Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Päivän sana on ChatGPT

BloggausOpenAI:n kehittämä ChatGPT on edistynyt kielimallia käyttävä AI, joka on saanut merkittävää huomiota kyvystä luoda lähes ihmismäisiä tekstivastauksia luontevassa keskusteluympäristöissä.

Vaikuttavan luonnollisen kielen käsittely ominaisuutensa ansiosta ChatGPT voi mullistaa useita toimialoja, mukaan lukien asiakaspalvelu, virtuaalinen apu ja sisällöntuotanto.

Katsotaanpa mikä tämä paljon puhuttu ChatGPT oikeastaan on?

1. Mikä on ChatGPT?

ChatGPT on laajaa kielimallia (LLM) käyttävä AI, jonka on kehittänyt OpenAI. Se on koulutettu luomaan luonnollisia ja keskustelun kaltaisia vastauksia sille annettuun syötteeseen. Tietosisältö on varsin laaja ja AI kykenee antamaan hyvinkin täydellisiä vastauksia käyttäjälleen.

Kehitys ja tausta

ChatGPT perustuu GPT-3-arkkitehtuuriin, mikä tarkoittaa "Generative Pre-trained Transformer 3" -mallia. GPT-3 on valtava syväoppimismalli, joka on koulutettu suurella määrällä tekstidataa ymmärtämään ja generoimaan ihmiskieltä.

ChatGPT:n koulutus alkoi suurella määrällä julkisesti saatavilla olevaa tekstiaineistoa, joka kattoi laajan kirjon erilaisia aiheita ja tyylejä. Tämä pre-training-vaihe mahdollisti yleisen käsityksen kielestä ja sen rakenteista. Hienosäädön aikana se koulutettiin erityistä sovelluskohdetta varten, joka on vuorovaikutteinen keskustelu ja vastaaminen ihmisten kysymyksiin.

ChatGPT:n kehittämiseen liittyi merkittäviä teknisiä edistysaskeleita, mukaan lukien parannukset mallin suorituskyvyssä ja tarkkuudessa. Tavoitteena oli parantaa sen kykyä tuottaa ymmärrettäviä, asiakkaan tarpeita vastaavia vastauksia erilaisiin kysymyksiin ja kyky vuorovaikuttaa. Kehitystyön osana oli myös eettisten huolenaiheiden huomioiminen. Pyrittiin minimoimaan mallin mahdollisia ennakkoluuloja ja vahvistamaan sen vastuullista käyttöä.

ChatGPT:n tarjoaminen rajapinnan (API) kautta mahdollisti sen käytön monilla eri alustoilla ja eri sovelluksissa. Tämä ominaisuus avasi ovet monille käyttötapauksille, kuten asiakaspalveluroboteille, koulutukselle, tutkimukselle ja monille muille aloille.

2. Kuinka ChatGPT toimii?

Arkkitehtuuri ja Teknologia

ChatGPT käyttää ”muuntajapohjaista” arkkitehtuuria, jonka avulla se voi käsitellä ja ymmärtää suuria määriä tekstidataa. Se koostuu useista kerroksista itsetarkkailu mekanismeja, jotka auttavat sitä ymmärtämään sanojen tai lauseiden kontekstin ja merkityksen. Tämän arkkitehtuurin avulla ChatGPT voi luoda johdonmukaisia ja asiayhteyteen liittyviä vastauksia.

Koulutusprosessi ja tekniikat

ChatGPT:n kouluttamiseen OpenAI käyttää menetelmää, jota kutsutaan lyhenteellä RLHF (Reforcement Learning from Human Feedback). Aluksi tekoälykouluttajat luovat keskusteluja esittämällä sekä käyttäjää, että tekoälyassistenttia. Näitä dialogeja - yhdessä muun online-syöte datan kanssa - käytetään luomaan datasetti koulutusta varten. Sen jälkeen mallia hienosäädetään käyttämällä ”vahvistettua oppimista”, jossa tekoäly kouluttajat jäsentävät luokkiin erilaisia mallin luomia vastauksia parantaakseen sen suorituskykyä. Tämä prosessi suoritetaan iteratiivisesti mallin keskustelu kyvyn parantamiseksi.

