Kiinalaisen ByteDancen kehittämä someapplikaatio TikTok on kivunnut 2 miljardin käyttäjän kerhoon Facebookin rinnalle.

TikTok sekä sen kiinalainen versio Douyin ovat keränneet nyt yli kaksi miljardia latausta Google Play -kaupassa ja Applen App Storessa, kertoo TechCrunch. Koronavirus on vaikuttanut positiivisesti sovelluksen käyttäjämääriin, sillä vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä TikTokia ladattiin 315 miljoonaa kertaa. Se on 115 miljoonaa enemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä TikTokia ladattiin 315 miljoonaa kertaa

Facebookin ja TikTokin lisäksi 2 miljardin käyttäjän sovellusten kerhossa on liuta Facebookin omistamia sovelluksia: someyhteisö Instagram sekä pikaviestipalvelut Whatsapp ja Messenger.

TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu somepalvelu, joka julkaistiin alun perin vuonna 2016. Sen suosio alkoi kuitenkin kasvaa, kun ByteDance osti kilpailevan Musical.ly -sovelluksen ja yhdisti sen käyttäjineen TikTokiin vuonna 2018. TikTokin suurin markkina-alue on Intia, joka vastaa 30,3 prosentista sovelluksen latauskertoja. Sovellus on suosittu kuitenkin ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Käyttäjä voi sovelluksessa ottaa lyhyitä videoita puhelimellaan ja lisätä niihin musiikkia ja erilaisia efektejä. Videot tulevat näkyviin käyttäjän omaan profiiliin, ja käyttäjät voivat seurata toisiaan ja kommentoida toistensa videoita. Palvelu on erityisesti nuorison suosiossa, ja siellä leviävät erilaiset haasteet ja tanssit nousevat säännöllisesti uutisiin. TikTokista on noussut kansainväliseen valokeilaan myös kotimaisia “TikTok-julkkiksia”, kuten esimerkiksi kruunupyyläinen Jennifer Käld.

TikTokista on noussut kansainväliseen valokeilaan myös kotimaisia “TikTok-julkkiksia”.

Harva hittisovellus selviää ilman kohuja, eikä niiltä ole säästynyt myöskään TikTok. Palvelun kiinalainen taustayhtiö ja erikoinen moderointipolitiikka herättävät epäilyksiä.

Yritys on sensuroinut palvelustaan Kiinan kommunistista puoluetta kritisoivaa materiaalia sekä seksuaalivähemmistöjen, vammaisten ja ylipainoisten julkaisemaa sisältöä. Monet mediat ovat nostaneet esiin myös huolen lasten seksuaalisen hyväksikäytön riskeistä palvelussa, jolla on erittäin paljon nuoria käyttäjiä. Myös palvelun tietoturvan ympärillä on vellonut kohua, ja sitä on tutkittu Yhdysvalloissa uhkana maan kansalliselle turvallisuudelle.

Uutisoimme jo aiemmin tänä vuonna, että TikTok oli maailman toiseksi eniten ladattu sovellus vuonna 2019.

 

Lue myös Zoom peittosi kaikki käyttäjäennätykset: 10 miljoonasta 200 miljoonaan päivittäiseen käyttäjään kolmessa kuukaudessa ja Sovelluskaupoissa kulutettiin ennätykselliset 23,4 miljardia dollaria vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

 

Lähteet:

Iltalehti
Wikipedia