Mikä on VPN? VPN on lyhenne sanoista “Virtual Private Network” eli virtuaalinen erillisverkko.

VPN-yhteyttä käytetään salaamaan dataliikenne muodostamalla sille eräänlainen putki, jonka kautta data kulkee ensin suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jota ollaan käyttämässä.

VPN-yhteyksillä on monia käyttötarkoituksia. Kuluttajakäytössä tietokoneen tai mobiililaitteen käyttäjä voi erillisverkon avulla suojata oman dataliikenteensä, piilottaa IP-osoitteensa ja pitää yhteytensä yksityisenä julkisissa wifi-verkoissa. Yritys- tai organisaatiokäytössä VPN:ää käytetään muun muassa mahdollistamaan työntekijöiden pääsy yrityksen suljettuun verkkoon myös työpaikan ulkopuolelta.

VPN-yhteys auttaa suojaamaan dataliikenteen, piilottamaan IP-osoitteen ja pitämään yhteyden yksityisenä julkisessa wifi-verkossa.

VPN:ää käyttämällä laitteen fyysisen sijainnin voi salata, mikä mahdollistaa internetpalveluiden maaestojen kiertämisen. Tälle voi olla tarvetta esimerkiksi matkustaessa Kiinan tai Venäjän kaltaiseen maahan, joissa tiettyjä verkkosivuja sensuroidaan  – tai jos haluaa katsella elokuvia tai tv-sarjoja, joita ei tarjota Suomessa.

VPN-yhteyttä voi käyttää lataamalla laitteelle (esimerkiksi tietokoneelle tai älypuhelimelle) VPN-sovelluksen. Palveluntarjoajia on lukemattomia ja niiden valinnassa kannattaa olla tarkkana. The Verge uutisoi, että jopa valtaosa ilmaisista VPN-sovelluksista Androidille vuotaa dataa, eikä niiden tietoturva ole muutenkaan hyvällä tolalla. Luotettavan ja omiin käyttötarkoituksiin sopivan palveluntarjoajan valinnassa voi auttaa esimerkiksi VPN-yhteyksiä vertaileva vpnyhteys.fi.

VPN:n käyttäminen voi vaikuttaa verkon nopeuteen. Lähelläkin oleva VPN-palvelin voi hidastaa selailua hieman ja toisella puolella maapalloa oleva enemmän. Jotkut VPN-tarjoajat suosittelevat automaattisesti nopeinta vaihtoehtoa, ja oman verkkoyhteytensä nopeuden voi myös testata nopeustestillä.

VPN-yhteys tekee verkon käytöstä asteen turvallisempaa, mutta se ei pelasta kaikilta uhilta joita verkossa vaanii. VPN:n lisäksi jokaisen netin käyttäjän on syytä pitää huolta siitä, että oma tietoturvan työkalupakki on kunnossa: virustorjunta ajan tasalla, uniikit salasanat kaikkiin palveluihin sekä terve varovaisuus verkossa liikkuessa.

 

Katso alla olevalta videolta Techquickie -Youtube-kanavan ytimekäs selitys siitä, miten VPN-yhteys toimii.

 

Lähteet:
Yle, F-Secure

Lue myös Opiskelijat nimesivät houkuttelevimmat IT-alan työnantajat ja Miten korona vaikuttaa startup-yrityksiin? Slushin COVID-19 -kysely paljastaa.