3. ChatGPT:n käyttötavat ja toteutukset

Asiakaspalvelu ja -tuki

ChatGPT soveltuu erinomaisesti älykkääseen asiakastukeen ja asiakaspalveluun. Se voi avustaa antamalla tietoa, ohjeistamalla käyttäjiä, vastaamalla yleisesti kysyttyihin kysymyksiin ja se voi ratkoa käyttäjien esittämiä ongelmia interaktiivisesti. Sen kyky ymmärtää ja vastata käyttäjän esittämään vasteeseen tekee siitä arvokkaan työkalun asiakaspalvelussa asiakkaan käyttökokemuksen parantamiseksi.

Tekoälyassistentit ja Keskustelurobotit

ChatGPT:n kyky keskustella mahdollistaa virtuaalisten assistenttien ja keskustelurobottien kehityksen. Tekoälyä hyväkseen käyttävät sovellukset voivat auttaa käyttäjiä varaamaan erilaisia tapaamisia, tuottamaan suosituksia tai jopa mahdollistavat satunnaisen keskustelun. ChatGPT:n muokattavuus tekee siitä ideaalisen alustan personalisoitujen ja interaktiivisten apulaisten luomiselle.

Sisällön tuotanto ja kirjoitusavustaja

ChatGPT voi myös avustaa kirjoittamisessa ja sisällön luomisessa. Se voi auttaa käyttäjää työstämään ideoita, oikolukemaan tekstiä ja jopa ehdottamaan parannuksia tuotettuun tekstiin. Sen kielellisen tekstintuottokyvyn ansiosta, sitä voidaan käyttää erilaisissa tarkoituksissa, kuten blogien kirjoittamisessa, artikkeleissa tai luovien sisältöjen tuottamisen apuna.

4. ChatGPT:n hyödyt ja rajoitteet

ChatGPT hyödyt

Yksi avain ominaisuuksista on ChatGPT:n kyky ymmärtää käyttäjän kysymyksiä ja vastata käyttäjälle keskustelun omaisesti. Se myös muistaa käydyn keskustelun ja kykenee jatkamaan keskustelua aiempien vastausten mukaisesti. Se loistaa tuottamalla relevantteja kontekstiin liittyviä vastauksia tehden siitä arvokkaan keskustelukumppanin. 

Lisäksi ChatGPT:n voi säätää erityisiin tehtäviin tietyissä ympäristöissä mahdollistaen tarkoitukseensa sopivia toimenpiteitä - kuten sähköpostin kirjoittamista, varausten tekemistä, tarjouksien kirjoittamista ja jopa kirjeenvaihtoon vastaamista.

Haasteet ja rajoitteet

Riippumatta sen hämmästyttävistä ominaisuuksista ChatGPT:llä on joitain rajoituksia. Se voi toisinaan tuottaa vääriä vastauksia tai sen vastauksissa ei ole mitään järkeä, koska se perustaa palautteen pikemminkin opittuun dataan, kuin todelliseen sisällön ymmärtämiseen. 

ChatGPT voi olla myös herkkä annettujen syötteiden lauserakenteille - se miten kysymys on muotoiltu saattaa vaikuttaa annettuihin vastauksiin. OpenAI työskentelee näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja käyttäjien antama palaute on arvokasta jatkokehitykselle.

5. ChatGPT:n eettiset näkökohdat ja huolenaiheet

Tahattomat väärinkäsitykset ja syrjivät vastaukset

Vaikka ChatGPT pyrkii olemaan avulias ja syrjimätön AI avustaja, se ei ole immuuni syrjiville vastauksille ja väärinkäsityksille. Kielimalli, johon ChatGPT perustaa toimintansa on laaja sisältäen valtavia määriä tekstiä, joka taas tarkoittaa, että ChatGPT voi mahdollisesti reagoida odottamattomasti joihinkin aiheisiin oppimaansa dataan perustuen. OpenAI ymmärtää ongelman ja pyrkii korjaamaa ChatGPT:n toimintaa aina havaitessaan epäsopivaa käytöstä taatakseen syrjimättömät ja tasa-arvoiset vastaukset. Tutkimus ja iteroiva parannustyö on jatkuvasti käynnissä palvelun parantamiseksi.

Väärinkäyttö ja mahdollinen vahinko

ChatGPT - kuten moni muukin tehokas teknologia on altis väärinkäytölle ja manipuloinnille. Sitä voidaan väärinkäyttää levittämällä virheellistä tietoa, luomaan loukkaavaa sisältöä tai impersonoimalla todellisia henkilöitä. OpeaAI tunnistaa nämä ongelmat ja aktiivisesti työskentelee luodakseen rajoja palveluun, jotka estäisivät haitalliset toimet. Käyttäjäpalaute esittää tässä äärimmäisen tärkeää roolia.

Yksityisyys ja tietoturva

Yksityisyys ja tietoturva ovat olennaisia tekijöitä puhuttaessa keskusteluun kykenevistä tekoälyistä, kuten ChatGPT. Vaikka OpenAI seuraa käyttäjien toimia parantaakseen järjestelmää, se on ottanut huomattavia askeleita varmistaakseen käyttäjien yksityisyyden. 

Kaikki yksilöivä henkilötieto on kaikissa vaiheissa anonymisoitu ja tiukat protokollat suojelevat käyttäjädataa luvattomalta seurannalta. OpenAI on sitoutunut läpinäkyvästi kommunikoimaan datan käsittelyn kaikista vaiheista ja osallistanut käyttäjäyhteisöt muotoilemaan tietoturvakäytännöt.

 

6. ChatGPT:n kehitys tulevaisuudessa 

OpenAI:n kehityksen tiekartta ja suunnitelmat

OpenAI:lla on selkeät suunnitelmat ChatGPT:n kehitystyölle tulevaisuudessa. Päämääränä on hienosäätää järjestelmää ja tehdä siitä entistä käytettävämpi, turvallisempi ja saavutettavampi. 

Tämä sisältää sen ominaisuuksien laajentamisen, rajoituksien huomioimisen ja käyttäjäpalautteen käsittelyn järjestelmän toiminnan ja suorituskyvyn parantamiseksi. OpenAI myös aktiivisesti kartoittaa yhteistyökumppaneita ja yhteistyömahdollisuuksia taatakseen järjestelmän laajemman käyttöönoton ja muodostaakseen erilaisia näkökulmia kehityksen edistämiseksi oikeaan suuntaan.

Yhteenvetona todettakoon, että ChatGPT on erittäin lupaavaa kehitystä luonnollisten kielten käsittelyn saralla tarjoten tehokkaan työkalun moniin tarkoituksiin luomalla ihmisenkaltaista vuorovaikutusta digitaalisessa maailmassa. 

Ongelmistaan huolimatta sillä on lukemattomia käyttötarkoituksia ja OpenAI:n kehitystiimin eettinen kehitysmalli pyrkii tulevaisuudessa korjaamaan esiintulleet ongelmat käyttäjäpalautetta hyväksi käyttäen. 

Teknologian kehittyessä se sisältää lupauksen jatkossa mullistaa niin kommunikaation kuin tuottavuudenkin.

Kirjoittanut: Antti Winter

Kysy lisää: Ari Mutanen

Tutustu myös muihin tekoälyyn liittyviin blogeihimme täältä.

Pinterest
Altoros Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Altoros Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Markkinointi
Myynti
Projektinhallinta
Viestintä

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

ChatGPT
tekoäly
openai

Siirry yrityksen profiiliin Altoros Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Altoros Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Altoros Finland - Muita referenssejä

Altoros Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia