logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Brutaalit nettisivut

7.11.2018 - Veera Kujansuu - Webdesign

Mielipiteitä jakava arkkitehtuurisuuntaus on siirtynyt kaduilta internetiin

Brutaalit nettisivut

Oletko koskaan kuullut brutaaleista nettisivuista?

Arkkitehtuurin suuntaus brutalismi syntyi 1950-luvulla vastavoimana hillitylle modernismille. Sana brutalismi juontuu ranskan kielen sanasta béton-brut, joka tarkoittaa raakaa betonia. Brutalismia luonnehtii rehellisyys materiaalille, muodolle ja rakenteelle. Karkeaa betonia ja rakenteita ei piiloteta kaunistelevien pinnoitteiden alle, eikä rakennuksia ole suunniteltu esteettisyys etusijalla. Niiden ei ole tarkoitus olla visuaalisesti “helppoja” tai kauniita.

Brutalismi ei ole pelkästään visuaalinen tyyli, vaan sen periaatteet juontuvat toiveikkaasta ideologiasta: arkkitehtuurin keinoin haluttiin luoda tasa-arvoinen jaettu kaupunkitila ja asuntoja joihin kaikilla on varaa. Brutalistinen kaupunki on futuristinen utopia. Valtaosa brutalismin suuntausta edustavista rakennuksista onkin alun perin rakennettu sosialistisiin maihin, julkisille organisaatioille ja vähävaraisten asunnoiksi.

Brutalismi jakaa mielipiteitä, sillä massiiviset harmaasta betonista rakennetut möhkäleet eivät ole monenkaan mielestä kovin kauniita ja tuovat mieleen ankeat neuvostolähiöt.

Verkko on täynnä brutalismille omistettuja nettisivuja ja Facebook-ryhmiä, mutta fanitus ei jää siihen: brutalismin ideologia on adoptoitu jopa nettisivujen suunnitteluun.

Rakentamisessa brutalismi poistui muodista 1980-luvulla, mutta karheanharmaat rakennukset ovat löytäneet uusia faneja netistä 2010-luvulla. Verkko on täynnä brutalismille omistettuja nettisivuja ja Facebook-ryhmiä, mutta fanitus ei jää siihen: brutalismin ideologia on adoptoitu jopa nettisivujen suunnitteluun.

 

Brutalistinen nettisivu: BIG

 

Millainen sitten on brutalistinen verkkosivusto?

Brutalist Websites on koonnut yhteen joukon brutalistisia nettisivuja. Niiden designia luonnehtivat samat periaatteet kuin brutalistista rakentamista: rehellisyys, funktionaalisuus, avoimuus, tasa-arvoisuus. Silmän miellyttäminen jätetään sivuosaan rakenteen, sisällön ja usein myös rohkeiden visuaalisten kokeilujen tieltä. Yksinkertaisesti toteutetut sivustot eivät vie paljoakaan kaistatilaa ja ovat helppoja selata.

Silmän miellyttäminen jätetään sivuosaan rakenteen, sisällön ja rohkeiden visuaalisten kokeilujen tieltä.

Brutalististen webbisivujen simppeli ja leikkisä visuaalinen ilme tuo mieleen internetin alkuajat. Kokeilevasti menneisyyttä kohti kurkottava design on vastavoima toinen toistaan samanlaisemmille, kauniille mutta persoonattomille nykypäivän verkkosivuille.

Moni brutalismilla leikittelevä nettisivu kuuluu design- tai muotialan toimijoille. Shokeeraavalla ”rumuudella” ja liioitelluilla muodoilla leikitellään myös nykypäivän huippumuodissa. Kenties brutalistiset webbisivut ovat osa suurempaa visuaalista liikehdintää, jossa on kyllästytty yhdenmukaiseen tylsän kauniiseen?

 

Tässä muutamia esimerkkejä brutalistisista verkkosivuista:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: Widewalls, Brutalist Websites

It-ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Tapahtumat & webinaarit

Kaikki it-alan tapahtumat »

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Talous
3d-räiskintä, sähkötupakka, ja kiinteistövälittäjät korvaava palvelu keräsivät suurimmat rahoituskierrokset 2018
Veera Kujansuu - Yrityskaupat
eCraft rakentaa Suomen suurimman Microsoft Dynamics-osaamiskeskittymän ostamalla EVRYn Dynamics-liiketoiminnan
Suvi Lindström - Innovatiivinen hankinta
Näin toimii innovatiivinen hankinta – jopa 1,75 miljardin arvosta julkisia hankintoja tavoitellaan tehtäväksi innovatiivisesti
Johannes Puro - Freelancerit
Top 10 parhaat freelancer-sivustot verkkosivujen suunnittelijan hakemiseen ja kokemuksia freelancerin käytöstä
Suvi Lindström - Open Source ERP
Ketterästi kehitetty Open Source ERP voittaa perinteisen ERP-projektin
Suvi Lindström - Yrityskaupat
Sininen Meteoriitti Oy siirtyi kokonaisuudessaan suomalaisomistukseen
Veera Kujansuu - Palkkatutkimus
IT-alan työntekijöiden anonyymi palkka- ja arvokysely
Johannes Puro - Älykäs toiminnanohjaus
Kohti älykästä toiminnanohjausta
Suvi Lindström - Ohjelmistokonsultointi
Ohjelmistokonsultti tuo it-projektiin täsmäosaamista – tai laajaa kokemusta C:stä Reactiin
Lataa lisää