Erilaiset sensorit, toisiinsa integroituvat laitteet ja kehittyvät tietoliikenneyhteydet tarjoavat monia mahdollisuuksia myös maataloudelle. Uusien teknologioiden ansiosta esimerkiksi viljelykasvien kasvun vaiheista ja hyvinvoinnista saadaan aiempaa täsmällisempää tietoa, mikä helpottaa tarkkojen kasvuennusteiden ja päätösten tekemistä.

Reilu vuosi sitten yhdysvaltalainen Boston Dynamics esitteli nelijalkaisen Spot-robotin, jota voidaan hyödyntää muun muassa maatiloilla.

Yhteistyökumppaninsa Rocosin keväällä YouTubessa julkaisemalla videolla robottikoira muun muassa paimentaa lampaita yhdessä oikeiden lammaskoirien kanssa. Sen kerrotaan kykenevän liikkumaan vaihtelevissakin maastoissa ja suoriutuvan itsenäisesti erilaisista tehtävistä. Kyydissään Spot voi kantaa niin infrapuna- kuin LiDAR-kameran sekä joukon käyttötarkoituksen mukaan räätälöityjä sensoreita, jotka keräävät dataa maanviljelijän tietojärjestelmiin.

Voit katsoa esittelyvideon alta.

 

 

Boston Dynamicsin mukaan Spotilla on monia muitakin käyttötarkoituksia esimerkiksi rakennus- ja kaivosalalla. Yhtiö kertoi toukokuun alussa, että uudistetussa Spot 2.0:ssa on mukana uusia ohjelmointirajapintoja, joiden myötä sovelluskehittäjillä on monipuolisemmat mahdollisuudet luoda sille erilaisia toimintamalleja. Viime viikolla se puolestaan ilmoitti, että yhdysvaltaisyritykset voivat viimein myös ostaa ikioman Spotin. Robotin hintalappu nousee kuitenkin 74 500 dollariin.

Toukokuussa Spotia kokeiltiin myös koronan vastaiseen taisteluun. Helsingin Sanomat uutisoi tuolloin, että robotin tehtävänä oli tarkkailla singaporelaisessa puistossa oleskelevia ihmisiä ja muistuttaa heitä riittävistä turvaväleistä.

”Pidetään Singapore terveenä! Olkaa hyvä ja pitäkää vähintään metrin etäisyys toisiinne, kiitos”, HS kertoo robotin huudelleen.

Mutta mitä robottilammaskoirasta tuumivat lampaiden kasvattajat?

Ainakaan englantilainen lammasfarmari ja kirjailija James Rebanks ei lämmennyt ajatukselle sen hyödyntämisestä, kun The Verge kysyi hänen mielipidettä asiasta.

“Robotti voi olla hyödyllinen työväline moniin tarkoituksiin, mutta lammaskoirana se on hyödytön ja ei-toivottu. Kukaan lampaiden kanssa työskentelevä ei halua tai tarvitse tätä”, hän jyrähti uutissivuston haastattelussa.

 

Myös Boston Dynamics julkaisi hiljattain uuden videon, jossa esitellään Spotia. Katso video alta.

 

Kansikuva: Boston Dynamics

 

Lue myös:

Espooseen valmistui älykaupungin pilottiympäristö