Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Trafi ja Tieto kehittävät sovelluksia ketterästi

ReferenssiLiikenteen turvallisuusvirasto Trafi on siirtynyt läpi organisaation ketterään sovelluskehitykseen. Uutta toimintamallia lähdettiin toteuttamaan myös ajoneuvoverosovelluksen ylläpitoon ja kehittämiseen.

“Sovelluskehityksen muuttaminen ketterämmäksi lähti tietohallinnon yleisestä linjauksesta. Ketterässä toimintamallissa liiketoimintayksikkö osallistuu aktiivisemmin sovelluksen kehittämiseen”, Liikala kertoo.

Aikaisemmin yhteistyö liiketoiminnan, tietohallinnon ja toimittajan välillä oli pirstaloitunutta. Voitiin puhua kirjaimellisesti hajautetusta mallista, sillä liiketoiminnan työntekijät istuvat Rovaniemellä. Hallinnollisen työn määrä oli suuri.

“Järjestelmän sovellusosaaminen keskittyi tietohallinnon ihmisille. Halusimme lähteä purkamaan henkilöitymiseen liittyviä riskejä”, Liikala sanoo.

Liiketoiminnan tarpeet sovelluskehityksen pohjaksi


Ketterän kehittämisen myötä sovelluksen ylläpidossa ja kehittämisessä ei tehdä enää turhia asioita. Seurauksena Trafi kehittää sovellusta paljon nopeammin ja kustannustehokkaammin.

“Ennen aikaa kului tiedon kulkuun talon sisällä. Toivotut ominaisuudet piti määritellä, sitten toimittaja yritti ymmärtää mitä tarkoitetaan ja tuotti jonkinlaisen version, jota ryhdyttiin sitten odottelun jälkeen testaamaan. Lopulta saattoi käydä ilmi, että asiat olikin ymmärretty väärin”, Liikala kuvaa.

Uudessa ketterässä mallissa yhdessä tekeminen on päivittäistä eikä asioita hoideta välikäsien kautta. Tarpeet ja palaute tulee suoraan liiketoiminnan asiantuntijalta sovelluskehittäjille.

Parempaa liiketoiminnan palvelua

Liikala korostaa, että ajoneuvoverosovellusta kehitetään nyt liiketoiminnan toiveiden mukaan. Liiiketoimintaa pystytään palvelemaan entistä paremmin, kun se osallistetaan mukaan kehittämiseen.

“Liiketoiminta on tietoinen siitä, missä mennään. Tietohallinnon asiat eivät ole enää “mörköjä”, vaan tietojärjestelmät ovat keskeinen osa liiketoiminnan kehittämistä. Tällä ajattelutavan muutoksella on iso vaikutus käytännön sitoutumiseen.”

Liikala sanoo, että muutos aikaisempaan on ollut konkreettisinta juuri liiketoiminnalle.

“Omaksuminen vaatii ihmisten sitoutumista ja ymmärrystä siitä, että toimintatapoja muutetaan kaikkien osapuolien työn helpottamiseksi.”

Päivittäistä, tiivistä yhteydenpitoa

Tiedon asiantuntijat työskentelevät Trafin tiloissa. “Tiedon konsultti tuki meitä siirtymisessä työtapoihin ja on toiminut organisaatiossamme yhtenä muutosagenttina. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä saamamme opastukseen”, Liikala kiittelee.

Trafilla oli jo pitkä kulttuuri videoneuvotteluiden käytöstä ja se hankki kehitystiimille omat videolaitteet, joiden avulla Rovaniemen työntekijät saatiin päivittäisiin statuspalavereihin mukaan. Projektiryhmä hyödyntää työskentelyssään Tiedon Engineering Tool Box -työkalua, jolla ylläpidetään version- ja tapahtumanhallintaa, projektinhallintaa ja jaetaan tietoa sekä käsitellään muutospyyntöjä.

“Olemme saaneet Tiedolta hyvin tukea menetelmään ja välineisiin. Tulemme lähitulevaisuudessa tarvitsemaan tukea edelleen verojärjestelmän kehittämiseksi sekä muihin alkaviin projekteihin.”

Uusi tapa ajatella

Uutta ketterää toimintamallia on koulutettu Trafissa kahden päivän kurssilla sekä jatkuvalla menetelmään ja toimintamalliin liittyvällä tiedotuksella. Tämän ”ketterän” muuntautumisen on käynyt läpi jo yli 100 trafilaista. Koulutus on nojautunut osin Scrum-viitekehykseen, mutta pääpaino on ollut ajattelumallin kääntämisessä.

“Tämä on jatkuvaa oppimista, sillä vanhat tavat istuvat tiukassa. Suurin haaste on saada ihmiset asennoitumaan siihen, että enää ei tehdä asioita niin kuin 15 vuotta sitten”, Liikala toteaa. “Ketterästä toteutuksesta on tullut positiivista palautetta. Liiketoiminta ei vaihtaisi takaisin vanhaan malliin.”

Trafissa kaikki uudet projektit aloitetaan ketterää työtapaa hyödyntämällä. Jotta ketteräksi organisaatioksi voidaan aidosti muuttua, on organisaation päätöksenteon tuettava muutosta.

“Jos organisaatio ei ole ketterä, ei voi ohjelmistokehityskään olla ketterää. Ketterästi ei voi tehdä päätöksiä, joita odotellaan seuraavasta johtoryhmästä”, Liikala muistuttaa.

Suosittelija:

“Ketterään toimintamalliin siirtymisen jälkeen tehokkuutemme on lähes kolminkertaistunut. Ketteryyden eteen on tehtävä jatkuvasti töitä. Kyse ei ole vain menetelmästä, vaan ajattelutavan muutoksesta”

Olli-Heikki Liikala, yksikönpäällikkö

Pinterest
Referenssin infoboxi
Tietoevry Oyj logo

Tiedot

Tilaaja: Trafi

Lisätietoja

Yritysprofiili Tietoevry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Projektinhallinta
Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto
Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

scrum

Siirry yrityksen profiiliin Tietoevry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tietoevry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Tietoevry - Muita referenssejä

Tietoevry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia