Teknologiateollisuus ry:n ja Silo.AI:n hallinnoima Suomen Tekoälykiihdyttämö julkaisi jälleen kesäkuun alussa puolivuosittaisen listansa maamme parhaista tekoäly-yrityksistä. 

Teknologiateollisuuden julkaisemasta tiedotteesta käy ilmi, että tällä kertaa listalle valittiin 41 yritystä kaikkiaan noin 300 tekoälyä kehittävän yrityksen joukosta. Mukaan mahtui myös 12 uutta tulokasta.

Listalle päässeet yritykset on jaettu kolmeen kategoriaan: tekoälyyn pohjautuvia tuotteita tai palveluja kehittäviin yrityksiin, tekoälyn konsultoijiin ja yrityksiin, joiden ratkaisut on suunnattu tekoälysovelluksia rakentaville. Listan kuratoineessa raadissa oli mukana asiantuntijoita niin sijoitus- kuin tekoälymaailmasta.

 

Suomen Tekoälykiihdyttämön tuoreelta AI Landscape -listalta löytyy 41 tekoäly-yritystä. Kuva: Suomen Tekoälykiihdyttämö

Korona on vaikeuttanut uusasiakashankintaa

Kaikki AI Landscape -listalle yltäneet yritykset pääsivät halutessaan myös vastaamaan kyselyyn liiketoiminnan kehityksestä. Teknologiateollisuus ry kertoo, että siihen osallistui 24 yritystä.

Vastauksista ilmeni, että koronapandemialla on ollut alan yrityksiin vaihteleva vaikutus.

“Näyttää siltä, että koronakriisi on vaikuttanut enemmän tuotefirma-kategoriaan”

“Näyttää siltä, että koronakriisi on vaikuttanut enemmän tuotefirma-kategoriaan, kun taas konsultoijien ja ratkaisuja tekoälysovellusten kehitykseen tarjoavien yritysten liiketoimintaa se on saattanut jopa piristää. Tämä seuraa yleistä pk-sektorin trendiä, jossa pienet yritykset ovat kärsineet eniten”, Tekoälykiihdyttämön vetäjä Alexander Törnroth kertoo tiedotteessa.

Koronan seurauksena erityisesti uusasiakashankinta on vaikeutunut. Uusien asiakkuuksien solmimisen haasteista kertoi jo aiemmin keväällä julkaistu Ohjelmisto- ja e-business ry:n teettämä jäsenkysely ja sama ilmenee myös AI Landscape -kyselystä. Siihen vastanneet kertoivat koronan vaikuttaneen myös rahoituskierroksiin, joita on jäädytetty pandemian seurauksena. Lisäksi joissakin yrityksissä tutkimus- ja kehitystyön kerrotaan hidastuneen.

Korona on kuitenkin synnyttänyt uuttakin liiketoimintaa esimerkiksi diagnostiikassa hyödynnettäviin tekoälyratkaisuihin ja tilojen tarkkailuun liittyen.

Kasvu jatkuu

Kriisistä huolimatta monissa tekoäly-yrityksissä aiotaan jatkaa rekrytointeja tulevan vuoden aikana. Teknologiateollisuuden mukaan kyselyyn osallistuneiden yritysten yleisin rekrytointitarve on 5–9 uutta henkilöä. 

“Yritysten yleisin rekrytointitarve on 5–9 uutta henkilöä.”

Listauksessa mukana olevien yritysten liikevaihto puolestaan kasvoi keskimäärin hieman alle 40 prosenttia vuonna 2019. Myös tämän vuoden arvioidut liikevaihtoluvut ennustavat hyvää ja liikevaihdon odotetaan kasvavan keskimäärin 1,2 miljoonaa euroa. 

“Vaikka monet yritykset ilmoittavat osittaisesta kysynnän laskusta, ei se ainakaan vielä näy raportoiduissa luvuissa. Epävarmassa taloustilanteessa on tietenkin vaikea ennustaa tulevaa, mutta kriisin aiheuttama digitaalisten ratkaisujen kysyntä on myös ilahduttavasti vauhdittanut tekoälyn kysyntää”, Törnroth summaa kyselyn havainnot.

 

AI Landscape -listan valintakriteereihin voi tutustua Suomen Tekoälykiihdyttämön verkkosivuilla.

 

Lue myös:

Suomalaisyrityksen tekoälysovellus käyttöön Tokiossa koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseksi

Tekoälytutkimus saa vauhtia – NVIDIA ja suomalainen FCAI avaavat tekoälyn tutkimuskeskuksen

Tutkimus koronaviruksen talousvaikutuksista ohjelmistoalan yrityksiin: 40% uskoo kasvavansa ja 70% on hakenut tukea