It-alan työelämästä kertovan juttusarjan kolmannessa osassa Geniemin Riikka Vaahtera kertoo omasta urastaan designerinä. Vaahteran uratarina onkin melko poikkeuksellinen, sillä hän on valmistunut alunperin kuvataiteilijaksi ja on tunnettu myös Suomen valokuvaajaskenessä.

Miten päädyit töihin it-alalle?

Päädyin alalle sattuman kautta. Olin juuri vaihtanut työpaikkaa mainostoimistosta toiseen, kun tuttuni ilmiantoi minut Geniemille ja Essi Wäck otti minuun yhteyttä. Seuraavana aamuna taisin olla jo haastattelussa, ja illalla tein ennakkotehtävänä pienen työnäytteen. Muutaman päivän päästä allekirjoitettiin työsopimukset. Olin toki miettinyt it-alaa puolivakavissani jo aiemmin, mutten ollut uskaltanut tehdä päätöstä asiasta, joten jäin kyllä tuttavalle ison palveluksen velkaa.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Valmistuin kuvataiteilijaksi 2011, eli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen aloin opetella itsenäisesti graafista suunnittelua, sillä tuttavani kyselivät jatkuvasti apuja kaikenlaisiin taittohommiin, ja hulluna suostuin. Pian olin lehtikustantamossa päivätöissä, josta siirryin homman käytyä tylsäksi mainostoimistoon. Päädyin onnekseni Mediaportaalle, jonka johto oli vähintään yhtä hullunrohkeaa kuin minäkin, joten pääsin tekemään alusta saakka isojakin sivustouudistuksia ja parhaimmillaan meillä väännettiin jopa appeja. Mainosala piti otteessaan noin 6 vuotta, jonka aikana ehdin opiskella itsenäisesti lisää digitaalisesta suunnittelusta, palvelumuotoilusta, työpajojen fasilitoinnista ja käyttöliittymistä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillisesti päivä alkaa sähköpostien ja Slack-viestien läpikäynnillä ja niihin vastaamisella. Suunnitteluhommat aikataulutetaan jo viikkoja etukäteen, mutta käytännössä jokainen päivä tuo aina mukanaan yllätyksiä. Pyrin pyhittämään jonkin verran keskeyttämätöntä aikaa leiskojen suunnittelulle, jolloin en sovi palavereja tai lue viestejä. Näin pysyn aikataulussa ja pystyn keskittymään.

”Käytännössä jokainen päivä tuo aina mukanaan yllätyksiä.”

Palavereja on tavallisesti muutamia päivässä. Joskus pallottelemme suunnitelmia sisäisesti läpi, ja säännöllisesti esitellään asiakkaalle missä mennään. Korona-aikana ollaan enimmäkseen etäyhteyksien varassa. Työaika joustaa, joten jos jonakin päivänä venyy töistä lähtö, voi vastaavasti nukkua seuraavana aamuna pitkään tai pitää loppuviikosta lyhyemmän päivän.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta on vapaus ja vastuu sekä mahdollisuus kehittää itseään ja tiimin työtapoja. Koen myös työn mielekkäänä, ja saan tehdä asiakkaille joiden tuotteet ja palvelut sopivat omaan arvomaailmaani. Haastavinta on kontrolloida stressiä ja pitää huolta omista rajoista. Jokainen projekti tuo myös uusia teknisiä haasteita, ja aina oppii jotain uutta.

Mikä digitalisaatioon/it-alaan liittyvä teema tai uusi teknologia sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Saavutettavuus puhuttaa ja askarruttaa. Haluan ajatella, ettei se tarkoita designin osalta paluuta 90-luvulle. Etsin jokaisessa projektissa tapoja taklata saavutettavuusvaatimusten tuomat haasteet jollakin mielenkiintoisella ja visuaalisesti houkuttelevalla tavalla. Tällä hetkellä minua inspiroivat myös design systeemit, ja haaveilen sellaisen rakentamisesta jollekin pitkäaikaiselle asiakkaalle.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle tai alaa harkitsevalle henkilölle?

Kehottaisin luottamaan omaan osaamiseen ja hakemaan rohkeasti töihin. Ei kannata ajatella, ettei oma osaaminen riitä, tai että pitäisi olla tietynlainen koulutustausta, jotta voi työllistyä alalle. Kullanarvoisimmat opit tulee kokemuksen kautta, eikä kaikkea opi kuitenkaan koulun penkillä.

Geniemin ite wiki -profiili

Geniemin verkkosivut

 

Lue myös juttusarjan aiemmat osat:

Sairaanhoitaja vaihtoi töihin it-alalle

Vaihtuvat asiakasprojektit ovat Teemu Huttusen mielestä parasta it-konsultin työssä

 

Kansikuva: Riikka Vaahtera