Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mitä on ohjelmistorobotiikka?

BloggausMoni pohtii ovatko ohjelmistorobotiikka ja tekoäly vain trendisanoja. Mitä on ohjelmistorobotiikka ja mitä hyötyjä sen avulla voidaan saavuttaa? Ohjelmistorobotiikka eli RPA (Robotic Process Automation) tarkoittaa teknologiaa, jolla voidaan automatisoida rutiininomaisia työtehtäviä erilaissa prosesseissa. Robotiikan toiminnan alkuperäiseksi perusideaksi voisi luonnehtia ihmisen tekemän työn matkimista. Manuaaliset työvaiheet, joiden tekemiseen ei tarvita erityistä päättelykykyä tai ammattiosaamista, vievät yritysten työntekijöiltä yllättävän paljon sellaista aikaa, jonka voisi käyttää hyödyllisemmin vaativammissa tehtävissä. Tällaisissa tilanteissa ohjelmistorobotiikka voi säästää jopa 90 % tehtäviin aiemmin käytetystä työajasta ja työntekijät pääsevät keskittymään kehittävämpiin työtehtäviin manuaalisten tehtävien sijaan.

Miten robotti toimii?

Ohjelmistorobotti on työasemalle tai palvelinympäristöön asennettava ohjelmisto, johon voidaan opettaa erilaisia työnkulkuja yrityksen käyttämiin järjestelmiin. Ohjelmistorobotti käyttää samoja järjestelmien käyttöliittymiä kuin ihmisetkin, joten opetettu työnkulku koostuu pitkälti painalluksista, tiedon keräämisestä ja syöttämisestä. Ohjelmistorobotti voidaan myös opettaa mm. vertaamaan tietoja järjestelmien välillä sekä tekemään näiden tietojen perusteella päätöksiä, jotka vaikuttavat robotin toimintaan.

Ohjelmistorobotti voi toimia täysin itsenäisesti ilman erillistä ohjausta esimerkiksi lajittelemassa sähköposteja oikeille henkilöille sähköpostiviestin sisällön perusteella kellon ympäri. Tai vaihtoehtoisesti ohjelmistorobotti voi toimia yhdessä ihmisen kanssa, jolloin ihminen pystyy ohjaamaan ohjelmistorobotin tekemää työtä yksityiskohtaisemmin, mutta robotti hoitaa prosessista aikaa vievän manuaalisen ja toistuvan osuuden. Tästä esimerkkinä erilaiset tietojen noudot järjestelmistä. Ihminen voi määritellä robotille helposti mitä tietoja ja miltä aikaväliltä kaivataan ja kun robotti tämän informaation saa se lähtee tekemään varsinaista noutotyötä ja ilmoittaa taas ihmiselle, kun työ on suoritettu ja mistä informaatio löytyy.

Miksi robotiikkaa kannattaa hyödyntää?

Merkittävien kustannussäästöjen lisäksi robotiikalla on myös muita etuja. Työntekijöiden työtyytyväisyys nousee, kun he pääsevät keskittymään liiketoiminnan kehittämiseen, asiakaspalveluun ja vaativampiin ongelmanratkaisuihin. Ohjelmistorobotit mahdollistavat myös projektit, joihin kuluisi valtava määrä henkilötyötunteja. Ihmisten tekemänä tällaisia projekteja ei toteutettaisi, mutta projektin voikin antaa robotille hoidettavaksi. Robotti ei tee näppäilyvirheitä eikä kyllästy manuaalityöhön. Työympäristö ei ole robotille merkityksellinen ja se jopa ilmoittaa itse tekemänsä työn virheraportit käyttäjälleen.

Robotti ei kuitenkaan sovi kaikkiin työtehtäviin. Myös tulevaisuudessa tarvitaan osaavia ammattilaisia ihmisälyä vaativiin tehtäviin, mutta robotti voi toimia rinnalla väsymättömänä apurina.

Asiakaskokemuksia ohjelmistorobotiikasta

Starialla on toteutettu kaiken kokoisia ohjelmistorobotiikan ratkaisuja sekä sisäisille sidosryhmille että ulkoisille asiakkaille. Tässä kolmen edelläkävijän kokemuksia.

Kiinteistömaailma  Koko ketjun CRM kuntoon

Kiinteistömaailman ohjelmistorobotiikkaprojektin tavoitteena oli siivota CRM-järjestelmä. Huubertiksi nimetty robotti kävi läpi koko asiakasrekisterin ja poisti tupla kontaktitietoja eli duplikaatteja annettujen sääntöjen mukaan. ”Suurin hyöty on siivottu asiakasrekisteri, josta kiinteistönvälittäjien on helpompi löytää omat asiakkaansa. Meillä oli todella paljon duplikaatteja järjestelmässä ja projekti oli niin valtava, ettei siihen olisi riittänyt edes yhden henkilön vuoden työtunnit”, Kiinteistömaailman tietojärjestelmien kehityspäällikkö Mirka Mäkinen pohtii.

Newsec – Henkilöstötyytyväisyyttä ja tehokkuutta

Newsec aloitti kunnianhimoisella prosessilla. Ruttuseksi nimetty robotti hoitaa saunavuoro- ja autopaikkavarausten laskuttamisen kopioimalla tiedon sähköisestä huoltokirjasta laskutusjärjestelmään. ”Tärkein syy RPA-projektin aloittamiseen oli kuitenkin henkilöstötyytyväisyys. Haluttiin vapauttaa asiantuntijoiden aikaa rutiinitöistä merkityksellisempiin tehtäviin”, Newsecin projektipäällikkö Lauri Pulkka kertoo.

Hämeen Autovaruste – Tehokkuutta manuaalisiin prosesseihin

Hämeen Autovarusteella kiinnostuttiin ohjelmistorobotiikasta, koska yrityksessä tunnistettiin useita eri osa-alueita, joissa robotiikalla voitaisiin helpottaa ihmisten tekemää manuaalista työtä. ”Ohjelmistorobotti vie ostolaskuja järjestelmään, tallentaa muistiotositteita, ajaa raportteja, hakee verkosta yritysasiakkaiden verkkolaskutusosoitteita asiakasrekisteriin ja etsii YTJ:stä y-tunnuksia asiakastietoihin sekä merkitsee toiminnan lopettaneet yritykset”, Hämeen Autovarusteen talouspäällikkö Jaana Järvelä listaa.

Oletko valmis ottamaan ensimmäiset askeleet manuaalisen työn vähentämiseen? Avaa tästä pdf-muotoinen ohjelmistorobotiikan ostajan opas tai varaa ilmainen konsultointi asiantuntijan kanssa.

Pinterest
Staria Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Staria kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Asiakkuudenhallinta CRM
BI ja raportointi
Taloushallinto

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys
Ohjelmistorobotiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö

Omat tagit

UiPath
ohjelmistorobotiikka

Siirry yrityksen profiiliin Staria kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Staria - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Staria - Muita referenssejä

Staria - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia