Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on julkaissut kaikille avoimen verkkokurssin, joka esittelee, mitä kyberhyökkäyksessä tapahtuu ja kuinka se voidaan havaita. Etenkin teknisesti suuntautuneille henkilöille tarkoitettu kurssi on osa Euroopan laajuista CyberSec4Europe -hanketta, jonka pyrkimyksenä on tukea kyberturvallisuuskoulutusta unionin jäsenmaissa.

Verkkokurssi kytkeytyy lisäksi kaksipäiväiseen etänä toteuttavaan Flagship 1 -kyberturvallisuusharjoitukseen, jonka JAMK järjestää 12.-13.12.2020. Harjoituksen osallistujat työskentelevät kuvitteellisessa organisaatiossa, ja heidän tehtävänään on tehdä tiiminä yhteistyötä ja viestiä eri osapuolille simuloidun kyberhyökkäyksen aikana. Yksi kurssin tavoitteista on orientoida harjoituksen osallistujia kyberhajoituskokemukseen. 

“Huomioiden kyberharjoitukseen käytettävissä oleva aika, osallistujien taustat ja teknisen ympäristön hyödyntämisen, on kaksi päivää lyhyt aika. Suorittamalla kurssin harjoitukseen osallistuvat tekniset henkilöt saavat ennakkotietoa harjoitusympäristöstä sekä hyötyä omaan ammatilliseen kehittymiseensä”, materiaalien pääsuunnittelija Jarmo Nevala kertoo.

Asiantuntijoiden laatima kurssimateriaali tarjoaa kyberhyökkäyksen kulusta kattavat perustiedot.

JAMKin verkkokurssin käyminen ei kuitenkaan edellytä itse harjoitukseen osallistumista. Ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden laatima kurssimateriaali tarjoaa kyberhyökkäyksen kulusta kattavat perustiedot.

“Käsityksemme mukaan saatavilla olevat digitaalisen turvallisuuden avoimet kurssit eivät sisällä realistisen kyberharjoitusympäristön komponentteja. Tarjoamalla tämän JAMKin realistiseen kyberturvallisuuden harjoitusympäristöön perustuvan pilottikurssin avoimesti saataville, haluamme ymmärtää onko tämän kaltaisille kursseille laajempaa tarvetta ja kiinnostusta”, hankkeen projektipäällikkö Jani Päijänen kommentoi. 

Verkkokurssi on tarkoitettu etenkin teknisesti suuntautuneille henkilöille, jotka haluavat saada ensikäden tietoa havaitusta onnistuneesta kyberhyökkäyksestä. Se on saatavilla välittömästi ja avoinna 17.12. saakka.

Pääset tutustumaan kurssiin täältä.

Kansikuva: Unsplash

Lue myös:

Kyberturvaa pienyrityksille – uusi opas auttaa suojautumaan kyberuhilta

Turvakäräjät-podcast tekee tietoturvasta rentoa ja yleistajuista – haastattelussa tietoturva-asiantuntija Laura Kankaala

Identiteettivarkauden kohteeksi voi joutua kuka tahansa – mikä on identiteettivarkaus ja miten siltä voi suojautua?

Tietojenkalasteluhuijaukset jäljittelevät Googlea, Amazonia ja muita tunnettuja brändejä

Team Whackille kaikki on hakkeroitavissa – Ylen tv-sarja näyttää miten helposti tietoturva on murrettavissa