Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mobiilisovellus - tavoitteet ja niitä tukeva analytiikka

Bloggaus22.10.2019 julkaistussa artikkelissamme tarkasteltiin mobiilisovelluksen hyötyjä yritykselle ja käyttäjille. Listasimme hyödyiksi muun muassa kohdennettujen etujen/tarjousten tarjoamisen, tuote- ja palvelutietojen jakamisen, käyttäjälle ilmaisen ja hyödyllisen tiedon jakamisen (voi johtaa maksullisiin tarjouksiin) ja henkilökohtaisempi käyttäjäkokemus kummankin osapuolen näkymästä. Seuraavassa avaamme näkemyksiämme siitä, miten tavoitteita voi mitata.

Tavoitteet + Mittaus = Päätösten vaikutukset

Lähtökohtaisesti asioiden mittaaminen on aina hyvä asia. Sen avulla voidaan varmistaa, mitä milloinkin tapahtuu ja helpottaa päätöksentekoa. Pelkkä mittaaminen ei kuitenkaan riitä, jos sovellukselle ei aseteta tavoitteita, joihin mittaustuloksia verrataan. Tavoitteet ovat useimmiten melko sovelluskohtaisia, joten yhtä kaikille soveltuvaa listaa on hankala laatia: tavoitteet täytyy miettiä tapauskohtaisesti.

Yksi tavoite voi olla esimerkiksi tietyn yksittäisen palvelukokonaisuuden eriyttäminen omaan suljettuun ympäristöönsä, jotta asiakkaan kokemuksesta tulee mahdollisimman intiimi ja rajattu ilman turhaa häiriötä. Käytännön esimerkkinä autoliike voisi eriyttää yksittäisen asiakkaan huolto- ja katsastustiedot omaksi sovelluksekseen, jolloin myös viestintä yksittäisen asiakkaan kanssa on helpompaa ja selkeästi kohdistettua.

Mobiilisovellukset siirtävät harvoin verkkosivuilla tarjottavan palveluvalikoiman kokonaisuudessaan käyttäjien taskuun, vaan toimivat ennemminkin kokonaispalvelun jatkeena. Näin ne mahdollistavat tarpeellisimpien palveluiden tehokkaan käytön missä vain.

Kaikki alla mainittavat mittarit luovat kokonaisuutena selkeää ymmärrystä siitä, miten sovellusta pitäisi jatkokehittää. Kehitysbudjettia saadaan näin suunnattua mahdollisimman tarkasti sinne, missä siitä on eniten hyötyä.

Mobiilisovelluksen ansaintalogiikat

Halutaanko tavoitella puhdasta tuloa, latausmääriä vai lisätä brändin tunnettavuutta? Tavoitteet voivat olla ihan mitä vain taivaan ja maan välistä, kunhan ne pystytään rajaamaan mitattaviksi.

Mobiilisovellus ja sen ansaintalogiikat yritykselle voivat vaihdella: Tukeeko sovellus yrityksen palvelukokemusta tai ansaintamallia vai onko sovellus itsessään koko yrityksen ansaintamalli? Sovellus voi olla kokonaan ilmainen osana jotakin muuta palvelukokonaisuutta. “Ilmainen” siinä mielessä, että käyttäjälle esitetään mainoksia.

Vaihtoehtoisesti sovellus voi olla selkeästi maksullinen, mutta silloin palvelun täytyy rehellisesti sanoen olla sellainen, että asiakas haluaisi maksaa siitä jotain. Maksullisuus voi tarkoittaa sovelluksen latauksen yhteydessä suoritettavaa kertamaksua, erillisiä ostoja sovelluksen sisällä (esim. lisäominaisuudet) tai vaikkapa tilauspohjaista kuukausimaksua, jos kyseessä on esim. jäsenyys, tilaus tai muu vastaava jatkuva palvelu.

Mobiilisovelluksen analytiikka

Mitä voimme analytiikalla mitata?

Yleisimmät muuttujat, joita sovelluksesta seurataan, eivät juurikaan eroa perinteisen verkkosivun analytiikasta. Käyttäjämääristä seurataan useimmiten päivittäisten aktiivisten käyttäjien määrää ja sen kehitystä (uudet käyttäjät vs. vanhat käyttäjät). Lisäksi voidaan seurata muun muassa laitteita (puhelimen merkki ja malli) tai alustoja (Android vs iOS), joilla sovellusta käytetään, käyttäjäkohtaisen konversion taso ja käyttäjän keskimääräinen sovelluksen käyttöaika.

Itse sovellukseen ja sisältöön liittyvää dataa ovat yleisesti:

  • Kuinka usein sovellus avataan päivän aikana
  • Mitä linkkejä tai ikoneita painellaan eniten
  • Sovelluksen latausmäärät sovelluskauppakohtaisesti
  • Sovelluksen tai sovelluskaupan kautta saatavat palautteet ja mahdolliset virhetapaukset

Tarvitseeko minun osata tulkita kaikki itse?

Lyhyesti: ei tarvitse. Kertynyttä analytiikkaa ei kannata yrittää hallita kokonaisuutena, vaan siitä kannattaa jalostaa ulos sen hetkiseen päätöksentekoon tarvittavat numerot. Numerot voi saattaa ymmärrettävään muotoon joko ammattilaisen toimesta tai mahdollisesti jopa tekoälyn avulla, jos itseä ei jokaisen muuttujan tarkastelu kiinnosta.

Lyhyt yhteenveto

Analytiikka on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein apuväline mobiilisovelluksen jatkokehityksen kannalta. Sen avulla tulkitaan, kuinka sovellusta käytetään, mikä toimii, mikä ei toimi, kuka sitä käyttää ja niin edelleen. Datalla ei itsessään kuitenkaan tee mitään, jos sitä ei jollain tasolla hyödynnetä suunnittelussa tai kehityksessä.

Lue lisää artikkelistamme!

Tutustu Tampere.Finland-mobiilisovellukseen ja sen toteutukseen. Tampereen Kaupunkiappis tarjoaa alueen organisaatioille mahdollisuuden kerätä hyödyllistä, anonyymiä lokaatio- ja käyttödataa, jota voi hyödyntää päätöksenteossa.

Pinterest
Hion Digital Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Hion Digital kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Käyttöliittymäsuunnittelu
Mobiilikehitys

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Julkishallinto
Kiinteistöala
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Urheilu, viihde ja virkistys

Teknologia

React Native

Omat tagit

mobiilisovellus
tavoitteet
Business Design

Siirry yrityksen profiiliin Hion Digital kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Hion Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Hion Digital - Muita referenssejä

Hion Digital - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia