Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Digimarkkinoinnin kausivaihtelut

BloggausHakusanamainokset näkyvät käyttäjälle juuri silloin, kun tämä etsii tuotetta tai palvelua verkosta. Siksi mainostaja huomaa kysynnän kausivaihtelun välittömästi. Mutta etsitäänkö toppatakkeja ja nastakenkiä samaan aikaan? Tässä artikkelissa kerromme, mitä kysynnän ja hakusanamainonnan kausivaihtelusta voi ottaa opiksi.

1. Googlen hakumäärät voivat kasvaa jo ennen sesonkia

Useimmilla toimialoilla on selvää, että tuotteiden ja palveluiden kysyntä vaihtelee sesongin mukaan. Luonnollisesti samalla vaihtelee myös niitä koskevien verkkohakujen määrä.

Mutta asiakkaiden kiinnostus voi näkyä Googlen hakusanoissa jo ennen kuin kysyntä näkyy myynnissä. Esimerkiksi kesän lomamatkoista haetaan usein tietoa hyvissä ajoin etukäteen ennen varausta. Tällöin onkin tärkeä ymmärtää mitä asioita kuluttajat etsivät ja missä vaiheessa ennen ostotapahtumaa tai konkreettista toimintaa, kuten matkalle lähtöä. Riippuen mainostajan tuotteista ja palveluista, oikea hetki voi riippua monestakin osatekijästä.

Toisaalta joitakin tuotteita kaivataan myöhemmin kuin luulisi: vaikka talvitakkien haku on kuumimmillaan jo lokakuussa, nastakenkiä etsitään Googlesta joka vuosi vasta vuodenvaihteen tienoilla, kun liukas keli pääsee yllättämään.

Tee näin: älä luota pelkkään kalenteriin, vaan ota selvää, milloin asiakkaat hakevat palveluitasi.

2. Sesonki voi osua eri kohtaan kuin luulet

Aina kausivaihtelu ei ole todellisuudessa niin suurta kuin kuvitellaan. Voi olla kyse myös noidankehästä: myyjä lopettaa kesäloman ajaksi mainonnan ja tarjouskampanjat sekä vähentää aukioloja, jolloin ostajia tulee vähemmän, vaikka kysyntää olisi ollutkin.

Kausivaihteluun voi toisaalta vaikuttaa moni eri tekijä. Toppatakkien ensimmäiset kysyntäpiikit aiheuttaa usein kelien viileneminen ensimmäistä kertaa. Laiturimyynnissä taas talven pitkittyminen ja jäiden sulaminen järvistä vaikuttaa selvästi kovimman kysynnän ajoittumiseen.

Tilastoja tarkastellessa on siis hyvä huomioida erilaisten ulkoisten tekijöiden vaikutukset kysyntään. Esimerkiksi koronavuosi näkyi monella toimialalla poikkeuksena muutoin tasaisessa trendissä. Myös median kirjoitukset ja trendit tuotteesi tai palvelusi ympärillä vaikuttavat usein tilastoihin.

Tee näin: mainosta silloin kun kysyntää on, äläkä vain silloin kun sinulle sopii.

3. Muiden toimialojen kausivaihtelu vaikuttaa sinuunkin

Vaikka omalla toimialallasi ei olisi kysyntähuippu meneillään, muiden tuotteiden kasvanut suosio voi vaikuttaa välillisesti.

  • Festarikesän lähestyessä telttojen kysyntä kasvaa.
  • Down by the Laituri -festivaali voi näkyä piikkinä laituritehtaan avainsanoissa.
  • Täysin eri alan yrityksen kampanja saattaa kilpailla kanssasi saman yleisön huomiosta.

Verkkomainonnan hinnat määräytyvät tavallisesti huutokauppamenetelmällä: korkeimman tarjouksen tehnyt mainostaja saa mainoksensa näkyviin. Vaikka toimialasi kysyntä olisi hyvin tasaista, mainosten näyttökerrat tai klikkaukset voivat osoittautua tavallista kalliimmiksi, kun muiden alojen markkinointi käy kuumana. Varaudu siis yllätyksiin, jos olet tottunut ostamaan mainontaa kiinteään hintaan.

Digimarkkinoinnissa kannattaa myös arvioida mainonnan potentiaali kovimpien kysyntäpiikkien ulkopuolella. Toisinaan kysyntään on järkevä vastata aina kun sitä on, mutta usein mainostajat panostavat vain tähän oletettuun kysyntäpiikkiin. Arvioi siis myös kysynnän määrä kuumimman ajanjakson ulkopuolella ja panosta myös sinne. Tyypillisesti kilpailua on tällöin vähemmän ja mainonta voi olla kustannustehokkaampaa.

Tee näin: varaudu suureen vaihteluun verkkomainonnan tehossa esimerkiksi alennusmyyntien aikana ja suunnittele panostuksesi järkevästi.

Pyydä asiantuntija avuksi

Verkkomainonnan ehdoton valtti on mainosten ja budjettien säätäminen nopealla aikataululla kysynnän muuttuessa. Jos et itse ehdi valvoa hakusanamainoksiasi tai muuta digimarkkinointia, tai jos olet epävarma osaamisestasi, ota meihin yhteyttä – katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa.

Pinterest
GidiUp Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili GidiUp kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi

Erikoisosaaminen

SEM - hakukonemainonta

Teknologia

Google

Omat tagit

Digimarkkinnointi

Siirry yrityksen profiiliin GidiUp kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

GidiUp - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

GidiUp - Muita referenssejä

GidiUp - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia