Suomalainen tekoälytutkimus saa pian uutta nostetta.

Yhdysvaltalainen grafiikkateknologia-alan yritys NVIDIA ja suomalainen tutkimusyhteisö FCAI avaavat kesäkuussa Suomeen uuden tekoälyn tutkimuskeskuksen nimeltä NVAITC.

Finnish Center for Artificial Intelligence eli FCAI on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima osaamiskeskus, jonka tehtävänä on koota yhteen suomalaista tekoälytutkimusta.

Hankkeessa on mukana myös CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, joka tarjoaa tutkimuskeskukselle laskentakapasiteettia Kajaanissa sijaitsevasta datakeskuksestaan.

NVIDIA tunnetaan erityisesti tietokoneiden grafiikkasuorittimista. Yhtiön grafiikkasuorittimia käytetään erityisesti tekoälymallien opettamiseen ja mallien soveltamiseen käytännössä, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

“Tutkijat ja yritykset ympäri maailmaa hyödyntävät NVIDIAn laskenta-alustaa tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Yhteistyömme FCAI:n kanssa vauhdittaa tekoälytutkimusta Suomessa ja tukee paikallisia toimijoita, jotka vetävät jo nyt hienoja tutkimusprojekteja”, NVIDIA NVAITC:n johtaja Simon See sanoo.

”Yhteistyömme FCAI:n kanssa vauhdittaa tekoälytutkimusta Suomessa ja tukee paikallisia toimijoita, jotka vetävät jo nyt hienoja tutkimusprojekteja”

Tiedotteen mukaan uusi tutkimuskeskus nopeuttaa tekoälyn tutkimusta, koulutusta ja käyttöönottoa Suomessa. Uusi yhteistyö tarjoaa tutkijoille paremmat valmiudet kehittää laskennallisesti vaativia tekoälysovelluksia tutkimuksen ja teollisuuden käyttöön.

”Tekoälyä voi soveltaa lähes mihin tahansa aiheeseen. Tieteellisen läpimurron tekeminen voi kuitenkin edellyttää niin suuren data-aineiston käsittelyä, että ilman NVAITC-keskuksen tukea tutkijat eivät pystyisi sitä tekemään. Teknologiatoimittajana Nvidialla on syvällistä osaamista gpu-pohjaisista järjestelmistä, joihin kaikilla tekoälytutkijoilla ei ole vielä pääsyä”, tietojenkäsittelytieteen professori Keijo Heljanko sanoo tiedotteessa.

 

 

NVAITC -keskuksia on ennestään Luxemburgissa, Italiassa ja useissa Aasian maissa.

“Näissä keskuksissa tehtävä tutkimus edellyttää huippuosaamista tekoälyssä. FCAI:n tekoälyosaamiselle on kunnianosoitus saada olla mukana luomassa yhtä ensimmäisistä Eurooppaan perustettavista NVAITC-keskuksista, sanoo FCAI:n johtaja”, akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta kertoo.

 

Lue myös VTT ilmoittaa hankkivansa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen ja Miten korona vaikuttaa startup-yrityksiin? Slushin COVID-19 -kysely paljastaa.