S-Pankki julkaisi YouTubessa tiistaina videon, jolla sen pääekonomisti lukee talousennusteen Marcus Grönholmin ralliauton kyydissä. Uutisoimme hauskasta videosta tuoreeltaan

Nyt Vincitin entinen markkinointijohtaja Pasi Kovanen ihmettelee blogikirjoituksessaan S-Pankin videon ja Vincitin vuonna 2018 julkaiseman videon samankaltaisuutta.

Vincitin videolla yhtiön toimitusjohtaja istuu ralliauton kyydissä kertomassa puolivuosikatsauksen. Video on julkaistu YouTubessa 20.8.2018 eli tasan vuosi ennen S-Pankin videota.

Katso molemmat videot alta:


Kovanen toteaa blogissaan, ettei GoPron asentaminen ralliautoon ollut uniikki idea edes vuosi sitten, mutta tempauksen suunnitteluvaiheessa vincitiläiset eivät
löytäneet vastaavaa videota, jossa ralliauton kyydissä kerrotaan tarina. 

Hän nostaa esille myös videoiden alun samankaltaisuuden:

On toki mahdollista, että kyseessä on puhdas sattuma. Heti S‑Pankin videon alussa tosin herää epäilys muusta, kun molemmissa videoissa on vastaavankaltainen kuva tuulessa heiluvasta vilja-/heinämerestä otsikon yhteydessä, ja taustalla soi klassinen musiikki”, Kovanen kirjoittaa blogissaan.

 

Sekä S-Pankin että Vincitin videoiden alussa näkyy suomalaista maalaismaisemaa. Kuvakaappaus Pasi Kovasen blogista.

 

Kovanen toteaa, että myös S-Pankin viimevuotinen talousennustevideo muistuttaa kovasti Vincitin vuoden 2017 videota. Molemmissa ollaan vuoristoradan kyydissä. Kovanen tosin tunnustaa, ettei idea ollut Vincitin oma, vaan se saatiin Stephen Colbert ‑shown videosta, jossa professori kertoo nettineutraliteetista vuoristoradassa.

S-Pankki kiittää Kovasta keskustelun aloittamisesta, mutta kiistää syyllistyneensä plagiointiin. S-Pankin markkinointia ja viestintää johtava Pekka Haverinen kommentoi Kovasen väitteitä Ite wikille:

Kiitämme Pasi Kovasta keskustelunavauksesta. Kuten moni onkin nettikeskusteluissa jo ehtinyt huomauttaa, harva idea maailmassa toteutetaan ensimmäistä kertaa. Kukaan S-Pankissa ei ollut aiemmin nähnyt Vincitin videoita, joten yhtäläisyydet ovat tahattomia ja puhdasta sattumaa. Valokuvaamista tai videokuvaamista pellon laidalla harrastaneet tietävät, että esimerkiksi heinien heilunta kuvan etualalla tallentuu kameraan yllättävänkin usein.”