Juttusarjamme it-alan työn arjesta on edennyt jo neljänteen osaan. Tällä kertaa tutustumme ohjelmistorobotiikan parissa työskentelevään ammattilaiseen, kun ääneen pääsee Starian RPA-konsultti Jorma Toivonen.

Miten päädyit töihin it-alalle?

Hieman sattumalta kenties. Opiskelin kauppatieteiden maisteriksi laskentatoimen pääaineesta, enkä valmistuttuani oikeastaan edes hakenut it-alan töitä. Tuolloin oli kuitenkin heikko työmarkkinatilanne, enkä pitkästä hakurupeamastani huolimatta tullut valituksi ”oman alan” töihin. Lopulta osin puolisoni rohkaisemana päädyin hakemaan Starian koulutusohjelmaan, jossa he etsivät tulevia NetSuite-järjestelmäkonsultteja, ja tulin kuin tulinkin valituksi osaksi mahtavaa porukkaa.

Jo tuon koulutusohjelman aikana kuulin, että Starialla aloiteltiin uutta ohjelmistorobotiikkaliiketoimintaa, johon etsittiin yrityksen sisältä asiasta kiinnostuneita henkilöitä. Otin asiasta selvää ja kiinnostuin teknologiasta, joten ilmoittauduin mukaan. Ei mennyt kovin kauaa, kun olin jo suorittanut ensimmäisen UiPath-kehittäjän sertifikaatin, ja aloimme toteuttaa ensimmäisiä sisäisiä automaatioita Starialla.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Työurani on alkanut sähköasentajan apumiehenä isäni yrityksessä. Armeijan jälkeen päädyin ensin raskaiden nosturiosien pakkaajaksi/varastomieheksi Konecranes Oyj:lle, ja opiskeltuani muutaman vuoden yliopistossa pääsin pääkonttorille varaosien ostajan tehtäviin kesätöihin.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillinen työpäiväni koostuu asiakkaiden projektien edistämisestä. Toisin sanoen ohjelmistorobottien suunnittelusta ja kehittämisestä, sekä jo tuotannossa olevien robottien ylläpitotoimenpiteistä.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta työssäni on projektien vaihtelevuus. RPA-konsulttina pääsee näkemään (ja automatisoimaan) laajan kirjon eri toimialojen erilaisia prosesseja. Koenkin, että näin myös oppii hyvin paljon. Haastavimmaksi asiaksi olen todennut työmääräarvioiden antamisen. Kaiken muun voi oppia, mutta neljän vuoden ja kymmenien projektien jälkeen työmäärien arviointi tuottaa edelleen tuskaa.

Mainitse muutamia teknologioita, joita tällä hetkellä käytät säännöllisesti työssäsi?

UiPath-alustaan liittyvät automaatiotekniikat, kuten UI-automaatio ja Citrix-automaatio. Lisäksi eri ohjelmistojen rajapintoja hyödynnetään yhä kasvavissa määrin siellä, missä mahdollista. Automaatiot ovat aina kokonaisuuksia, joissa eri teknologioita yhdistellään joustavasti ja etsitään fiksuinta tapaa toteuttaa eri prosessin osat.

“Ei tämäkään asia rakettitiedettä ole, ja netti on nykyään pullollaan esimerkiksi laadukkaita ja täysin ilmaisiakin ohjelmointikursseja.”

Mikä digitalisaatioon/it-alaan liittyvä teema tai uusi teknologia sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Kvanttiohjelmointi ja sen hyödyntäminen liiketoiminnassa kiinnostaa. Alana se on vielä lapsen kengissä, mutta kvanttitietokoneiden kehitys on viime vuosina ottanut suuria harppauksia.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle tai alaa harkitsevalle henkilölle?

Omasta varsin olemattomasta it-taustani johtuen vinkkini on ehkä eniten suunnattu alaa opiskelemattomille tai alan vaihdosta harkitsevalle. Kannattaa olla rohkea ja pohtia it-alaa vaihtoehtona, vaikkei aiempaa taustaa sieltä olisikaan. Ei tämäkään asia rakettitiedettä ole, ja netti on nykyään pullollaan esimerkiksi laadukkaita ja täysin ilmaisiakin ohjelmointikursseja. Myös eri teknologioihin/alustoihin liittyviä sertifikaattikursseja saa itsenäisesti suoritettua netin kautta koska tahansa.

 

Starian Ite wiki -profiili

Starian verkkosivut

Kuva: Staria

 

Lue myös juttusarjassa aiemmin ilmestyneet haastattelut:

Geniemin designer nauttii it-alalla etenkin työn vapaudesta

Vaihtuvat asiakasprojektit ovat Teemu Huttusen mielestä parasta it-konsultin työssä – Full Stack -kehittäjää kiinnostaa nyt erityisesti React Native

Sairaanhoitaja vaihtoi töihin it-alalle – Heidi Harjulan työpäivissä vuorottelevat ohjelmistojen käyttöönottokoulutukset, asiakastuki ja käyttöliittymätestaus