Helsinki kuuluu maailman älypääkaupunkien kärkeen.

Hiljattain julkistetun Smart City Index 2020 -vertailun kolmen kärjen muodostavat Singapore, Helsinki ja Zürich. Monen Euroopan kaupungin sijoitus laski tänä vuonna, mutta Helsinki jyräsi tiensä kahdeksannelta sijalta toiselle. Vertailussa oli mukana 109 kaupunkia.

Smart City Index luokittelee kaupungit pohjautuen taloudelliseen ja teknologiseen dataan sekä asukkaiden käsitykseen siitä, kuinka älykkäästi toimiva heidän kaupunkinsa on. Sadoille asukkaille kussakin kaupungissa kohdennettu kysely toteutettiin huhti-toukokuussa 2020, ja asukkailta kysyttiin kaupungin toiminnasta viidellä avainalueella: terveys ja turvallisuus, liikenne, aktiviteetit, mahdollisuudet ja hallinto.

Vertailussa heijastuu se, että kaupungeilla on hyvin erilaisia tavoitteita ja metodeita digitalisaation ja teknologian hyödyntämiseen. Helsingin kaupungin julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että myös koronaviruspandemia on näyttänyt erot kaupunkien digitaalisuuden tasossa: teknologiaa edistyneesti hyödyntäneet kaupungit ovat selviytyneet myös pandemiatilanteesta ja sen lieveilmiöistä paremmin.

”Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Menestys tässä tuoreessa vertailussa kertoo, että kuljemme vahvasti oikeaan suuntaan.”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi sijoitusta kaupungin tiedotteessa:

”Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Menestys tässä tuoreessa vertailussa kertoo, että kuljemme vahvasti oikeaan suuntaan. Tuloksien mukaan teknologian hyödyntämisen merkitys kaupungeissa on korostunut koronaviruspandemian aikana tavalla, joka todennäköisesti tulee jäämään pysyväksi. Helsingissä pyrimme jatkuvasti myös uusin keinoin taklaamaan tilanteeseen liittyviä lisähaasteita, kuten ehkäisemään eriarvoistumista ja syrjäytymistä.”

 

Kaakkois-Aasian kaupunkivaltio Singapore sijoittui älykaupunkivertailun ykkössijalle.

 

Helsingin kaupunki on tehnyt älykaupunkikehityksen eteen pitkäjänteistä työtä, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Kehittämisyhteistyötä pyritään tekemään laajasti yritysten, tiedeyhteisön ja kaupungin asukkaiden kanssa.

Kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium kehittää tulevaisuuden digitaalisia ja dataan perustuvia kaupunkiratkaisuja. Tällä hetkellä Forum Viriumilla on meneillään esimerkiksi AI4Cities-hanke, joka etsii ratkaisuja kaupunkien hiilidoksidipäästöjen vähentämiseksi.

Helsingin digitalisaatiota voi seurata Digitaalinen Helsinki -sivustolla, jossa julkaistaan digikehittämistä käsitteleviä uutisia, tapahtumia, tavoitteita ja tietoja.

”Helsingin kunnianhimoisen digitalisaatio-ohjelman tavoitteena on palvelutarvetta ennakoiva kaupunki ihmisten ehdoilla.”

”Helsingin kunnianhimoisen digitalisaatio-ohjelman tavoitteena on palvelutarvetta ennakoiva kaupunki ihmisten ehdoilla. Parin viime vuoden aikana on lähtenyt liikkeelle useita digitalisaatiohankkeita, jotka liittyvät sekä palveluiden kehittämiseen että kaupungin kehittämisen kulttuuriin, organisaatioon, johtamiseen ja henkilöstön osaamiseen”, kertoo kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Smart City Index julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Vertailun taustalla on riippumaton organisaatio The Institute for Management Development IMD yhteistyössä Singaporen yliopiston kanssa.

 

Lue myös: