Lähiviikkoina olen pohtinut erityisen paljon kotimaisen ravintola-alan palvelukokemusta ja tehnyt empiirisiä tutkimuksia siitä, millaiselta kokemus tuntuu asiakkaan roolissa.

Kiersin kahden viikon aikana viidessätoista erilaisessa pikaruoka ja lounas-ravintolassa ja testasin serviisin tasoa ikäänkuin freelance mysteryshoppaajana. 

Mittauksena käytin kotimaisen Startupin, Gizlon, palautteenantokanavaa, jonka välityksellä annoin palautteet suoraan myös ravintoloille. Tulos oli numeroin summattuna seuraava:

  • 4 kertaa sain erinomaista asiakaspalvelua (5 tähteä)
  • 3 kertaa palvelu oli hyvää (4 tähteä)
  • 5 kertaa palvelu oli kohtalaisen hyvää (3 tähteä)
  • 1 kerran palvelu oli heikkoa (2 tähteä)
  • 2 kertaa palvelu oli surkeaa (1 tähti)
  • 9 kertaa viidestätoista minulle hymyiltiin.
  • 12 kertaa viidestätoista ruokalan sali oli vähintään hyvässä kunnossa, eli kääntäen 3 kertaa sali oli ruokottoman epäsiisti.

Myynnin ja palvelukokemuksen ammattilaisena itseäni tietenkin kiinnosti myös lisämyynti ja yllätyksellisyys.

”Ei isompaa limua, ei majoneesia, ei jälkiruokaa, ei kahvia. Ei mitään extraa.”

Joku saattaa arvata montako kertaa viidestätoista minulta kysyttiin, haluaisinko jotain muuta lisää, kuin tilaamani kokonaisuuden.

Aivan. Tasan 0. 

Ei isompaa limua, ei majoneesia, ei jälkiruokaa, ei kahvia. Ei mitään extraa.

Väkisinkin rupean miettimään miten ihmeessä lisämyynnin tekeminen koetaan niin vastenmielisenä tai muuten putkinäköisenä, kun ainakin itse nautin suunnattomasti jos joku osaa ehdottaa jotain tilaukseen sopivaa, joka parantaa ruokailuhetkeä positiivisesti.

Tässä ei paljon 50 sentin hinta paina, jos talon chilidippi tai sorbetti sopii annokseen kuin nakutettu.

Mittaisin myös yllätyksellisyyttä, eli onnistuiko joku antamaan sellaista palvelua, josta yllätyin positiivisesti.

”Siinä ei paljon 50 sentin hinta paina, jos talon chilidippi tai sorbetti sopii annokseen kuin nakutettu.”

Tämä tapahtui kaksi kertaa viidestätoista, ja kerran tämä tehtiin niin loistavasti, että tekisi mieli kertoa ravintolan nimi jokaiselle, mutta pidetään tässä foorumissa nimettömänä.Tässä paikassa sain ilmaisen jälkiruoan, talon pehmiksen ja siihen jotain taikinanmuruja ja tuoreita marjoja.

Asioinnista jäi todella positiivinen maku, sekä palvelusta, että ruoasta. Lisää tälläisiä, please.

Oman empiirisen tutkimukseni lopputulos on summattuna seuraava:

Suomalainen ravintolakokemus on varsin siisti, yllätyksetön, hymystä huolimatta varsin mauton ja täysin vailla mitään lisämyyntiä.

Tämä vielä Digitaalisella aikakaudella, kun meillä on käytettävissä erilaiset kanavat, mittarit, sovellukset ja asiakasdata jota kerätään kuin Kalliossa kaljapulloja.

”Suomalainen ravintolakokemus on varsin siisti, yllätyksetön, hymystä huolimatta varsin mauton ja täysin vailla mitään lisämyyntiä.”

Ilmeisesti palvelukokemukseen datan keräystä ei toistaiseksi osata hyödyntää tarpeeksi.

Siirrytään kuitenkin parjauksesta parannuksiin, mitä ravintolakokemuksellevoisi tehdä ja miksi tämä kannattaisi palvelun laadun ja toisaalta eurojen kannalta.

Wolt

Viiden tähden pikaruokakokemus – Digitaaliset kanavat työkalut palvelun tukena.

Kalle (nimi keksitty) on kolmessakymmenissä faijamahaansa kasvattava kalliolainen konsultti, joka pitää bisnestuttujensa kanssa lounastelusta vaihtuvissa ravintoloissa. Kalle käy usein syömässä lähimaastossa tai firman lounasravintolassa, mutta silloin tällöin heittäytyy niin villiksi, että matkustaa ravinnon perässä jopa kilometrejä jotta saa salaa kuunnella autossa Nirvanaa ja rokata niin, että Gantin pikeen alla hetekka hyllyy.

”Tänään Kalle on vekkulilla päällä ja päättää ottaa digin avuksi”

Tänään Kalle on vekkulilla päällä ja päättää ottaa digin avuksi, ja suunnata kesäkauden kuumimpaan lounaskaronkkaan, josta kaveri on postaillut mukavia feissarikuvia. Täältä tullaan tandoorikana!

Koska Kalle on kiireinen konsultti, niin tänäänkin on viiden tunnin vööksoppi, ei hän ehdi jäädä jonottamaan laskua vaan päättää tilata ruokansa etukäteen

käyttäen siihen suunnitelua sovellusta Wolttia. ”Yksi Tandoorikana-annos mukaan, semitulisena” -valinta sovelluksesta ja viuh, tilaus lähtee ravintolaan.

Koska sovellus on linkattu virman Eurocardiin, tilaus on myös maksettu samalla, joten jonotusta ei tarvita.

Application-2

Ravintola saa tilauksen ”Kalle Konsultii – 1 x Tandoorikana, semitulinen” ja kuittaa sen vastaanotetuksi ja antaa arvion ajasta joka tilauksen valmistamiseen menee, suoraan sovelluksen kautta joka pamahtaa Kallen kännykkään.

Tablet-3

Sovellus antaa Kallelle arvion annoksen valmistumisesta n. 15 minuutissa. Paras siis pakata chakit Corollaan ja nokka kohti ravintolaa. Koska ravintola voi varautua etukäteen helpommin ruuhkapiikkeihin ja tilauksiin, ehditään pöydätkin pitämään puhtaina ja muutenkin käyttämään aikaa ennemmin asiakkaan yllättämiseen positiivisesti.

Ravintolassa tarjoilija tervehtii iloisesti:

”Moikka Kalle, tässä tilaamasi tandoorikana-annos. Olisiko saanut olla mukaan Mango-Lassi, joka sopii kuin nakutettu keskitulisen annoksen jälkipalaksi? Taatusti kaupungin paras 3 euron Mangolassi.”

”Tilaus, maksu & kantisohjelma hoidettu ilman paperinpyörittelyä. Kaupanpäälle hymyilevä kassaneiti ja turkkilainen tikkari.

Kalle kiittää ja kuittaa Lassinkin palanpainikkeeksi.

”Olisitko muuten halunnut liittyä kanta-asiakkaaksemme, vilauttamalla ajokorttiasi? Saat ensiostoksestasi – 10 %, eli samoin tein saisit alennuksen ja jatkossakin rahanarvoisia etuja ohjelmastamme?”

Why not. Tilaus, Maksu & Kantisohjelma hoidettu ilman paperinpyörittelyä. Kaupanpäälle hymyilevä kassaneiti ja turkkilainen tikkari.

Kalle istahtaa syömään hyvillä mielin ja saadessaan vielä vesikannun pöytään kannettuna hymyn kera, hän päättää antaa positiivista palautetta asioinnistaan.

”Olisitko muuten halunnut liittyä kanta-asiakkaaksemme?”

Koska Kalle ei ole mikään paperinpyörittelijä, vaan digitaalisen ja reaaliaikaisen palautteenannon ystävä, hän käyttää palautteenantoon kotimaisen Startupin Gizlon samannimistä sovellusta.

Kalle valitse sijaintinsa perusteella olevasta listasta ravintolan jossa asioi ja antaa palautetta reaaliaikaisesti ravintolan siisteydestä, palvelusta, lisämyynnistä ja suositteluherkkyydestä.

Gizlo-4

 Tänään asiointikokemus oli erinomainen ja Kalle käyttää mielellään 30 sekuntia kertoakseen siitä myös omistajistolle.

”Hymyiltiinkö sinulle?” – Kyllä.

”Minkä arvosanan antaisit palvelusta (1-5 tähteä)? – 5 tähteä

”Minkä arvosanan antaisit ravintolan siisteydestä (1-5 tähteä)? – 5 tähteä

”Ylätettiinkö sinut positiivisesti? – Kyllä

”Tarjottiinko sinulle jotakin tuotteita tilauksesi lisäksi?” – Kyllä.

”Mikä kokonaisarvosanan antaisit asioinnistasi?” – 5 tähteä

 Appstore
Kaiken kukkuraksi Gizlo palkitsee pisteillä arvioitsijoitaan esim. lahjakortein, joten Kalle on vain muutamaa asiakaspalautearviota lähempänä himoitsemaansa kodinkoneliikkeen lahjakorttia.

Voila. Kokonaisuudesaan siis 5 tähden pikaruokakokemus.

Parasta ylläolevassa on, että tämä onnistuu yhä kiihtyvämpään tahtiin useammassa paikassa ympäri Suomen.

Monen yrityksen tekosyyt erinomaiseen palveluun puuttumiseen alkavat olla vähissä.

Meillä on kaikki tarvittava saatavilla pienin kustannuksin, jotta asiakas voi saada ylläolevia kokemuksia, jos yritys vähän vain viitsii nähdä vaivaa. Unohdetaan majoneesimällit mahonkipöydiltä ja keskitytään aidosti asiakaskokemukseen, se ei maksa kuin vaivan.
Onnistuneen 5 tähden palvelukokemuksen resepti ravintolassa:

 

Raaka-aineet

 

    • 1 CRM järjestelmä (Excelkin käy)
    • 1 Gizlo -sovellus palvelukokemuksen mittaamiseen
    • 1 Wolt – sovellus ruoan tilamiseen ja maksamiseen etukäteen
    • 1 Positiivisen & myynnillisen palveluasenteen omaava ravintolatyöntekijä

 

Mukavia ravintolahetkiä toivottaen, Sani Leino.

P.S. Mikäli askarruttaa miten taas varmistaa henkilöiden korkea palvelutaso, ja erityisesti lisämyynti säilyttäen silti korkea palvelutaso, apu on siinäkin varsin lähellä, sillä se on oma intohimoni.

Sani Leino on intohimoinen myynti- ja palvelukulttuurin kehittäjä.  Hän toimii myynnin kehityksen parissa Celectuksella,  auttaen asiakasyrityksiä ja myyntiammattilaisia myymään paremmin.  

Sani-Leino
Sales Executive

sani.leino at celectus.com 

Sani Leino @ LinkedIn – Twitter – SlideShare
Celectuksen kotisivut
Celectucsen ite wiki-profiili

 

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.