Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat huolettavat monia. Kuinka vähentää hiilijalanjälkeään, kuluttaa ekologisemmin tai syödä ympäristöystävällisemmin?

Suomessa toimii koko joukko lupaavia nuoria yrityksiä, jotka kehittävät innovatiivisia ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluita. Esittelemme tässä jutussa muutaman kestävän kehityksen startupin, jotka tarjoavat monenlaisia ratkaisuja yhteiskuntamme kohtaamiin ympäristöhaasteisiin.

 

Solar Foods – ruokaa hiilidioksidista

“Ruokaa tyhjästä” kehittävä Solar Foods kehittää uutta ratkaisua globaaliin ruuantuotantoon. Yritys pilotoi teknologiaa, jolla ilman hiilidioksidista tuotetaan sähkön energian avulla mikrobimassaa, jota voidaan hyödyntää ravintoproteiinina.

Yritys sai alkunsa VTT:n ja Lappeenrannan-Lahden Teknillisen yliopiston yhteisestä uusiutuvan energian tutkimuksesta. Uskomattoman kuuloisella innovaatiolla on siis vankka tieteellinen tausta. Solar Foods on palkittu yhtenä Talouselämän lupaavimmista startupeista sekä vuonna 2019 että 2020.

Solar Foods kertoo verkkosivuillaan, että Solein-nimellä tunnetun proteiinin tuotantolinjaston on tarkoitus valmistua vuonna 2021, ja tuotteen tulla ruokakauppoihin vuoden 2022 lopulla.

Solar Foodsin verkkosivut

 

Infinited Fiber Company – kierrätysvaihtoehto puuvillalle

Puuvillan tuotanto rasittaa ympäristöä, kuluttaa valtavasti vettä ja valtaa arvokasta peltoalaa ruuantuotannolta. Siksi sille etsitään kuumeisesti korvaajia.

Suomalainen Infinited Fiber Company on kehittänyt teknologian, jonka avulla tekstiilijäte voidaan kierrättää 100-prosenttisesti uudeksi kankaaksi, joka muistuttaa puuvillaa mutta rasittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän.

Kuten Solar Foods, myös Infinited Fiber sai alkunsa VTT:n tutkimuskeskuksesta. Nyt Infinited Fiberin suunnitelmissa on avata vuonna 2020 uusi välivaiheen pilottitehdas jonnekin päin Suomea ja vuonna 2022 teollisen mittakaavan kangastehdas. Sen lisäksi tarkoituksena on lisensoida teknologia, jonka avulla suuret viskoositehtaat voivat muuttaa tuotantonsa ympäristöystävällisemmäksi.

Infinited Fiber Companyn verkkosivut

 

Woodio – palkittua ekodesignia

Woodio on kehittänyt maailman ensimmäisen täysin vedenkestävän, puuhakkeesta valmistetun massiivipuukomposiitin, josta se valmistaa kylpyhuonekalusteita.

Woodion tuotteiden hiilijalanjäljen kerrotaan olevan huomattavasti pienempi kuin muilla vastaavilla ratkaisuilla. Ekologista kylppäriä sisustaessa ei tarvitse tinkiä designista, sillä Woodion tuotteet on palkittu Design From Finlandin Vuoden Designteko 2019-palkinnolla ja Saksan muotoiluneuvoston Design Plus by ISH-palkinnolla.

Woodion verkkosivut

 

Sarastus Foods – sirkat suomalaiseen ruokavalioon

Sarastus Foodsilla on toisenlainen ratkaisu ruuantuotannon ongelmiin: hyönteiset. Voikkaalla sijaitseva yritys kasvattaa syötäviä sirkkoja kuluttajatuotteisiin ja pyrkii arkipäiväistämään hyönteiset suomalaiseen ruokavalioon.

Yrityksen mukaan hyönteisillä on paljon ravitsemuksellista potentiaalia. Sarastus Foods kasvattaa monikäyttöistä ja ravitsemusrikasta kotisirkkaa, jonka kerrotaan olevan myös vähän ympäristöä kuormittava. Sarastuksen sirkkatuotteita myydään sekä suoraan kuluttajille että yrityksille.

Sarastus Foodsin verkkosivut

 

Carbons Finland – monikäyttöinen biohiili

Vuonna 2014 perustettu Carbons Finland kehittää ekologisia biohiiliratkaisuja hulevesien sekä suoto- ja valumavesien käsittelyyn, kasvualustoihin ja kasvillisuuden elvyttämiseen, kompostointiin ja ravinteiden kierrätykseen sekä tehokkaaseen luomuviljelyyn.

Biohiilellä on monia ympäristöystävällisiä käyttötarkoituksia. Sillä voidaan korvata uusiutumattomia raaka-aineita kuten turvetta, kaukaa tuotuja raaka-aineita kuten kookoskuituja tai mikromuovia sisältäviä kastelukiteitä. Biohiili myös sitoo hiilidioksidia maaperään.

Carbons Finlandin verkkosivut

 

Spark Sustainability – apua ympäristöystävällisiin valintoihin

Helsinkiläinen Spark Sustainability haluaa innostaa ihmisiä henkilökohtaisiin ilmastotekoihin. Yrityksen kehittämä The Donut -sovellus auttaa selvittämään oman hiilijalanjälkensä suuruuden ja tekemään ympäristöystävällisiä valintoja.

Sovelluksen lisäksi Spark Sustainability tarjoaa konsultointipalveluita yrityksille, jotka haluavat tehdä toiminnastaan ympäristöystävällisempää ja vähentää hiilipäästöjään.

Olemme uutisoineet Spark Sustainabilityn sovelluksesta aiemmin täällä. Voit testata omien elämäntapojesi hiilijalanjäljen lataamalla The Donutin App Storesta tai Google Play Kaupasta.

Spark Sustainabilityn verkkosivut

 

Lue myös: