jonkin verran laajemman valikoiman maksuvälineitä. Molemmilla laitteilla voidaan kuitenkin maksaa Suomen yleisimmillä maksukorteilla sekä lähimaksulla. iZettle tarjoaa lisäksi myös MobilePayn, osamaksun Klarnan avulla sekä mahdollisuuden myydä ja lunastaa lahjakortteja. SumUpilla on laskutuspalvelu, jonka kautta maksetuista maksuista peritään 2,75 % välityspalkkio.

Hinnaltaan SumUp on hieman edullisempi. SumUp perii debit-maksutapahtumista 0,95 % välityspalkkion. iZettlellä vastaava palkkio on 1,95 %. Laitteiden hinnat vaihtelevat halutuista laitteista ja lisätarvikkeista riippuen. Molemmilla yhtiöillä on välillä erilaisia tarjouskampanjoita. Välityspalkkioiden edullisuuden myötä SumUpin käyttö voi pidemmän päälle tulla jonkin verran halvemmaksi.

Asiakaskuitit saadaan molemmista laitteista SMS-viestinä, sähköpostitse tai erillisellä kuittitulostimella tulostettuna. Molemmat yritykset myyvät myös kuittitulostimia.

Kirjanpito on molemmissa toteutettu web-pohjaisena sivustona, johon kirjautumalla voi tarkastella ja ladata itselleen listan toteutuneista maksutapahtumista. iZettle tarjoaa lisäksi hiukan edistyneempää analytiikkaa myynnistä.

iZettlestä poiketen SumUpin valikoimaan kuuluu myös täysin itsenäinen SumUp 3G -kortinlukija, jonka käyttämiseen ei tarvita älypuhelinta tai tablettia. Se voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos kortinlukijan ja mobiililaitteen yhdistelmän kokee hankalaksi.

Millaisille yrityksille iZettle ja SumUp sopivat?

Joitakin esimerkkejä iZettleä tai SumUpia suosivista toimialoista ovat esimerkiksi ravintolat ja kahvilat, kauneushoitolat, vähittäismyyjät, liikkuvat yrittäjät sekä tapahtuma-ala. Jos myyntiä on paljon, voi olla hyödyllistä tehdä laskelmia siitä, tulisiko kuukausimaksullinen maksupääte halvemmaksi. Molemmat yritykset tarjoavat myös mahdollisuutta neuvotella tapauskohtaisia sopimuksia.

Palvelut rajoittavat jonkin verran, mitä niiden maksupäätteillä saa myydä ja missä. SumUp kieltää ennakkomaksujen ja jäsenmaksujen perinnän, ja iZettlellä kiellettyjä ovat muun muassa seuralaispalvelut, aseet, laittomat uhkapelit sekä time sharing-palvelut. Pääsääntöisesti molemmissa palveluissa suomalainen käyttäjätili saa vastaanottaa maksuja vain Suomessa.

Yhteenveto: iZettle vai SumUp? 

Sekä iZettle että SumUp tarjoavat käyttäjälle edullisen langattoman maksupäätteen ilman kuukausimaksuja, ja palveluiden perusominaisuudet ovat melko samanlaiset. iZettle kuitenkin tarjoaa laajempia ominaisuuksia kirjanpidon ja kassajärjestelmän pyörittämiseen. SumUpin erikoisuutena taas on itsenäinen kortinlukija, johon ei tarvita mobiililaitetta.

Mikäli tarvetta ei ole iZettlen tarjoamille laajemmille ominaisuuksille, SumUp tarjoaa jonkin verran edullisemmat välitysmaksut. Mikään ei kuitenkaan estä ostamasta vaikka molempia maksupäätteitä.

Vertailun loppukaneetiksi tein myös pienen kyselyn lähipiirini pienyrittäjiltä: SumUp sai kiitosta yksinkertaisuudesta, helppokäyttöisyydestä ja halvoista välitysmaksuista, kun taas iZettle laajemmista maksuvaihtoehdoista ja ominaisuuksista.

Kolmas maksupäätevaihtoehto: myPOS

myPOS tarjoaa kolmannen maksupäätevaihtoehdon, joka voi kiinnostaa yrittäjiä. myPOS:in asiantuntija Marin Penchev vastasi Ite wikin kysymyksiin palvelun toiminnasta.

