Espooseen valmistui toukokuun lopulla älykaupungin pilottiympäristö, joka mahdollistaa kaupunkien tarpeisiin vastaavien datapohjaisten palvelujen kehittämisen niin Suomessa kuin maailmalla, kerrotaan LuxTurrim5G-ekosysteemin julkaisemassa tiedotteessa.

Hankkeessa kehitetyistä 5G-älypylväistä on rakennettu supernopea ja laajasti dataa keräävä sekä hyödyntävä tieto- ja sensoriverkko Espoon Keraan. Nokian Espoon kampukselta Keran rautatieasemalle ulottuvan älyreitin varrelle on pystytetty 19 älypylvästä ja noin 250 toisiinsa kytkettyä laitetta.

”Kyseessä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen älykaupunkipilotti, joka mahdollistaa supernopean ja lyhytviiveisen 5G-verkon, laajan sensoriverkon ja data-alustan kautta uudenlaisia digitaalisia palveluja kaupungille, kaupunkilaisille ja kaupunkiyhteisölle”, projektipäällikkö Pekka Wainio Nokia Bell Labsista toteaa tiedotteessa.

Älyreitin varrelta löytyy siis iso määrä erilaista tekniikkaa. Siihen kuuluu muun muassa 75 videokameraa ja 49 sensoria, jotka monitoroivat ilmanlaatua, säätä, lämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuuksia. Lisäksi mukana on esimerkiksi sähköautojen latausasema, dronejen lataus- ja laskeutumissasema sekä yhdeksän tutkalaitetta.

 

Espooseen valmistunut älyreitti kulkee Nokian kampukselta Keran rautatieasemalle. Kuva: LuxTurrim5G-hanke

 

Wainion mukaan verkon eri laitteiden keräämää paikallista dataa voi käyttää monenlaisten palvelujen tuottamiseen data-alustan avointen rajapintojen kautta. Videokamerat ja tutkalaitteet ovat hyödynnettävissä yleisessä turvallisuusvalvonnassa, ja laitteet ovat herättäneet kiinnostusta myös muun muassa liikenteen- ja tien kunnon seurannassa sekä itseohjautuvien ajoneuvojen etäohjauksessa.

Tähtäimessä kymmenien miljardien älykaupunkimarkkinat

Älypylväskonsepti on kehitetty vastaamaan Espoon kaupungin tarpeita. Lähivuosina Keran alueelle odotetaan syntyvän vähintään 14 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa.

”Nyt valmistunut LuxTurrim5G-pilottiverkko ja älytie Nokian kampukselta Keran asemalle on hyvä esimerkki uudenlaisesta ennakkoluulottomasta konkreettisesta yhteiskehityksestä yritysten ja kaupungin välillä”, projektinjohtaja Pekka Vikkula Espoon kaupungilta sanoo.

LuxTurrim5Gn taustalla vaikuttavan yrityskonsortion tähtäimessä ovat kuitenkin myös globaalit älykaupunkimarkkinat, joiden arvo on kymmeniä miljardeja. Konsortiossa uskotaan, että pilottiverkko antaa lopullisen sysäyksen uusien datapohjaisten palvelujen kehittämiselle ja pilotoimiselle myös aivan uusien kumppanien kanssa.

 

LuxTurrim5G sai keväällä kunniamaininnan 5G Momentum -innovaatiokilpailussa. Katso alta LuxTurrim5G-ekosysteemin kilpailua varten tekemä esittelyvideo.

 

Kansikuva: LuxTurrim5G-hanke

 

Lue myös:

VTT ilmoittaa hankkivansa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen

State of the Cloud: hybridipilvi kiinnostaa ja AWS pysyttelee suosituimpana julkisten pilvipalveluiden tarjoajana

Koronavirus lisää yritysten investointeja kyberturvallisuuteen