Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Kuinka nopeasti kirjoitat älypuhelimella – tee kirjoitustesti ja osallistu Aalto-yliopiston tutkimukseen

17.10.2019 - Veera Kujansuu - Älylaitteet

Nuoret kirjoittavat minuutissa 10 sanaa enemmän kuin vanhempansa

Kuinka nopeasti kirjoitat älypuhelimen näppäimistöllä? Oletko salamanäppäilijä vai verkkainen näpyttäjä? Käytätkö kahta peukaloa, yhtä peukaloa vai kenties etusormea?

Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin tutkijat ovat analysoineet tutkimuksessaan 37 000 ihmisen älypuhelimella tekemän kirjoitustestin tuloksia.

”Testissä ne, jotka käyttivät kirjoittamiseen molempia peukaloita, ylsivät keskimäärin 38 sanaan minuutissa. Se on vain 25 prosenttia vähemmän kuin keskimääräinen nopeus perinteisellä näppäimistöllä, mikä on hämmästyttävä tulos”, kertoo tutkijatohtori Anna Feit ETH Zürichista Aallon tiedotteessa.

Testin nopein kirjoittaja ylsi huimaan 85 sanaan minuutissa, mutta tulos jää vielä jälkeen perinteisellä näppäimistöllä kirjoittamisen huippunopeudesta.

Testin nopein kirjoittaja ylsi huimaan 85 sanaan minuutissa, mutta tulos jää vielä jälkeen perinteisellä näppäimistöllä kirjoittamisen huippunopeudesta. Perinteisellä näppäimistöllä harjaantuneimmat käyttäjät yltävät noin sadan sanan minuuttivauhtiin.

Tutkijoiden mukaan älypuhelimen näppäilyn ja perinteisen näppäimistön kirjoitusnopeuden välinen ero kutistuu monesta syystä, joista yksi on puhelin kädessä vietetty aika. Testiin osallistuneet kertoivat käyttävänsä puhelinta keskimäärin kuusi tuntia päivässä.

Koko elämänsä kännykkää käyttäneiden nuorempien sukupolvien kirjoitusnopeus erottuu vanhemmista sukupolvista, jotka ovat tottuneet erilaiseen näppäimistöön. 10-19 -vuotiaat kirjoittivat minuutissa keskimäärin 10 sanaa enemmän kuin heidän vanhempiensa ikäluokka eli noin 40-vuotiaat.

 

Oman kirjoitusnopeutensa voi testata Aallon suomenkielisellä kirjoitustestillä

 

Kahdella peukalolla kirjoittaminen merkitsi nopeampaa kirjoitustahtia yhden sormen tekniikkaan verrattuna. Automaattinen korjaus vauhditti kirjoittamista, mutta ennakoiva tekstinsyöttö ei.

Automaattinen korjaus vauhditti kirjoittamista, mutta ennakoiva tekstinsyöttö ei. 

Myöskään kymmensormijärjestelmän osaamisella ei vaikuttanut olevan merkitystä kirjoitusnopeudelle.

“Kosketusnäytöllä kirjoittaminen on motorinen taito, joka opitaan itse vähitellen ilman varsinaista koulutusta. Toisaalta olisi kiehtovaa selvittää, millaisiin tuloksiin päästäisiin, jos kosketusnäytölle suunniteltaisiin aivan oma harjoitusohjelmansa”, Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta sanoo.

Tutkimus toteutettiin englannin kielellä. Tutkijoiden mukaan vielä on selvitettävänä esimerkiksi se, nopeuttaako ennakoiva tekstinsyöttö myös kirjoittamista suomen kielellä. Oman nopeutensa voi testata suomeksi käännetyllä kirjoitustestillä tästä linkistä ja samalla osallistua tutkimukseen.

Allekirjoittanut ylsi testissä 63 sanaan minuutissa ja oli tulosten mukaan nopeampi kuin 88 % testin tehneistä. Kirjoitin kahdella peukalolla ja ilman automaattista tekstinkorjausta. Virheitä minulla tuli 1,82 prosenttiin merkeistä. Vertailun vuoksi tein myös perinteisellä tietokoneen näppäimistöllä kirjoitustestin, jossa ylsin 83 sanaan minuutissa ja kirjoitin väärin kaksi sanaa.

Vaikka näppäilynopeudessa ei laitteiden välillä kovin merkittävää eroa ollutkaan, on älypuhelimella kirjoittaminen ainakin toistaiseksi sen verran turhauttavaa, että pitkiä viestejä lähettääkseni yleensä siirryn tietokoneen ääreen. Jää nähtäväksi, olisiko tulevaisuudessa mobiililaitteella kirjoittaminen niin sujuvaa, että tämänkin artikkelin olisi voinut näpytellä älyluurilla!

Muita julkaisuja

Johannes Puro - Tuotekehitys
Digitalisaation mahdollisuuksia – Etenemispolkuja digitaalisen alustan kehittäjälle
Veera Kujansuu - Kilpailuttaminen
Houmi auttaa kilpailuttamaan kiinteistövälittäjät ja remonttien tekijät
Suvi Lindström - LATO strategiatyökalu
LATO on työkalu organisaation strategian jalkauttamiseen ja johtamiseen
Johannes Puro - Verkkokauppa
TOP 12 Suomen parhaat verkkokaupat
Suvi Lindström - Tuotetiedonhallinta
Jopa 30 prosenttia tuotedatasta sisältää virheitä – keskitetty tuotetiedonhallinta (PIM) auttaa vaikuttavampien tuotekokemusten luomisessa
Johannes Puro - Art of Basware
Art of Baswaren teoksissa nuoret taiteilijat käsittelevät tekoälyä
Suvi Lindström - Hankinta
Tehokas ostaminen ja hankinta yrityksessä vaatii pitkälle viedyn automaation
Veera Kujansuu - Digiajan johtajan käsikirja
Digiajan johtajan käsikirja opastaa pärjäämään digiajan kilpailussa
Veera Kujansuu - Hankinnasta maksuun
Kohti parempaa laskutus- ja hankintaprosessia
Lataa lisää