Suomi on tunnettu sekä tasa-arvon että tietoteknisen osaamisen kärkimaana, ja näissä asioissa halutaan näyttää esimerkkiä jatkossakin. Ulkoministeriö on maanantaina startannut Tasa-arvon algoritmi -kampanjan, jolla pyritään edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa teknologian alalla. Kampanjalla halutaan ennen kaikkea lisätä keskustelua ja alan avoimuutta osana kansainvälistä Generation Equality -yhteistyötä. Suomi kuuluu myös teknologiaan ja innovaatioihin keskittyvän tasa-arvokoalition johtajistoon.

Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi jakamalla sen materiaaleja, ottamalla osaa keskusteluun #kaikkienteknologia-tunnisteella, tuomalla esille oman organisaation parhaita käytäntöjä tasa-arvon edistämiseksi tai haastamalla kumppaneita mukaan.

”Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat Suomen ulkopolitiikan keskiössä. Generation Equality ja Tasa-arvon algoritmi tarjoavat ainulaatuisen tilaisuuden edistää teknologia-alan globaalia tasa-arvoloikkaa. Tähän tarvitsemme kaikkien toimijoiden apua”, Suomen tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka kertoo Valtioneuvoston tiedotteessa.

”Generation Equality ja Tasa-arvon algoritmi tarjoavat ainulaatuisen tilaisuuden edistää teknologia-alan globaalia tasa-arvoloikkaa. Tähän tarvitsemme kaikkien toimijoiden apua.”

Teknologiasektorilla tasa-arvo on tunnetusti edennyt hitaasti, ja naisten osuus alan työntekijöistä on tällä hetkellä vain 35 prosenttia. Kampanja pyrkii pureutumaan näihin ongelmiin alan toimijoiden avulla. Ulkoministeriö kutsuu kaikki teknologia-alan vaikuttajat mukaan johtamaan esimerkillä tasa-arvon algoritmin luomisessa.

Tasa-arvon algoritmi on Suomen panos Generation Equality -yhteistyöhön, joka on YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin koordinoima kansainvälinen hanke. Sen tavoitteina on esimerkiksi kaksinkertaistaa teknologia-alalla toimivien naisten määrä sekä toimia sukupuolittunutta verkkoväkivaltaa ja syrjintää vastaan. 

”Koronapandemia on muokannut arkielämäämme ja yhteiskuntiamme perustavanlaatuisesti. Teknologia tarjoaa meille nyt mahdollisuuksia vihreään ja oikeudenmukaiseen jälleenrakennukseen. Tällöin tulee kuitenkin huolehtia siitä, että teknologia kuuluu kaikille. Pandemia-aika on myös lisännyt naisten ja tyttöjen kokemaa verkkohäirintää. On ehdottoman tärkeää, että digitaaliset ympäristöt ovat turvallisia ja mahdollistavat jokaisen osallistumisen”, innovaatiosuurlähettiläs Jarmo Sareva kommentoi.

Lisätietoja hankkeesta saat täältä.

Lue myös:

Mimmit koodaa -ohjelma laajenee valtakunnalliseksi – naisia kaivataan kipeästi it- ja ohjelmistoalalle

Maailman ensimmäinen ohjelmoija Ada Lovelace oli aatelinen, joka suunnitteli lentävää laitetta ja pohti tekoälyä

 

Kansikuva: Tasa-arvon algoritmi -kampanjan materiaalipankki