Jos lukeudut Internetin käyttäjiin, olet saattanut huomata, että Googlen hakukoneen hakutulokset ovat rikastuneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Hakutuloksiin nostetaan kasvavasti sisältöjä strukturoituun dataan perustuen ja tämä nostaminen tapahtuu merkitsemällä verkkosisällöt Google Mark Upilla.

Näin verkkosivujen kehittäjät voivat auttaa Googlea ymmärtämään, minkätyyppisestä sisällöstä on kyse ja tätä kautta nostamaan omat sisällöt paremmin esiin Googlen hakutuloksissa.

Olemme ottaneet nyt Mark Upin käyttöön ja merkanneet kaikki sopivat sisällöt ja sivut Ite wikissä, eli alustaa hyödyntämällä voi nostaa omia sisältöjään myös Googlen rikastettuihin hakutuloksiin.

 

Esimerkkejä verkkosisältöjen tyypeistä, joita Googlen botteja varten voi merkitä verkkosivuillaan.

 

Miten rikastetut hakutulokset oikein  toimivat? Tehdään esimerkkihaku lempiaiheestani, eli jalkapallosta. Tällaisesta hyvin yleisesti haetusta ja paljon viestitystä aihepiiristä löytyy paljon ajankohtaisia juttuja ja erilaisia tietolajeja, joita Google nostaa suoraan hakutuloksiin.

”Jalkapallo”-haulla hakutulosten kärkeen esiin nousevat viimeiset uutiset aiheesta ja sivun oikeaan laitaan aihepiirin Wikipedia-artikkeli. Yrityksiä koskevissa hauissa tätä hakutulosten oikeaa laitaa hallitaan Google My Business -osiossa.

Pian perinteisten hakutulosten jälkeen hakutuloksiin ilmestyy seuraavat strukturoidut hakutulokset, tällä kertaa jalkapalloaiheiset videot.

Strukturoidun datan osuus hakutuloksista alkaa olla todella merkittävä, ainakin osassa hakuja.

Esimerkiksi pian Helsingissä konsertoivaa Musea haettaessa perinteiset hakutulokset käyttävät alle 50% hakutulossivun pinta-alasta:

 

 

Mark Upin vaikutus on varmasti sitä suurempi, mitä ajankohtaisemmasta hausta on kyse, mutta samalla yhä useammat haut nostavat monipuolisia sisältöjä esille. Digitaalista markkinointia ja viestintää tekevien kannattaakin varmistaa, että sisältöjen merkitseminen on käytössä omilla verkkosivuilla.

Myös b2b-markkinoijaa kiinnostaa varmasti tieto siitä, että esimerkiksi tapahtumat, rekryilmoitukset, blogiartikkelit ja uutiset voi merkata Mark Upilla ja tätä kautta löytää tiensä Googlen visuaalisiin hakutuloksiin.

Oheisessa kuvassa ja tällä sivulla vasemmassa laidassa on listaa sisällön tyypeistä, joita Mark Upilla voi merkitä.

Osa toiminnoista vaatii Google AMPin (Accelerated Mobile Pagesin) käyttöönottoa omilla verkkosivuilla, mikä voi osoittautua haasteelliseksi, ainakin laajemmilla sivustoilla. Ohjelmistokehittäjät eivät olekaan varsinaisesti rakastuneet Googlen AMP:hen.

AMP nostaa salamankuvan kera ylöspäin hakutuloksissa AMP-teknologiaa hyödyntäviä sivustoja mobiililaitteilla haettaessa.

Kun perehdytte Mark Upiin, kannattaa noudattaa ohjesääntöjä tarkkaan, ettei Google katso sisältöä spämmiksi.

Kannattaa myös muistaa, että Googlen hakutulokset perustuvat ennen kaikkea laadukkaaseen sisältöön.

Google Mark up voi tuoda hyvän lisän hakukoneoptimointiin, mutta mitään sateentekijää siitä ei kannata odottaa, jos sivuston uskottavuus (eli ulkopuoliset linkit) ja verkkosisältöjen tuotanto eivät ole kunnossa.

Lisää aiheesta