Helsingin yliopiston historian suosituimmaksi kurssiksi nousseen Elements of AI:n jatko-osa aukeaa tänään. Building AI nimeä kantavan verkkokurssin takaa löytyy yliopiston lisäksi teknologiayhtiö Reaktor.

Elements of AI:n ensimmäisen osan tavoin myös jatkokurssi on tarkoitettu kaikille tekoälystä kiinnostuneille ja sen voi suorittaa maksutta kurssin MOOC-alustalla. Kurssin tarkoitus on tuoda tekoälyä tutuksi ennen kaikkea niille ihmisille, jotka eivät ole teknologia-alan ammattilaisia. 

“Tekoäly näkyy elämässämme esimerkiksi suoratoistopalveluiden suosittelualgoritmeina ja kasvojentunnistustekniikoina. Haluamme tehdä tutuksi ne työkalut, joilla tekoälyjärjestelmiä luodaan. Näin ihmiset pääsevät osaksi tätä yhteiskunnan muutosta eivätkä vain sopeudu jonkin teknologiaeliitin tekemisiin”, sanoo Building AI -kurssin vastuuopettaja, tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roos yliopiston tiedotteessa.

Kurssin kautta avaamme opiskelijoille väylän tekoäly-yhteisöön sekä autamme heitä kartuttamaan työelämän kannalta tärkeää osaamista.

Building AI keskittyy tekoälyohjelmien toiminnan mahdollistaviin algoritmeihin. Yliopisto kertoo, että kurssin voi suorittaa kolmella eri vaikeustasolla. Helpoimmalla tasolla ei tarvitse koodaustaitoja, mutta kahdella vaikeimmalla tehtävät vaativat Python-kielen perusteiden tuntemista. 

 

Building AI -kurssi on jaettu 5 osioon. Kuva: kuvakaappaus

 

“Building AI rakentaa sillan perustason ja koodaustaitoa vaativien kurssien välille. Kurssin kautta avaamme opiskelijoille väylän tekoäly-yhteisöön sekä autamme heitä kartuttamaan työelämän kannalta tärkeää osaamista. Lisäksi etsimme kurssin lopputöistä toteutuskelpoisia ideoita, joita yhdistämme niiden mahdollisiin toteuttajiin”, Reaktorin koulutusliiketoimintayksikkö Reaktor Educationin tekoälykoulutusvastaava Joni Suorsa kertoo.

Ensimmäisellä osalla jo yli puoli miljoonaa osallistujaa

Keväällä 2018 julkaistun Elements of AI -kurssin suosio on ollut valtaisa. Sille on ilmoittautunut jo yli 530 000 opiskelijaa ympäri maailmaa. Kurssin suorittaneista 40 prosenttia on naisia ja 25 prosenttia yli 45-vuotiaita. Reaktor Education ja Helsingin yliopisto kertovat tavoitteekseen opettaa tekoälyn perusteet yhdelle prosentille maailman väestöstä. Viime vuoden lopulla uutisoitiin kurssin kääntämisestä kaikille Euroopan Unionin virallisille kielille

“Tekoälyn käyttökohteita on hyvin vaikea tunnistaa, jos ei tunne teknologiaa tai käyttötarkoitus on vieras. Haluamme tarjota ihmisille konkreettisia välineitä AI:n mahdollisuuksien ymmärtämiseen – Eurooppa on tässä vielä enimmäkseen kokeiluvaiheessa”, toteaa Reaktorin tekoälyliiketoiminnan johtaja Hanna Hagström.

 

Kansikuva: kuvakaappaus

 

Lue myös:

State of AI in Finland raportti: Suomessa 1240 yritystä käyttää tekoälyä päivittäin

Tekoälykiihdyttämö listasi suomen parhaat tekoäly-yritykset

Tekoälytutkimuksen klassikko Turingin testi mittaa tietokoneen älykkyyttä – sen kehittäjä Alan Turing koki synkän kohtalon