Tekniikan alan verkostoyliopisto FITech ja Helsingin yliopisto alkavat tarjota kaikille avointa, maksutonta 5G-teknologiaan liittyvää koulutusta. Alustava kurssitarjonta pyritään avaamaan jo ensi kesänä FITech-verkostoyliopiston verkkosivuilla, ja tarjontaa täydennetään syksyllä 2021. Hanketta varten myönnetty 1,05 miljoonan euron rahoitus on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön oppimisen vauhdittamiseen ja työikäisten osaamisen kehittämiseen suunnattua lisärahoitusta.

Opintokokonaisuuteen kuuluvia aiheita tulevat olemaan esimerkiksi esineiden internet, sulautettu internet, järjestelmähaavoittuvuudet sekä langattomat teknologiat. Kurssit ovat kaikille avoimia eikä niihin osallistuakseen tarvitse olla kirjoilla missään yliopistossa. Kursseille haetaan Opintopolku-palvelun kautta.

Hankkeessa on kahdeksan FITech-yliopiston ja Helsingin yliopiston lisäksi mukana myös useita teknologia-alan yrityksiä. Korostunut tarve 5G-teknologian osaajille oli tärkeä seikka osaamistarvetta määriteltäessä.

”Koulutus on osa alan teollisuuden pitkäjänteistä tavoitetta nostaa Suomea ICT-osaamisen kansainväliseen kärkeen.”

”FITech 5G on merkittävä lääke kotimaisen tietoverkko-osaamiseen vajeeseen. Sekä yritysten henkilöstön täydennyskoulutus että viimeisen vuoden yliopisto-opiskelijoiden suuntaus 5G-sivuaineeseen tuovat pika-apua teollisuuden tarpeisiin. Samalla tämä on osa alan teollisuuden pitkäjänteistä tavoitetta nostaa Suomea ICT-osaamisen kansainväliseen kärkeen”, hankkeen akateeminen johtaja Heikki Hämmäinen kertoo.

Koronapandemia on vauhdittanut 5G-teknologiaan siirtymistä ympäri maailmaa, sillä tarve nopeille verkkoyhteyksille on etätyöskentelyn ja tuotannon etäohjauksen myötä kasvanut. Suomi on asemoitunut alalla yhdeksi johtavaksi maaksi. Johtoaseman säilyttämiseksi kaivataan kuitenkin panostuksia tietoverkko-osaamiseen. Esimerkiksi Traficom on jo vuonna 2018 aloittanut 5G Momentum -projektin, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-teknologian kärkimaa. 

Myös FITech 5G -koulutushanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen ja kouluttamaan osaavaa työvoimaa kasvaville markkinoille. Lisätietoa aiheesta löydät FITechin tiedotteesta.

 

Kansikuva: Aalto-yliopisto/Aki-Pekka Sinikoski

Lue myös:

Helsinki on maailman toiseksi älykkäin kaupunki – älykaupunkivertailun TOP3 kärjessä Singapore, Helsinki ja Zürich

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan vähävaraisille opiskelijoille tietokoneita

H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa – töihin it-alalle on monia väyliä

Opiskelijat nimesivät houkuttelevimmat it-alan työnantajat

Ohjelmoinnin oppimisverkosto Farmi n3 tarjoaa ilmaista ohjelmointiopetusta kaikille sukupuoleen ja taitotasoon katsomatta