Brutaalit nettisivut

7.11.2018 - Veera Kujansuu - Webdesign

Mielipiteitä jakava arkkitehtuurisuuntaus on siirtynyt kaduilta internetiin

Brutaalit nettisivut

Oletko koskaan kuullut brutaaleista nettisivuista?

Arkkitehtuurin suuntaus brutalismi syntyi 1950-luvulla vastavoimana hillitylle modernismille. Sana brutalismi juontuu ranskan kielen sanasta béton-brut, joka tarkoittaa raakaa betonia. Brutalismia luonnehtii rehellisyys materiaalille, muodolle ja rakenteelle. Karkeaa betonia ja rakenteita ei piiloteta kaunistelevien pinnoitteiden alle, eikä rakennuksia ole suunniteltu esteettisyys etusijalla. Niiden ei ole tarkoitus olla visuaalisesti “helppoja” tai kauniita.

Brutalismi ei ole pelkästään visuaalinen tyyli, vaan sen periaatteet juontuvat toiveikkaasta ideologiasta: arkkitehtuurin keinoin haluttiin luoda tasa-arvoinen jaettu kaupunkitila ja asuntoja joihin kaikilla on varaa. Brutalistinen kaupunki on futuristinen utopia. Valtaosa brutalismin suuntausta edustavista rakennuksista onkin alun perin rakennettu sosialistisiin maihin, julkisille organisaatioille ja vähävaraisten asunnoiksi.

Brutalismi jakaa mielipiteitä, sillä massiiviset harmaasta betonista rakennetut möhkäleet eivät ole monenkaan mielestä kovin kauniita ja tuovat mieleen ankeat neuvostolähiöt.

Verkko on täynnä brutalismille omistettuja nettisivuja ja Facebook-ryhmiä, mutta fanitus ei jää siihen: brutalismin ideologia on adoptoitu jopa nettisivujen suunnitteluun.

Rakentamisessa brutalismi poistui muodista 1980-luvulla, mutta karheanharmaat rakennukset ovat löytäneet uusia faneja netistä 2010-luvulla. Verkko on täynnä brutalismille omistettuja nettisivuja ja Facebook-ryhmiä, mutta fanitus ei jää siihen: brutalismin ideologia on adoptoitu jopa nettisivujen suunnitteluun.

 

Brutalistinen nettisivu: BIG

 

Millainen sitten on brutalistinen verkkosivusto?

Brutalist Websites on koonnut yhteen joukon brutalistisia nettisivuja. Niiden designia luonnehtivat samat periaatteet kuin brutalistista rakentamista: rehellisyys, funktionaalisuus, avoimuus, tasa-arvoisuus. Silmän miellyttäminen jätetään sivuosaan rakenteen, sisällön ja usein myös rohkeiden visuaalisten kokeilujen tieltä. Yksinkertaisesti toteutetut sivustot eivät vie paljoakaan kaistatilaa ja ovat helppoja selata.

Silmän miellyttäminen jätetään sivuosaan rakenteen, sisällön ja rohkeiden visuaalisten kokeilujen tieltä.

Brutalististen webbisivujen simppeli ja leikkisä visuaalinen ilme tuo mieleen internetin alkuajat. Kokeilevasti menneisyyttä kohti kurkottava design on vastavoima toinen toistaan samanlaisemmille, kauniille mutta persoonattomille nykypäivän verkkosivuille.

Moni brutalismilla leikittelevä nettisivu kuuluu design- tai muotialan toimijoille. Shokeeraavalla ”rumuudella” ja liioitelluilla muodoilla leikitellään myös nykypäivän huippumuodissa. Kenties brutalistiset webbisivut ovat osa suurempaa visuaalista liikehdintää, jossa on kyllästytty yhdenmukaiseen tylsän kauniiseen?

 

Tässä muutamia esimerkkejä brutalistisista verkkosivuista:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: Widewalls, Brutalist Websites

« Palaa blogin etusivulle

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Yrityskaupat
Suurimmat teknologiakentän yrityskaupat kautta aikojen
Suvi Lindström - Projektinhallinta
Tällainen on tulevaisuuden projektipäällikkö – ketterät menetelmät muuttivat projektinhallintaa
Johannes Puro
Tiedon hakemisen lyhyt historia – Digitaaliset alustat jäsentävät nyt maailman tietoa uudelleen
Veera Kujansuu - Talous
Suomen 50 suurinta yritystä
Suvi Lindström - Tekoäly
Tekoälyn tekemä taideteos huutokaupattiin 432 500 dollarilla
Veera Kujansuu - Pulmapelit
Rubikin kuution maailmanennätys on 4,22 sekuntia
Suvi Lindström - Kellot
Maailman kalleimmissa kelloissa säihkyvät timantit ja monimutkaiset mekanismit ovat kultaa
Suvi Lindström - Julkaisujärjestelmät
Käytetyimmät sisällönhallintajärjestelmät – WordPress johtaa sivustojen ja Drupal liikenteen määrässä
Suvi Lindström - Taloushallinnon data-analytiikka
Taloushallinnon data-analytiikka tukee liiketoiminnan päätöksentekoa simuloinnin ja matemaattisen optimoinnin avulla
Lataa lisää