Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Suorituskyvyn johtaminen eli EPM – mitä ihmettä se tarkoittaa?

BloggausKäsitehirviö kätkee taakseen asioita, joiden kehittämistä yksikään menestyvä organisaatio ei voi unohtaa. Toimivilla teknisillä ratkaisuilla suorituskyvyn johtaminen tuo useita hyötyjä.

Organisaation suorituskyvyn johtaminen tulee englannin kielen sanoista Enterprise Performance Management (EPM). Se on termi, jota käytetään yleisesti kuvaamaan yhtä yrityksen keskitetyistä johtamistehtävistä. Suomen kielessä puhutaan myös suunnittelusta tai liiketoiminnan suunnittelusta. Englannin kielessä käytetään myös termejä Corporate Performance Management (CPM), Business Performance Management (BPM) ja Financial Planning & Analysis (FP&A). Tosin näistä jälkimmäinen viittaa yleensä talouden suunnitteluun ja ulkoiseen laskentaan, kun taas EPM voi sisältää strategista integroitua suunnittelua ja sisäistä laskentaa.

Vaikka käsitteitä on monia, on suorituskyvyn johtamisen tarkoitus selvä: sen avulla organisaatio pyrkii tunnistamaan suorituskyvyn nykytilan sekä kehittämään ja johtamaan sitä kohti organisaation strategisia tavoitteita.

Suorituskyvyn johtamisessa kuvataan yrityksen johtamiseen tarvittavat menetelmät ja ratkaisut, ja se sisältää seuraavat johtamisprosessit:

  • budjetointi, suunnittelu, ennustaminen
  • yrityksen arvonmuodostuksen mallintaminen
  • tulosten konsolidointi
  • suorituskyvyn analysointi.


"Suorituskyvyn johtamisen avulla organisaatio pyrkii tunnistamaan suorituskyvyn nykytilan sekä kehittämään ja johtamaan sitä kohti organisaation strategisia tavoitteita."


 

ERP-järjestelmä ja Excel eivät riitä

Suorituskyvyn suunnittelussa, mittaamisessa ja analysoinnissa käytetään yleensä keskeisiä avainmittareita (KPI). Suorituskyvyn mittarit voivat liittyä yrityksen talouteen, kuten sijoitetun pääoman tuottoon tai liikevoittomarginaaliin, mutta ne voivat kuvata myös tuotannon, myynnin tai ostojen suoriutumista.

Joskus suorituskyvyn johtamisen välineeksi ymmärretään organisaation toiminnanohjaus- eli ERP-järjestelmä. Usein se ei kuitenkaan sellaisenaan riitä niihin tarpeisiin, joita suorituskyvyn johtamisen menetelmillä tavoitellaan. Toiminnanohjausjärjestelmä toimii kyllä hyvin tietojen syöttövälineenä, kirjanpidon ratkaisuna, varastonhallinnan työkaluna tai projektihallinnan ja laskutuksen työvälineenä. Sen haasteet tulevat kuitenkin vastaan esimerkiksi budjetoinnissa, rullaavassa ennustamisessa, pitkän tähtäimen suunnittelussa, erilaisten simulointien tai skenaarioiden vertailussa tai tulosten mittaamisessa.

Usein organisaatiot yrittävät selviytyä ERP:n aiheuttamista puutteista suorituskyvyn johtamisessa Excelin avulla. Excel-pohjaisessa suunnittelussa tulevat kuitenkin rajat helposti vastaan. Saksalainen Business Application Research Center osoitti tutkimuksessaan, että peräti 83 prosenttia vastanneista kertoi olevansa tyytymättömiä Excelin käyttöön. Syiksi vastaajat ilmoittivat sellaisia asioita kuin joustamattomuus, datan huono laatu ja liian suuri ajanhukka.

Oikea EPM-sovellus sen sijaan on toista maata. Sen keskeiset hyödyt voidaan kiteyttää kolmeen seikkaan:

  1. EPM-sovelluksen avulla talous- ja muu suunnittelu sekä raportointi ja konsolidointiprosessit voidaan automatisoida, jolloin turha rutiinityö vähenee ja virheiden määrä pientyy.
  2. EPM on integroitu suunnitteluratkaisu, jossa hyödynnetään useista eri lähteistä ja osastoilta peräisin olevaa dataa. Sen avulla voidaan siten analysoida ja johtaa organisaatiota kokonaisuutena, jolloin voidaan estää liiketoiminnan siiloutuminen esimerkiksi eri osastoille.
  3. EPM mahdollistaa erilaiset simuloinnit ja entä jos -tarkastelut.

Miten suorituskyvyn johtaminen onnistuu käytännössä?

Suorituskyvyn johtaminen edellyttää, että organisaatio asettaa tavoitteita ja seuraa niiden toteutumista. Tähän tarvitaan puolestaan sekä organisaation sisäisiä toimenpiteitä että suorituskyvyn johtamista varten rakennettu työkalu – muutoin suorituskyvyn johtaminen menee metsään.

Asiakkaamme, henkilöstöpalveluyhtiö Seure siirtyi käyttämään Jedox-ohjelmistoa osana liiketoiminnan suunnitteluratkaisujen uudistamista. Nykyisin yhtiön tulosennusteet syntyvät Jedoxilla integroidusti myynnin suunnittelun, henkilöstösuunnittelun, muiden kiinteiden kulujen sekä tuotannon suunnittelun kautta. Seuren talous- ja analytiikkajohtaja Teemu Kaipiainen on tyytyväinen ratkaisuun: sen myötä tiedon luotettavuus on nimittäin parantunut, eikä yhtiön asiantuntijoiden enää tarvitse käyttää aikaansa tietojen siirtelyyn paikasta toiseen.

Lue lisää asiakastarinastamme!

Pinterest
Innofactor Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Innofactor kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Jedox
Suorituskyvyn johtaminen

Siirry yrityksen profiiliin Innofactor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Innofactor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Innofactor - Muita referenssejä

Innofactor - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia