It-alan työn arkea esittelevässä juttusarjassamme haastatellaan tällä kertaa Fastroin Mikko Suomalaista. Seuraavaksi selviää, millaista on Product Ownerin työ.

Miten päädyit töihin it-alalle tai miksi päätit lähteä opiskelemaan alaa?

Ollessani työttömänä 2010-luvun vaihteessa sain mahdollisuuden insinöörin täydennyskoulutukseen ammattikorkeakoulussa. Sisällön sai itse valita vapaasti ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Silloin tutustuin ohjelmointiin ja kiinnostuin aiheesta, joten päätin käydä kaikki mahdolliset ja merkittävimmät ohjelmistosuunnitteluun liittyvät kurssit tuon täydennyskoulutuksen aikana.

Koulutuksen aikana toteutin ajopäiväkirja-sovelluksen ja siihen web-hallintasovelluksen, jonka avulla sain osoitettua osaamistani. Se auttoi merkittävästi työnhaussa, ja siitä lähtien olenkin ollut töissä samalla työnantajalla. Tällä hetkellä siis jo reilut 10 vuotta.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Ennen ohjelmistosuunnittelijan uraa työskentelin mekaniikkasuunnittelijana ekoasetuotteita sekä ampumahiihdon taulu- ja ratajärjestelmiä valmistavassa yrityksessä.

Ohjelmistosuunnittelijan uran aloitin kehittäen mobiilisovelluksia Fastroin tuottamiin järjestelmiin. Matkan varrella olen työskennellyt lähes kaikkien yrityksen kehittämien sovellusten parissa. Jossain vaiheessa kiinnostuin enemmän siitä, miten tuottaa parempi käyttäjäkokemus. Myös käyttöliittymäsuunnittelu alkoi kiinnostaa entistä enemmän. Pian pääsin hyödyntämään näitä asioita myös työtehtävissäni. Tutustuin myös Behaviour Driven Development-, User Story Mapping- ja Feature Mapping -menetelmiin. Näiden aiheiden saattelemana aloitin nykyisen työni Product Owner -roolissa.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työskentelen kansainvälisille markkinoille tarkoitetun asiakashallinta- ja toiminnanohjausjärjestelmän parissa. Työkielenä on englanti.

Työtehtäväni koostuvat pääosin tuotemäärittelyistä Product Management -tiimissä. Development -tiimi toteuttaa tuotemäärittelyjen pohjalta sovelluksia järjestelmään. Minun tehtäväni on varmistaa yhteisymmärrys Product Management -tiimin ja Development-tiimin välillä. Niinpä tyypillinen työpäiväni koostuu tuotemäärittelystä, käyttöliittymäsuunnittelusta, toteutustehtävien priorisoinnista sekä sovelluskehitystyön tukemisesta. Päivääni mahtuu useita keskustelu- ja suunnittelutuokioita eri ihmisten kanssa.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta työssäni on uuden innovointi ja ratkaisujen keksiminen käyttäjän tarpeisiin yhteistyössä koko tiimin kanssa. Haastavinta on ehdottomasti varmistaa se, että Product Management -tiimi on ymmärtänyt oikein asiakkaiden tarpeet, ja että Development-tiimi on ymmärtänyt oikein Product Management -tiimin ratkaisun asiakkaan tarpeeseen. 

Mainitse muutamia teknologioita, joita tällä hetkellä käytät säännöllisesti työssäsi?

Etäneuvottelut mahdollistavat teknologiat, kuten videopuhelusovellukset (Google Meet) ja virtuaaliset valkotaulut (Google Jamboard, InVision Freehand).

“Minua kiinnostaa erityisesti Design Thinking koska haluan, että tuotamme aidosti hyötyä käyttäjillemme.”

Mikä digitalisaatioon/it-alaan liittyvä teema tai uusi teknologia sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Minua kiinnostaa erityisesti Design Thinking koska haluan, että tuotamme aidosti hyötyä käyttäjillemme: keskitymme käyttäjän kannalta olennaiseen pyrkien samalla parhaaseen mahdolliseen käyttäjäkokemukseen. Kuinka ymmärrämme käyttäjän tarpeet ja miten vastaamme niihin? Pelkät hienot teknologiat eivät sitä yksinään ratkaise, vaan teknologioita pitää osata myös soveltaa oikein ja oikeisiin asioihin. Teknologioiden ei pitäisi olla itseisarvo, vaan työvälineitä asiakastarpeiden ratkaisemiseen.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle tai alaa harkitsevalle henkilölle?

Suosittelen ottamaan kunnolla haltuun perusasiat, kuten Clean Code ja Agile Software Development. Ensimmäisen työpaikan suhteen ei kannata olla liian valikoiva. Pääasia on saada “jalka oven väliin”. Sen jälkeen uralla voi edetä ja erikoistua omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Alalla on valtavasti mahdollisuuksia ja erilaisia urapolkuja.

 

Fastroin Ite wiki profiili

Fastroin verkkosivut

Kuva: Mikko Suomalainen

 

Tutustu myös sarjan muihin osiin:

Sairaanhoitaja vaihtoi töihin it-alalle – Heidi Harjulan työpäivissä vuorottelevat ohjelmistojen käyttöönottokoulutukset, asiakastuki ja käyttöliittymätestaus

RPA-konsultti automatisoi eri toimialojen prosesseja – Jorma Toivonen on ollut tyytyväinen uravalintaansa, vaikka päätyi it-alalle sattumalta

Geniemin designer nauttii it-alalla etenkin työn vapaudesta – alun perin kuvataiteilijaksi valmistunut Riikka Vaahtera päätyi alalle sattuman kautta

Vaihtuvat asiakasprojektit ovat Teemu Huttusen mielestä parasta it-konsultin työssä – Full Stack -kehittäjää kiinnostaa nyt erityisesti React Native