Euroopan johtavasta kasvuyritystapahtumasta tunnettu Slush julkaisi alkukesästä “Entrepreneurship Redefined” -tutkimuksen, joka käsittelee tulevaisuuden yrittäjyyttä. Tutkimusta varten haastateltiin 58 startup-alan huippuammattilaista Euroopasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Tutkimus jakautuu kolmeen eri teemaan: diversiteettiin ja inkluusioon, merkitykselliseen liiketoimintaan ja uudenlaisen yhteistyön kautta syntyviin innovaatioihin. 

Tutkimus kartoittaa tulevaa vuosikymmentä Suomessa ja Euroopassa

“Eurooppalainen startup-ekosysteemi on ottanut harppauksia eteenpäin. Olemme nähneet viime vuosikymmenen aikana Supercellin ja Spotifyn kaltaisia menestystarinoita ja sijoitukset startupeihin kasvavat vuosittain. Suomalaiset ja eurooppalaiset startupit ovat alkaneet kiinnostaa pääomasijoittajia myös Yhdysvalloissa ja Aasiassa, joka on selvä merkki siitä että Euroopassa piilee iso potentiaali”, Slushin toimitusjohtaja Miika Huttunen sanoo.

”Euroopassa ja erityisesti Suomessa on valtavaa potentiaalia rakentaa uusia menestystarinoita”

Tutkimuksella on takanaan vahva tukijajoukko, joka koostuu sekä suomalaisista että eurooppalaisista kasvuyrityksistä, sijoittajista ja startup-vaikuttajista. Myös monet Euroopan tunnetut pääomasijoittajat ovat antaneet kommenttinsa tutkimuksen teemoihin.

 

Tutkimuksen tukijoista löytyy useita suomalaisia ja eurooppalaisia kasvuyrityksiä. Kuva Slush

 

Tutkimus nostaa esille muun muassa kasvuun liittyvät rakenteelliset haasteet, jotka vaivaavat myös Euroopassa.

“Tosiasia on kuitenkin se, että Euroopan kasvuun liittyy myös monia rakenteellisia haasteita. Esimerkiksi sijoitukset naisten ja rodullistettujen ihmisten perustamiin startupeihin laahaavat perässä. Ala ei kohtele tasavertaisesti eri taustoista tulevia yrittäjiä. Nyt jos koskaan, erityisesti koronaviruspandemian aiheuttaman muutoksen keskellä, on oikea hetki pysähtyä ja arvioida minkälaista yrittäjyyttä haluamme tukea 2020-luvulla”, Huttunen kertoo.

Hän uskoo, että nyt julkaistu tutkimus avaa keskustelun yritysten menestykseen vaikuttavista tekijöistä.

”Toivomme, että tämä tutkimus toimii keskustelunavauksena ja herättelijänä alalle. Euroopassa ja erityisesti Suomessa on valtavaa potentiaalia rakentaa uusia menestystarinoita, ja me Slushilla haluamme olla etunenässä mahdollistamassa sitä.”

Tutkimuksen avainlöydöt

Tutkimusraporttiin oli koostettu 7 tärkeintä löytöä, jotka esittelemme lyhyesti alla.

1. Identiteettien ja lähtökohtien moninaisuus vaikeuttaa yhä teknologia-alalla menestymistä

European Tech 2019 -tutkimusdata osoittaa, että teknologia-alan “normista” eroavien on vaikeampaa menestyä alalla.

2. Monimuotoiset tiimit suoriutuvat paremmin, mutta saavat vähemmän rahoitusta

Vuonna 2019 Slushissa vieraili 3500 eri startup -yritystä. Näiden yritysten hakemuksista tehdyn tutkimuksen mukaan naisten jättämät hakemukset saivat vähemmän rahoitusta, mutta rahoitus osattiin hyödyntää paremmin.

 

Tutkimuksen mukaan enkeli- ja riskisijoittajat sitoutuvat todennäköisemmin YK:n vastuullisen kehityksen tavoitteisiin.

 

3. Positiivisesta vaikuttamisesta on tullut myös hyvää liiketoimintaa

Slushiin 2019 osallistuneista vuosien 2017-2019 aikana perustetuista startupeista ne, jotka tuottavat ratkaisua tiettyyn tarkoitukseen / kohteeseen (purpose-driven) tuottavat enemmän liikevaihtoa kuin ne jotka eivät.

4. Vastuullisten sijoitusten investointiympäristö rakentuu pohjalta

Slush tutki 1200 erilaista sijoittajan käyttäytymistä. Kävi ilmi, että enkeli- ja riskisijoittajat sitoutuvat todennäköisemmin YK:n vastuullisen kehityksen tavoitteisiin. Lisäksi tuli esiin, että tarkoitusperälliset teesit ovat tärkeämpiä yritysten alkuvaiheen sijoittajille.

5. “Unicorn” -yritysten arvostuksesta on tullut huomattavasti spekulatiivisempaa

“Unicorn” -yritysten eli yli miljardin arvoisten yksityisomistuksessa olevien startup-yritysten tuotot ovat pienentyneet vuosi vuodelta. Tämä tarkoittaa sitä, että miljardin dollarin arvostus nojaa entistä enemmän startupien tulevaisuuden odotuksiin eikä nykyhetken tuottoihin.

6. Syväteknologia (deeptech) yritysten eteneminen markkinoilla on hitaampaa

Slushissa vieraili 2019 noin 3500 syväteknologia-alan yritystä. Kävi ilmi, että hyvin harva tämän alan yritys oli onnistunut skaalautumaan markkinoilla vastaavalla tavalla kuin muiden alojen startupit.

7. Yritysyhteistyössä hardware -startupit etsivät ammattitaitoa ja yhteiskehitystä

Noin kolmasosa Slushiin osallistuneista startupeista täytti kyselyn aiheesta, miten he haluaisivat tehdä yhteistyötä yritysten kanssa. Datan mukaan software -startupit etsivät ensisijaisesti pääsyä markkinoille kun taas hardware -yritykset priorisoivat yhteiskehitystä ja asiantuntijuutta.

 

Lue tästä tutkimuksen 7 avainlöytöä kokonaisuudessaan

 

Lue myös: