Helsingin keskustan Akateeminen on mielestäni Suomen paras kirjakauppa. Vaikka Kivijalan viehätystä on vaikea voittaa, Haluan heittää idean Stockan kehitystä ideoivalle ryhmälle ja muille aiheesta kiinnostuneille: Mitä jos Stockmann pyrkisi Spotifyn liiketoimintamalliin, jossa kuukausimaksua vastaan voisi lukea rajattomasti kirjoja Akateemisen applikaatiolla tai pilvipalvelulla?

Ajatus ei ole uusi, mm. Amazon pyrkii saamaan keskeisiä kustantamoja oman pilvipalvelunsa taakse. Kun palvelumallin tarjoajia tulee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin, miksi odottaa markkinan katoamista, kun omaa liiketoimintamallia voi kehittää? Ja toisaalta, kun kirjojen verkkokauppa tulee joka tapauksessa kasvamaan, miksi ei vallata suurempaa palaa markkinasta uudella toimintamallilla?

Tämä vaatisi tietysti yhteistyötä kustantamojen ja kirjailijoiden kanssa, mutta Akateemisen brändillä olisi paremmat mahdollisuudet onnistumiseen Suomessa kuin uudella tulokkaalla. Pitkässä juoksussa palvelumalli sitouttaa asiakkaita, säästää logistiikka-, varasto- ja tilakustannuksissa ja voi myös kasvattaa kirjojen osuutta median kokonaiskulutuksesta.

Malli voisi tukea myös hyvin kivijalkaliikettä. Esimerkiksi kuukausina, joina palvelua ei käytä, maksut voisivat kertyä omalle tilille, jota voisi hyödyntää esimerkiksi jouluostoksilla. SaaS-malli todennäköisesti vahvistaisi asiakassuhdetta ja kasvattaisi akateemiseen päätymistä myös perinteisesti kirjoja hankittaessa.

Spotifyn liiketoimintamalli tulee vääjäämättä myös kirjojen kauppaan ennemmin tai myöhemmin.

Kirjakauppias, jos et tee sitä itse, joku muu tekee sen varmasti.

 

Johannes Puro

Ite wiki oy:n liiketoimintajohtaja.

Ite wiki on it- ja digitaalisten palveluiden avoin markkinapaikka. Löydät ite wikistä kumppanit liketoimintaprosessien digitalisointiin.

 

Johannes_web

 

Kansikuva: Stockmann

 

ite wikissä:

Kauppa Yritykset Referenssit Julkaisut

Pilvipalvelut / SaaS Yritykset Referenssit Julkaisut

Verkkokaupparatkaisut Yritykset Referenssit Julkaisut

Media Yritykset Referenssit Julkaisut

 

ite wikin blogissa aiheittain:

Kaupanala, Media, innovaatiot, Myynti ja asiakkuudenhallinta,Talous,verkkokauppa, webkehitys

 

Digitalisoinnin oppaassa:

Pilvipalvelut / SaaS

Verkkokaupparatkaisut