Verkkopalveluiden kehitystä tarjoava Valu Digital tuo pian markkinoille open source -tuote Headupin, joka tarjoaa mahdollisuuden tuottaa WordPressin työkaluilla staattisia verkkosivustoja. Headupin avulla sisällöntuotanto erotetaan julkisesta verkkosivusta, jolloin sivun tietoturva, suorituskyky ja vikasietoisuus paranevat.

Staattinen verkkosivusto koostuu html-sivuista, jotka näyttävät käyttäjälle aina saman tiedon, ellei siihen kohdisteta muutoksia. Dynaamisessa sivustossa käyttöliittymä keskustelee joko tietokannan tai rajapinnan kanssa. WordPressiä on käytetty perinteisesti dynaamisten sivustojen toteuttamiseen. 

Valu Digitalin teknologiajohtaja Mikko Virenius sanoo, että palvelunestohyökkäykset toteutetaan usein sivustojen dynaamisia osioita pommittamalla.

– Uutisista saamme säännöllisesti lukea julkisten toimijoiden, kuten virastojen, sivustoihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä ja niiden aiheuttamista käyttökatkoista, hän kertoo. 

Headup ratkaisee ongelman, sillä sen myötä julkinen sivusto ja sisällönhallintajärjestelmä eivät ole enää yhteydessä toisiinsa, eivätkä toiseen niistä kohdistuvat ongelmat siten lamauta toisen toimintaa. 

Verkkosivu kestää suuretkin kävijäpiikit

Virenius sanoo, että julkishallinnon ohella isot pörssiyhtiöt vetävät puoleensa verkkohäirintää. Monille organisaatioille verkkosivun toimivuus on myös brändiasia – sivuston tulee kestää suuriakin kävijäpiikkejä moitteettomasti.

– WordPress on monelle tuttu, mutta ei välttämättä aina isojen yrityssivustojen sisällönhallinnan ratkaisu numero yksi. Headupin avulla julkinen sivusto siirtyy omaan domainiin, joten WordPressistä tulee kiinnostavampi myös sitä aiemmin karttaneille yrityksille.

Headupin avulla julkinen sivusto siirtyy omaan domainiin, joten WordPressistä tulee kiinnostavampi myös sitä aiemmin karttaneille yrityksille.”

Valulla kehittäjänä työskentelevä Esa-Matti Suuronen toteaa, etteivät sisällönhallintajärjestelmässä tapahtuvat ylläpitotyöt näy Headupia hyödyntävien julkisten sivustojen suorituskyvyssä. Täysin staattisten sivujen ohella vaihtoehtona on hybridimalli, jossa osa sivustosta juttelee sisällönhallintajärjestelmän kanssa rajapintojen kautta. Tällä tavoin verkkosivulle on mahdollista rakentaa esimerkiksi kirjautumisen takana oleva asiointipalvelu.

– Silloin myös vikasieto on tavallaan hybridiä ja ongelmatilanteessa verkkosivulta kaatuvat vain dynaamiset ominaisuudet, kuten lomakkeiden lähetys, Suuronen sanoo.

 

Esa-Matti Suuronen (vasemmalla) ja Mikko Virenius

 

Vireniuksen ja Suurosen mukaan kyseessä on myös kustannustehokas ratkaisu. Isojen organisaatioiden sivuille syntyy ennakoimattomia kävijäpiikkejä esimerkiksi suuren mediahuomion seurauksena. Vireniuksen mielestä yllättäviin, kymmenien tai satojen tuhansien kävijöiden rynnistyksiin ei ole järkevää varautua pitämällä palvelintehoja jatkuvasti korkealla.

– Esimerkiksi Amazon CDN:ssä staattisen sivuston ylläpito maksaa tasan sen verran kuin sinne tulee liikennettä. Mikäli verkkosivulle ei kohdistu liikennettä, maksettavaksi tulee vain joitakin senttejä kuukaudessa. Jos liikenteen määrä sivustolla kasvaa, palvelun skaalaus hoituu Amazonin kautta ja lasku muodostuu kävijäpiikin keston mukaan, Suuronen kertoo.

Verkkosivujen ylläpitäjän käyttökokemus säilyy WordPressin tasolla

Suuronen kertoo, ettei Headupia hyödyntävälle ratkaisulle tule merkittävästi lisäkustannuksia perinteiseen verkkopalvelun kehitykseen verrattuna.

– Hiukan hinta kasvaa, muttei missään nimessä esimerkiksi kaksinkertaistu. Tulevaisuudessa hintaero perinteiseen toteutukseen verrattuna kaventuu entisestään. Isojen sivustojen kehityskustannukset ja ylläpitokustannukset ovat pitkällä aikavälillä jo nyt yksi yhteen, hän sanoo.

Valu Digitalilla uskotaan, että Headupilla on selviä hyötyjä perinteiseen WordPress-toteutukseen verrattuna. Loppukäyttäjän näkökulmasta sivustoista tulee varmempia ja nopeasti latautuva sivu nousee myös hakukonetuloksissa korkeammalle. Verkkosivun ylläpitäjän näkökulmasta mikään ei muutu.

– Sisältö tuotetaan edelleen WordPressissä tutuilla työkaluilla. Ainoa ero on se, että tuotettu sisältö lähtee rajapintojen kautta React-frontille. Olemme rakentaneet ratkaisuun työkaluja, joiden ansiosta ylläpitäjän käyttökokemus pysyy yhtä hyvänä kuin normaalistikin WordPressissä, Virenius sanoo.

Olemme rakentaneet ratkaisuun työkaluja, joiden ansiosta ylläpitäjän käyttökokemus pysyy yhtä hyvänä kuin normaalistikin WordPressissä”

Suuronen nimeää staattisten sivustogeneraattoreiden ongelmaksi sen, etteivät niille tehtävät sisältömuutokset tule heti näkyviin. Headupissa tilanne on korjattu ja sivuston ylläpitäjä pääsee heti tarkastelemaan tekemiään muutoksia.

– Headupissa on mukana esikatselu, joka näyttää välittömästi, miltä korjaukset näyttävät julkisen sivun puolella, Suuronen sanoo.

Kehittäjän näkökulmasta suurin muutos on kehitystyön siirtyminen Reactin päälle.

– Headup tuo WordPressin sellaisten kehittäjien saataville, jotka eivät ole sitä käyttäneet. Tällöin joku muu voi tuottaa sivuston backendin palveluna ja kehittäjä voi tehdä sen yleisilmeen Reactilla, Virenius toteaa.

Valu Digitalin tarkoitus on tarjota Headupia open sourcena ja rakentaa sen ympärille kehittäjien ekosysteemiä. Myös ensimmäiset sitä hyödyntävät verkkosivut julkaistaan lähiaikoina.

– Toivomme, että eri osapuolet innostuvat hyödyntämään Headupia ja sen käytöstä tulee mahdollisimman laajaa, Virenius päättää.

 

Valu Digitalin Ite wiki -profiili

Valu Digitalin verkkosivut