 

Mitkä ovat myPOS:in keskeisimmät lisäarvot?

myPOS tarjoaa maksupalveluita, jotka on suunniteltu vastaamaan yritysten tarpeisiin yksilöllisesti. Mahdollisia toimintoja löytyy erilaisista POS-päätteistä verkkomaksuratkaisuihin. 

myPOS tarjoaa Penchevin mukaan kokonaisvaltaisen maksuratkaisun yrityksen omistajalle. Palveluihin kuuluu muun muassa kauppiastili, käyntikortti ja DATA SIM -kortti. Penchev kertoo, että monialaisen palvelun avulla yrityksen omistajat voivat luoda tilinsä helposti ja nopeasti, sekä vastaanottaa kortti- ja verkkomaksuja ilman, että niiden täytyisi kulkea usean rahalaitoksen kautta. 

”Palvelun avulla yrityksellä on pääsy reaaliaikaisiin varoihinsa, jolloin niiden on helpompi olla ajan tasalla transaktioista. Lisäksi, toisin kuin useimmat maksupalveluntarjoajat, myPOS tarjoaa välittömän varojen selvityksen, jolloin yritysten on helpompi pysyä ajan tasalla omasta taloudellisesta tilanteestaan”, Penchev kuvailee lisäarvoja.

myPOS:n palvelut ovat osoittautuneet varsin hyödyllisiksi kauppiaiden lisäksi myös heidän asiakkailleen. Asiakkaat hyötyvät Penchevin mukaan kätevästä ja turvallisesta korttimaksuvaihtoehdosta, jolloin heidän ei tarvitse kantaa käteistä mukana.

 

Mikä on palvelun hinta?

myPOS-maksulaitteilla ja verkkomaksuratkaisuilla ei ole kuukausi- tai vuosimaksuja. Lisäksi myPOS-maksupäätteitä tarjotaan ilmaisella e-kauppiastilillä ja ilmaisella VISA-käyntikortilla. 

”Useimmissa tapauksissa asiakkaat maksavat vain pienen maksun myynnin yhteydessä”, Penchev kertoo. Harvoissa tapauksissa maksu peritään hänen mukaansa myös silloin, kun asiakkaat ovat olleet epäaktiivisia viimeisen 12 kuukauden aikana.

 

Millaiset yritykset voivat hyödyntää myPOS:ia toiminnassaan?

Penchev painottaa, että myPOS on ihanteellinen ratkaisu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, joiden on vastattava nykyajan, nopeasti kasvavan liiketoiminnan vaatimuksiin. Koska palvelulla ei ole kuukausimaksuja, myPOS on budjettiystävällinen vaihtoehto yrityksille, jotka haluavat karsia ylimääräisiä kustannuksia. 

myPOS tukee Penchevin mukaan kauppiaan työtä toimialasta riippumatta. Oli sitten kyseessä taksinkuljettaja, jälleenmyyjä, rakennustyöntekijä tai kampaaja, palvelun helppouden myötä kauppias voi saavuttaa enemmän potentiaalisia asiakkaita.

 

Miten yritykset ovat hyötyneet myPOS-palvelusta?

Penchev kertoo, että myPOS on auttanut monia kauppiaita vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin ja viemään liiketoimintaansa eteenpäin. 

Yksi myPOS:ista hyötynyt yritys on italialainen suklaatehdas Tuscani Eccellenze di Cacao. Tehdas otti myPOS-palveluiden käyttöön tukemaan päivittäistä johtamistyötä. Yritys totesi myynnin kasvaneen välittömästi palvelun käyttöönoton jälkeen. 

”Karaoketaksiyritys Il Duca 40 puolestaan hyötyy siitä, että raha on välittömästi saatavilla kaupankäyntitilanteen jälkeen. Helposti saavutettavuus on auttanut yritystä kattamaan päivittäiset kulut helposti”, Penchev lopettaa.

 

Voit tutustua myPOSIN verkkosivuihin tästä.

MyPOSIn hinnasto.

Tutustu myös digitaalisen taloushallinnon osaajayrityksiin Ite wikin yrityshaussa. Löydät Ite wikistä taloushallinnon kumppanit, referenssitoteutukset sekä julkaisut. Voit myös tilata digitalisaation viimeisimmät uutiset sähköpostiisi! Liity Ite wikin uutiskirjeeseen tästä.

 

Kuvat: Pexels, iZettle, SumUp

 

Lue myös: