Aloitimme viime keväänä Ite wikin blogimediassa juttusarjan, jossa it-alalla eri tehtävissä työskentelevät henkilöt pääsivät kertomaan omin sanoin työtehtävistään ja tyypillisestä työpäivästään. Sarja oli niin suosittu, että jatkamme sitä myös tänä syksynä.

Syksyn ensimmäisessä osassa työtehtävistään kertoo ohjelmistokehityksen ja laadunvarmistuksen asiantuntijayrityksessä Softabilityssä työskentelevä Jan Tillander. Tillander toimii ohjelmistokonsulttina asiakkaiden projekteissa ja kertoo nyt, millaista on ohjelmistokonsultin työ.

 

Miten päädyit töihin it-alalle?

Alalle päätyminen oli täyttä sattumankauppaa. Lapsuuden haaveammatti oli lentäjä, mutta se kariutui ja sen jälkeen minulla ei ollut erityisiä suunnitelmia. IT-alalla oli kova imu ja nousukausi menossa, joten innostuin alasta.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Ennen nykyistä toimenkuvaani ehdin työskennellä IT-alan tehtävissä toistakymmentä vuotta. Opiskeluaikoina työskentelin kaupan alalla ja rakennustöissä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työyhteisössäni on käytössä ketterät menetelmät (scrum) joten tyypillinen työpäivä riippuu aika vahvasti siitä, missä vaiheessa sprintiä ollaan. Sprintin alussa sekä lopussa painotus on enemmän projektin suunnittelussa sekä katselmoinnissa palaverien muodossa. Sprintin keskellä tyypillinen työpäivä koostuu aamupalaverista, jossa lyödään lukkoon suunnitelma kyseisen päivän osalta. 

Aamupalaverin lisäksi työpäivään kuuluu ohjelmistosuunnitteluun kuuluvia tehtäviä sekä jonkin verran palavereita. Vapaamuotoiset keskustelut kollegoiden kanssa ovat tärkeässä roolissa ja niiden parissa menee myös aikaa päivittäin.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Työssäni parasta on ongelmien ratkaiseminen ja uusien teknologioiden tutkiminen ja soveltaminen projekteihin. Hankalinta on ollut korona-aikana toteuttaa sellaisia työvaiheita, jotka vaativat tiivistä yhteistyötä kollegoiden kanssa ja joka aiemmin on hoidettu samojen laitteiden äärellä.

Mikä on ollut tähänastisen it-urasi mieleenpainuvin hetki?

Työskentelin Saksassa IT-alan tehtävissä noin kahden vuoden ajan ja monet mieleenpainuvimmista hetkistäni liittyivät monikulttuurisuuteen ja työtehtävien haasteellisuuteen, johon yhdistyi samalla asuminen uudessa maassa ja uusien tapojen opettelu. Kollegat eivät aina muistaneet, etten osannut saksaa, vaan lähettivät työviestejä usein saksan kielellä. Vastailin viesteihin sujuvasti suomeksi.

Mainitse muutamia teknologioita, joita tällä hetkellä käytät säännöllisesti työssäsi?

Työkalupakkiini kuuluu suhteellisen monta työkalua. Tuotteen hallintaan olemme valinneet kaupalliset työkalut, joilla suunnitellaan tulevat ominaisuudet tuotteeseen, ominaisuuksien aikataulutus sekä seurataan ominaisuuksien valmiustasoa. Tämän lisäksi on käytössä ohjelmistokoodin kehittämiseen erilaisia ympäristöjä sekä versionhallinta, joka mahdollistaa monen suunnittelijan yhteistyön.

Korona-aikana yhdeksi tärkeimmäksi työkaluksi on tullut erilaiset etäpalaverointisovellukset.

Mikä digitalisaatioon/it-alaan liittyvä teema tai uusi teknologia sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Tällä hetkellä koneoppiminen ja tekoäly kiinnostavat ja niiden hyödyntäminen työtehtävissäni, erityisesti tuotteiden testaamisessa. Ohjelmistotuotteet ovat nykyisin monimutkaisia ja isoja, joten ominaisuuksien testaaminen perinteisillä menetelmillä on aikaa vievää ja kombinaatioiden suuri määrä vie valtavasti resursseja, kun testausta suunnitellaan ja ylläpidetään.

Miten kuvailisit yrityksenne työkulttuuria?

Monikulttuurisessa työyhteisössämme ilmapiiri on avoin ja rento ja työntekijät ovat sitoutuneita ammattilaisia. Työajat ovat joustavat ja toisaalta jos tulee tilanteita, joissa päivää täytyy pidentää, kaikki ovat siihen valmiita.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle tai alaa harkitsevalle henkilölle?

Yleisesti ottaen vinkkinä työelämää aloitteleville tai uraa vaihtaville on se, että kannattaa suuntautua sellaisiin töihin, joista tulee hyvä fiilis eikä aamulla harmita lähteä töihin. Itselleni harrastuksesta tuli työ ja se pitää motivaatiota yllä. Palkitsevinta tässä työssä ovat uudet oivallukset ja ratkaisut, jotka näkyvät parannuksina loppuasiakkaille asti.

 

Softabilityn Ite wiki -profiili
Softabilityn verkkosivut

Kansikuva: Jan Tillander / Softability


Lue myös sarjan aiemmat osat:

 

Maajussista it-alalle – Soulcoren Urpo Sippolan mukaan parasta ohjelmistokehittäjän työssä on uuden oppiminen

Mekaniikkasuunnittelijasta Product Owneriksi – Mikko Suomalaisen tehtävä on varmistaa, että sovellus vastaa käyttäjän tarpeisiin

RPA-konsultti automatisoi eri toimialojen prosesseja – Jorma Toivonen on ollut tyytyväinen uravalintaansa, vaikka päätyi it-alalle sattumalta

Geniemin designer nauttii it-alalla etenkin työn vapaudesta – alun perin kuvataiteilijaksi valmistunut Riikka Vaahtera päätyi alalle sattuman kautta

Vaihtuvat asiakasprojektit ovat Teemu Huttusen mielestä parasta it-konsultin työssä – Full Stack -kehittäjää kiinnostaa nyt erityisesti React Native