Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut kuluttajatutkimuksen, joka valottaa koronaviruskevään vaikutuksia suomalaisten internetin käyttöön.

Poikkeusolot lisäsivät internetin välityksellä toimivien ääni- ja videopuheluiden käyttöä voimakkaasti. Jopa 55 % suomalaisista käyttää viikoittain internetin puhe- ja videopalveluita, kuten Zoomia, Skypeä tai WhatsAppin puhelutoimintoa. Osuuden kerrotaan kasvaneen 16 prosenttia edellisvuoden kevääseen verrattuna.

Nettipuheluiden jälkeen toiseksi eniten on lisääntynyt pikaviestittely erilaisilla pikaviestisovelluksilla kuten WhatsApp ja Facebook Messenger. Pikaviestejä lähetti viikoittain 82 % suomalaisista, ja niiden määrä edellisvuodesta oli kasvanut 5 %. Sosiaalista mediaa viikoittain käyttävien osuus laski muutaman prosenttiyksikön.

Poikkeusoloilla on ollut piristävä vaikutus monien viesti- ja somepalveluiden käyttäjämääriin kuluneen vuoden aikana ympäri maailmaa. Olemme uutisoineet muun muassa Zoomin lyöneen käyttäjäennätyksiä kevään aikana. Myös nuorten suosima videosovellus TikTok sekä pikaviestisovellus WhatsApp ovat rikkoneet kävijäennätyksiä kuluneen vuoden aikana.

”Etätyötä tekevien määrä kasvoi siis melko maltillisesti, vaikka etätyön määrä sitä tekevillä onkin saattanut moninkertaistua.”

Etätyöstä on ollut paljon puhetta kevään aikana, mutta etätyötä tekevien määrä ei kasvanut kovinkaan voimakkaasti. Etätyöläisten määrä kasvoi edelliskevääseen verrattuna 6 % ollen nyt 38 %. Etäopiskelijoiden osuus kasvoi 4 % ollen nyt 27 %.

”Etätyötä tekevien määrä kasvoi siis melko maltillisesti, vaikka etätyön määrä sitä tekevillä onkin saattanut moninkertaistua”, huomauttaa viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen Traficomin tiedotteessa.

 

 

Yli 90 prosentilla kotitalouksista oli loppukeväällä 2020 matkapuhelinverkon nettiyhteys, ja noin puolella suomalaisista oli kotonaan kiinteä verkkoyhteys. Lähes 80 prosentilla oli kotonaan langaton lähiverkko.

Matkapuhelimien ja tietokoneiden lisäksi muita nettiin kytkettyjä laitteita oli 61 prosentissa kotitalouksista, mikä oli 4 % enemmän kuin keväällä 2019. Erityisesti ovat lisääntyneet aktivisuusrannekkeet sekä muut terveyteen liittyvät laitteet, joita löytyy jo joka viidennestä kotitaloudesta.

Kuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy, ja sitä varten haastateltiin 2000 suomalaista huhti-kesäkuussa 2020.

 

Lue myös Sovelluskaupoissa kulutettiin ennätykselliset 23,4 miljardia dollaria vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja Miten korona vaikuttaa startup-yrityksiin? Slushin COVID-19 -kysely paljastaa