Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Saavutettavuus ja lainsäädäntö – Näin varmistat saavutettavuuden käytännössä

Bloggaus

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus: lakisääteinen velvollisuus ja liiketoimintamahdollisuus

Digitaalisten palveluiden saavutettavuus ei ole pelkästään hyvä käytäntö – monissa tapauksissa se on myös lainsäädännön vaatimus. Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivi (European Accessibility Act) sekä Suomen digipalvelulaki edellyttävät erityisesti julkisten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten olevan käytettävissä kaikille. Tämän varmistamiseksi saavutettavuuden tulee perustua kansainvälisiin WCAG-ohjeistuksiin (Web Content Accessibility Guidelines), jotka määrittelevät saavutettavuuden keskeiset periaatteet.

WCAG-ohjeistuksen neljä pääperiaatetta

  1. Havaittavuus: Sisällön on oltava eri aistein havaittavissa. Esimerkiksi kuville on tarjottava tekstivastineet, ja värien kontrastin on oltava riittävä.
  2. Hallittavuus: Palvelun tulee olla käytettävissä erilaisilla syöttötavoilla, kuten näppäimistöllä tai avustavilla teknologioilla.
  3. Ymmärrettävyys: Sisältöjen ja toiminallisuuksien on oltava loogisesti jäsennettyjä sekä helposti omaksuttavia.
  4. Lujatekoisuus: Digitaalisten palveluiden on toimittava myös tulevaisuuden ohjelmistoilla ja laitteilla.

Saavutettavuusseloste ja palautteen merkitys

Jokaisella saavutettavuusvaatimusten alaisella verkkopalvelulla on oltava saavutettavuusseloste, joka kuvaa sen nykytilan ja mahdolliset puutteet. Tämän lisäksi saavutettavuusseloste toimii palautekanavana, jossa käyttäjät voivat raportoida ongelmista. Jatkuva vuoropuhelu auttaa palveluiden kehittämisessä ja edistää yhdenvertaisuutta digitaalisessa maailmassa.

Esteettömyysdirektiivin vaikutukset yksityiselle sektorille

Vuonna 2025 voimaan astuva esteettömyysdirektiivi laajentaa saavutettavuusvelvoitteet julkisen sektorin lisäksi yksityisiin toimijoihin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi verkkokauppojen, kuluttajapankkipalveluiden, itsepalvelupäätteiden ja tietokoneiden on täytettävä saavutettavuusvaatimukset. Lainsäädännön tavoitteena on parantaa kaikkien mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluita yhdenvertaisesti.

Saavutettavuuden arviointi ja testaus

Saavutettavuuden parantaminen alkaa analyysilla. Automaattiset testausvälineet, kuten Axe, Lighthouse ja WAVE, voivat paljastaa yleisiä haasteita, kuten alt-tekstien puuttumisen tai riittämättömän kontrastin. Kuitenkin manuaalinen testaus on välttämätöntä, jotta voidaan varmistaa palvelun toimivuus aidoissa käyttäjätilanteissa.

Saavutettavuus on jatkuva prosessi

Saavutettavuuden parantaminen ei pääty yhteen arviointiin. Havaitut puutteet on priorisoitava ja korjattava systemaattisesti. Parhaiten saavutettavuus toteutuu, kun se integroidaan osaksi kehitysprosessia jo varhaisessa vaiheessa. Jatkuvat testaukset ja käyttäjäpalaute takaavat, että palvelut pysyvät kaikkien ulottuvilla myös tulevaisuudessa.

Saavutettavuus hyödyttää kaikkia

Saavutettavuus ei ole vain vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien käyttäjien etu, vaan se parantaa kokonaisuudessaan digitaalisten palveluiden laatua. Hyvin saavutettava verkkosivusto tarjoaa paremman käyttäjäkokemuksen, laajentaa potentiaalista asiakaskuntaa ja vahvistaa organisaation vastuullisuusimagoa. Lisäksi saavutettavat verkkosisällöt parantavat hakukonenäkyvyyttä, lisäten palvelun kävijämäärää.

Lisätietoa saavutettavuudesta

Saavutettavuuden huomioiminen ei ole vain lainmukaista, vaan se rakentaa reilumpaa ja käyttäjäystävällisempää digitaalista yhteiskuntaa.

Pinterest

Siirry yrityksen profiiliin Kisko Labs kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Kisko Labs - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Kisko Labs - Muita referenssejä

Kisko Labs - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia